Повече от 2000 души бяха погребани живи от голямото свлачище

...
Повече от 2000 души бяха погребани живи от голямото свлачище
Коментари Харесай

Над 2000 са погребани живи под свлачището в Папуа Нова Гвинея

Повече от 2000 души бяха заровени живи от огромното свлачище в Папуа Нова Гвинея, задействало се предходната седмица , заяви националният център за бедствия в понеделник. Коварният терен и компликацията да се обезпечи помощ до мястото покачват риска малко оживели да бъдат избавени, предава Ройтерс.

Броят на затрупаните към село Ямбали в провинция Енга в северната част на страната се основава на оценки на локалните управляващи, които непрестанно нарастват след. Агенция на Организация на обединените нации дефинира приблизителния брой на починалите в неделя на над 670 души. Националният център за бедствия още веднъж увеличи броя на жертвите до 2000 в писмо до Организация на обединените нации в неделя, което беше оповестено обществено в понеделник. Свлачището също е предизвикало огромни опустошения на здания и места за разпределяне на храна, се споделя в известието.

" Ситуацията остава нестабилна, защото свлачището продължава да се движи постепенно , създавайки непрекъсната заплаха както за избавителните екипи, по този начин и за оживелите ", се споделя в писмото.

, сподели шефът на CARE International в Папуа Нова Гвинея (ПНГ) Джъстин Макмеън пред телевизия ABC в понеделник. Според него е мъчно да се посочи броя на локалното население, защото последното правдиво броене в ПНГ е извършено през 2000 година и доста хора живеят в отдалечени планински села. Страната неотдавна разгласи, че ще се организира броене през 2024 година

Нестабилният терен, отдалеченото местонахождение и племенните войни наоколо попречват напъните за оказване на помощ в Папуа Нова Гвинея. Аварийни екипи, ръководени от армията, бяха изпратени на място, само че първият екскаватор стигна до мястото едвам късно в неделя, съгласно чиновник на Организация на обединените нации. Кадри в обществените медии, оповестени от селяни и локални медийни екипи, демонстрират хора, които се катерят по скали, копаят с лопати, пръчки и голи ръце, с цел да намерят оживели.

До момента са извадени шест тела. Организация на обединените нации сподели, че броят на вероятните смъртни случаи може да се трансформира, защото се чака избавителните старания да продължат с дни.

Около 1250 души са напуснали домовете си поради свлачището, което се задейства в провинция Енга в ПНГ рано в петък. Повече от 150 къщи са затрупани и към 250 са изоставени. " Къщите са заровени под към осем метра пръст. Така че има много парчета, през които би трябвало да се премине, " сподели Макмеън от CARE.

Водата продължава да тече под отломките, обявиха от Агенцията по миграцията (АМ) на Организация на обединените нации, което прави извънредно рисково за жителите и избавителния екип да разчистват терена. Серхан Актопрак, началник на задачата на Автомагистрала в ПНГ, сподели пред телевизия ABC, че екипите за незабавна помощ ще продължат да търсят оживели, до момента в който жителите не ги помолят да спрат. Актопрак сподели, че избавителният екип разполага с осем транспортни средства, само че се надява скоро да получи спомагателни запаси.

Племенното принуждение в района породи опасения за сигурността на пътуването по пътищата , като военните ескортират конвоите от избавителни екипи. Осем души бяха убити, а пет магазина и 30 къщи бяха изгорени в събота, заяви организацията на Организация на обединените нации. ПНГ усили пълномощията на военните през февруари на фона на следващия изблик на племенно принуждение, при което минимум 26 мъже бяха убити при засада.

Свлачището удари сектор от автомагистрала покрай златната мина " Поргера " ръководена от Barrick Gold посредством Barrick Niugini Ltd, нейното взаимно дружество с китайската Zijin Mining. От мината обявиха, че разполагат с задоволително гориво на място, с цел да работят 40 дни, а други сериозни доставки - и за по-дълго.
 Силно земетресение разклати Тонга
Силно земетресение разклати Тонга

Епицентърът е на дълбочина от към 112 км
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР