Израелски въздушни удари убиха най-малко 35 палестинци и раниха десетки

...
Израелски въздушни удари убиха най-малко 35 палестинци и раниха десетки
Коментари Харесай

Израелски въздушни удари убиха най-малко 35 палестинци в Рафах

Израелски въздушни удари убиха минимум 35 палестинци и раниха десетки други в град Рафах в южната част на линията Газа, оповестиха чиновници на палестинското опазване на здравето и гражданската работа за изключителни обстановки, представени от Ройтерс.

Израелската войска съобщи, че нейните военновъздушни сили са блъснали комплекс на Хамас в Рафах и че ударът е бил осъществен с " прецизни муниции и въз основа на прецизна разследваща информация ". Според известието, измежду задачите е бил началникът на щаба на Хамас за Западния бряг и различен почитан чиновник, виновен за смъртоносните офанзиви против израелци.

" Израелската войска е осведомена с отчети, които сочат, че вследствие на удара и пожара, който беше възпламенен, няколко цивилни в региона са потърпевши. Инцидентът се преглежда, " се споделя в изказване на израелската войска.

Говорителят на здравното министерство в ръководената от Хамас Газа Ашраф Ал-Кидра удостовери, че 35 души са били убити и десетки други, множеството дами и деца, са били ранени при нападението. Ударът е осъществен в квартал " Тел Ал-Султан " в западната част на Рафах, където хиляди хора са намерили леговище, откакто избягаха от източните региони на града, където израелските сили започнаха наземна атака преди повече от две седмици.

Международният комитет на Червения кръст заяви, че неговата полева болница в Рафах се е сблъскала с напор от потърпевши и че други лечебни заведения също одобряват огромен брой пациенти.

Високопоставен чиновник на Хамас, Сами Абу Зухри, разказа нападението в Рафах като " кръвопролитие " и упрекна Съединени американски щати за подпомагането на Израел с оръжия и пари. " Въздушните удари изгориха палатките, палатките се топят и телата на хората също се топят, " сподели един от жителите, потърсил помощ в кувейтската болница в Рафах.

По-рано в неделя израелските военни оповестиха, че са разпознати осем снаряда, изстреляни от региона на Рафах, южния завършек на линията Газа, където Израел продължава интервенциите макар решението на Международния съд на Организация на обединените нации от петък, което му подрежда да спре да нападна града. Редица от снарядите са били прихванати, се споделя в известието. Няма данни за потърпевши.

Премиерът Бенямин Нетаняху свика военния си кабинет по-късно в неделя, с цел да разиска продължаването на интервенциите в Рафах. Израел твърди, че решението на съда на Организация на обединените нации дава опция за някои военни дейности там.

В изказване в своя канал Telegram бригадите на Хамас " Ал-Касам " обявиха, че ракетите са били изстреляни в отговор на " ционистките кланета против цивилни ".

Рафа се намира на към 100 км южно от Тел Авив.

По-рано в неделя израелски удари убиха минимум петима палестинци в Рафах, съгласно локалните медицински служби. Здравното министерство на Газа разпознава починалите като цивилни. Израелски танкове са навлезли в покрайнините на Рафах, покрай едноименния пропускателен пункт на границата с Египет, както и в някои от източните му региони, споделят жителите, само че към момента не са навлезли пълномащабно в града.

Израелският министър Бени Ганц сподели, че ракетите, изстреляни от Рафах, " потвърждават, че (Израелските отбранителни сили) би трябвало да работят на всяко място, откъдето към момента работи Хамас ". Министърът на защитата Йоав Галант организира оперативна оценка в Рафах, където беше осведомен за " интервенциите на войските над и подземен, както и за задълбочаването на интервенциите в спомагателни зони за разтрошаване на батальони на Хамас ", се споделя в изказване на неговия кабинет.

Итамар Бен Гвир, крайнодесният министър на публичната сигурност, който не е част от военния кабинет на Израел, прикани армията да удари по-силно Рафах. " Рафах с цялостна мощ ", написа той в X.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР