Руският външен министър посети Бразилия, Венецуела, Куба и Никарагуа. В

...
Руският външен министър посети Бразилия, Венецуела, Куба и Никарагуа. В
Коментари Харесай

Как Лавров унизи САЩ

Руският външен министър посети Бразилия, Венецуела, Куба и Никарагуа. В близко бъдеще Сергей Лавров ще пътува до Съединените щати, където интензивността на Москва в Латинска Америка буди сериозна угриженост. За задачите и резултатите от обиколката - в материала.

Миротворчество по бразилски

В столицата на Бразилия Лавров беседва с сътрудника си Мауро Виейра и съобщи на новоизбрания водач на страната Луис Инасио Лула да Силва покана от Владимир Путин да посети Москва.

Виейра акцентира, че търговията сред двете страни е достигнала исторически връх от 9,8 милиарда $. Русия стана 13-ият максимален търговски сътрудник. Освен това страните са обединени от постоянни връзки в границите на БРИКС.

Страните обявиха нуждата от увеличение на показателитеот развиването на такива области като мирното потребление на атома.

Украинският спор стана също толкоз значима тематика на договарянията. По-рано Лула да Силва към този момент предложи основаването на интернационална група, която да се занимава с спокойно споразумяване. Бразилските управляващи преглеждат този метод като част от дълга традиция на неутралитет във външната политика. По време на първото ръководство на Да Силва държавното управление му изпрати мироопазваща задача в Хаити, а през 2010 година дружно с Турция се опита да подписа нуклеарна договорка с Иран.

Лавров след срещата означи, че Москва е заинтригувана от неотдавнашен кротичък излаз в Украйна.

Американска машинация

След Бразилия съветският министър посети Каракас, столицата на Венецуела, където организира диалози с сътрудника си Иван Гил Пинто и вицепрезидента Делси Родригес. Проведена е и среща с водача на страната Николас Мадуро - Лавров му е предал и поканата на Путин да посети Русия.

Страните, означи министърът, са се договорили да засилят съдействието в региона на новите технологии, добива на петроли създаването на газови залежи. Москва, даде обещание външният министър, ще помогне стопанската система на Венецуела да стане все по-малко подвластна от " капризите и геополитическите игри на Съединени американски щати ", в което съветският опит би бил потребен.

„ Искам да подчертая, че всички доста добре знаят, че Съединени американски щати могат да излъжат във всеки един миг и доста по-често те лъжат, в сравнение с извършват личните си обещания, личните си оферти “, сподели съветският министър на заключителната конференция с Гил Пинто. Лавров акцентира, че Москва изцяло поддържа Каракас: „ Венецуелците би трябвало сами да решат по какъв начин да продължат да работят, по какъв начин да продължат да развиват страната си “.

След това външният министър отпътува за Никарагуа, където разиска по-нататъшното развиване на двустранните стопански връзки. А в Куба беседва с президента Мигел Диас-Канел и водача на кубинската гражданска война Раул Кастро. Страните потвърдиха своя ангажимент за по-нататъшно подсилване на връзките. Министерството на външните работи на Острова на свободата, разяснявайки визитата, разгласи " чудесно положение " на връзките сред Москва и Хавана.

Рискове за Съединени американски щати

Северноамериканските медии следяха деликатно обиколката на Лавров. Критиците на президента Джо Байдън използваха визитите на външния министър в Латинска Америка, с цел да упрекнат Вашингтон, че не е задоволително деен на юг.

„ Няколко съветски ракетни бази стоят тук, няколко шпионски съоръжения, ориентирани към гринго там, продажби на оръжия на кандидат-диктатори, малко пари за гласове в Организация на обединените нации, отбелязва по-специално “Американски мъдрец ”: Това демонстрира ние добре знаем какъв брой зле Джо Байдън е объркал външната политика в това отношение.

Въпреки това, както сподели Борис Мартинов, началник на отдела по интернационалните връзки и външна политика в МГИМО, американците в Съединените щати в този момент са лишени от благоприятни условия да отговорят на обиколката на Лавров. " Вашингтон реагира с думи, закани, изнудване, обиди. Това значи, че силите не доближават, в действителност няма какво да дават отговор, всичко се пръска по шевовете, а хегемонията им от дълго време към този момент не е действителност “, счита специалистът.

Супер успешн а обиколка

Като цяло анализаторите са единомислещи, че пътуването на Лавров се трансформира в естествено и сполучливо продължение на политиката на Русия в района.

" Това посещаване на ръководителя на външното министерство в Латинска Америка надалеч не е първото. Пандемията прекъсна традицията, само че преди министърът беше там всяка година ", напомня Виктор Хейфец, основен редактор на списание " Латинска Америка ", професор в Университета в Санкт Петербург. “Завръщането на Русия на континента се случи още при започване на този век. Целта на актуалното пътешестване е освен подписването на контракти и съглашения за доставка на артикули. Беше значимо да се очертае съветската позиция в интернационалния дневен ред в района където гледните точки не постоянно съответстват с Москва, само че ще се вслушат в нея. В Европа такова посещаване би било невероятно ”, добавя специалиста.

Според него Русия към момента сондира почвата на бразилската мирна самодейност. Ако концепцията на да Силва откри отзив в други страни, отношението на Москва към нея може да се промени, признава политологът. В същото време латиноамериканските сътрудници също заемат изчаквателна позиция.

" Венецуела и Куба не могат да не гледат в разнообразни направления заради намаляването на ресурсите на Москва. Те биха желали да видят облекчение на американските наказания. А за Русия е значимо това да не накърни нейните ползи ", изяснява Хейфец. Отделно той обръща внимание на постигнатите съглашения с Бразилия за разплащане в национални валути.

Борис Мартинов е уверен, че самата Латинска Америка придобива нов смисъл: тя към този момент не е „ задният двор “ на Съединените щати, както постоянно се пробват да го изкарат във Вашингтон.

" Регионът от дълго време е освободен от зависимостта от Съединени американски щати. Техен " заден двор " в този момент са по-скоро страните от Европейския съюз ", отбелязва специалистът.

Според него пътуването на Лавров е било " супер сполучливо ". Това се поддържа от изказвания от Бразилия по отношение на отхвърлянето на $, съветската благосъстоятелност върху Крим и признаването на едностранните наказания на Запада за нелегитимни. Важен е и китайският фактор. КНР ускорява въздействието си в Латинска Америка, което основава прозорец на благоприятни условия за Москва.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР