Най-големият фестивал на шоколада се провежда в Букурещ. Третото издание

...
Най-големият фестивал на шоколада се провежда в Букурещ. Третото издание
Коментари Харесай

Фестивал на шоколада в Букурещ

Най-големият фестивал на шоколада се организира в Букурещ. Третото издание на сладкото събитие под надпис “Chocolate Saga ” сплотява 30 производители на шоколад от Румъния, 5 интернационалните производители от Полша, Молдова и България и над 30 компании от сродни сфери.

То се организира в концертната и конферентна зала “Сала Палатулуй ” в румънската столица, където тъкмо преди година артистът Джон Малкович дирижира концерт на Румънския юношески оркестър по време на фотосите на кино лентата “Жълтата вратовръзка ”. 

Сладолед с усет на изгорял самун, бонбони от облепиха, шоколад с магданоз, трюфели с хрян, пралини от цвекло или такива с анасон или бира, шоколадови статуетки " Оскар " са единствено част от изненадите тази година. 

Шоколадовите близалки са по 10 леи (4 лв), шоколадовите дражета с ядки костват сред 25 и 35 леи (10-14 лева.), има и шоколадови фигурки за 49 леи (19,6 лева.). Шоколадите с персонализирани послания са 15 леи (6 лева.), подаръчните кутии с бонбони варират от 35 до 197 леи (14-78 лева.). 

“Румъния създава 5000 тона шоколад годишно на стойност към 50 милиона евро. Шоколадът, който употребява страната на година, възлиза на 600 милиона евро. Румъния се подрежда на десето място в Европа по консумация на шоколад. Един румънец изяжда към 4,95 кг на година. И макар че шоколадовата ни промишленост е новоразвиваща се, печелим едни от най-престижните интернационалните състезания за шоколад, а пет от шоколатиерите на фестивала са с интернационалните оценки ”, споделят за Българска телеграфна агенция уредниците. 

Така срещам Маринел Бежан от Крайова - най-хубавият шоколатиер на Румъния и един от 20-те най-хубави шоколатиери в света. Титла, която ще отбрани в Париж следващата година. Завършил е стопанска система, само че от 2010 година е посветил живота си на сладките неща. 

“Направихме си собствен шоколад в Париж. По наша рецепта. Той е неповторим за Източна Европа ”, споделя неговата помощничка и издава една от тайните - какаовите зърна не се пекат прекалено.

Дълга опашка от гладни и любопитни гости се вие и на прилежащия щанд, където се оферират пралини, които намаляват кръвната захар. Здравословното лакомство съдържа цикория и овесени ядки, само че и инулин, естествена съставна част от цикория. Доктор прави проучвания на място - преди и след консумация.

Погледите притегля и тортата на шоколатиера Вера Максим. ”Направих я за една седмица. По-малките детайли са по-трудни за работа. Нужно е доста самообладание, с цел да лепиш листенце по листенце. Използвах най-вече шоколад със 70 % наличие на какао, тъй като е по-устойчив. Не желаех доста да обагрям тортата. Затова използвах малко млечен шоколад и карамел. Получи се екзотична градина - въодушевена от лятото и от Япония. Била съм в страната на изгряващото слънце. Мнохо одобрявам японското декоративно изкуство ”, споделя за Българска телеграфна агенция румънката, която се занимава с шоколад от 15 години и е изкарала курсове във Франция.

Красиво украсен е щандът на Михаела Тома, където има гурме артикули от Латвия, Франция, Англия, Испания, Гърция. Повечето са опаковани като творби на изкуството. 

“Хората ги купуват най-вече за дарове. И най-вече търсят шоколад ”, споделя тя. 

Срещу нея усмихнато момиче ме приканва да се отбия на щанда им. 

“Ние сме магазин, в който ще намерите всичко, от което имате потребност, с цел да готвите у дома. Млечни артикули, сметана, маскарпоне, белгийски шоколад - млечен, черен, бял. Имаме и брашно, и шоколадова декорация, украшения от захар. Различни форми за готвене и печене. При нас идват хора, които обичат да готвят вкъщи, само че и имат потребност от малко ентусиазъм и малко информация. Аз самата върша чийзкейк с крема сирене, със сметана и употребявам една от нашите силиконови форми ”, изяснява румънката. 

Шоколадовият фестивал в Букурещ продължава до неделя вечерта. Входният билет е 20 леи (8 лева.), а деца под 10 години влизат гратис. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР