Расте броят на делата срещу компаниите за бързи кредити, след

...
Расте броят на делата срещу компаниите за бързи кредити, след
Коментари Харесай

Увеличават се делата срещу компаниите за бързи кредити

Расте броят на делата против фирмите за бързи заеми, след решение на Съда на Европейския съюз по питане, постъпило от България. Потребителите търсят правата си, поради мнение на Европейския съд, в което се показва, че в случай че спомагателните такси по потребителските заеми не са включени в годишния % на разноските, длъжникът връща единствено главницата. Практиката на скрити такси е постоянно срещана у нас, разясниха финансисти пред БНР

Десетки ощетени хора търсят финансовите консултанти за подпомагане в правенето на тъжби и експертизи поради неопределено разгласен размер на годишния % на разноските (ГПР) в договорите за потребителски заеми. Без да са включени всички такси и общи разноски. Кредитополучателя връща единствено главницата по заема без лихвите и разноските - това реши съдът на Европейския съюз, откакто български юрист изиска пояснение на закона.

Потребителят не може да дължи повече от посоченото, а в българския закон е избран лимит на годишния % на разноските, споделя финансистът Десислава Николова:

" Таванът на ГПР е 5 пъти наказателната рента за просрочие, което значи, към сегашния миг - 68.9%. Това е общата сума на всичките разноски, които длъжникът дължи по отношение на изплащането на отговорностите. Например при 1000 лв. и период от 3 месеца за погасяване, лихвата не би трябвало да бъде по-висока от 53.5%. Общото оскъпяване е не повече от 91 лева, съвсем. Тоест приблизително по 30 лева би трябвало да бъде възнаграждението на небанковата финансова институция при тези параметри, с цел да отговори на условията на закона.

Николова предизвестява, че клиентите постоянно биват въведени в подвеждане, като се манипулират калкулаторите на някои сдружения за бързо кредитиране, с цел да се крият такси и поучава хората да употребяват самостоятелни калкулатори в интернет.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР