Руският президент Владимир Путин ще встъпи в длъжност днес за

...
Руският президент Владимир Путин ще встъпи в длъжност днес за
Коментари Харесай

Путин отваря нова глава в историята на страната

Руският президент Владимир Путин ще встъпи в служба през днешния ден за четвърти път. На тази дата той е полагал клетва за честност към родината в Андреевската зала на Големия Кремълски замък през 2000, 2004 и 2012 година Самият факт, че датата на полагане на клетва не се трансформира е самичък по себе си знак на стабилността на съветската политическа система, която за този интервал не претърпя нито един сериозен крах, се споделя в разбор на ТАСС.

Ако за военната клетва е признато да се приказва, че тя се дава веднъж, то президентската е от различен тип. Даже „ остарелият нов “ държавен глава всякога би трябвало да произнася клетвата още веднъж: всякога гласоподавателите му доверяват страната още веднъж, с цел да взема решение настоящите за съответния интервал задания. Това не е Путин 2.0 или Путин 3.0, както обичаха да приказват за неговата вътрешна еволюция политолозите, това е Русия 2.0 и така нататък

Заедно със страната се промени и нейният президент, в този случай – президентът Путин.

През 2000 година Русия към момента живееше под знака на 90-те години, най-тежкото и трагично десетилетие за цялата следвоенна история. На Путин му предстоеше да постави началото на нов интервал.

От клетва към клетва

Преди 18 години на този ден Путин съобщи, че счита за свое основно президентско обвързване елцинското упътване „ Пазете Русия “. И очерта кръга от задания, чиито смисъл - „ същински да промени и реформира страната “, с цел да бъде тя свободна, процъфтяваща, богата и мощна, уважавана в света, със обединен народ и религия в общото бъдеще. След 4 години на своята втора клетва той установи, че въпреки доста проблеми от 2000 година са се оказали неразрешени и страната е трябвало да се оправи със съществени тествания, „ дружно ние “ /под ние се схваща съветският народ/ „ направихме доста “ - постигнахме високи темпове на икономическо развиване, преодоляхме идеологическото опълчване, спряхме експанзията на интернационалния тероризъм и избавихме страната от опасността от раздробяване.

По-нататък Путин приказва не просто за уважението към Русия, само че и за нуждата от укрепването на нейните позиции на интернационалната сцена, отстояването на своите законни ползи. С това беше дефинитивно комплициран край даже на намеците за вероятното завръщане към козиревската, сляпо насочена към Запада дипломация. През 2007 година Путин произнесе Мюнхенската тирада и от озвучените там сериозни оценки по адрес на еднополюсния свят съветският водач няма да се откаже нито през 2012, нито през 2014 година, нито през днешния ден през 2018 година Не се планува това да се случи и в бъдеще.

Но на клетвата през 2004 година Путин към момента приказва повече не за външната политика, а за вътрешните задания, основната цел на идните 4 години е подобряването на виталния стандарт на жителите. През 2012 година, завръщайки се от премиерския на основния пост в страната, Путин даде следната оценка на изминатия през последните 12 години път: подсилване на страната, връщане на достолепието на велика нация, възраждането на Русия.

Това би било заслужен хепиенд за филм, само че в действителния живот предстоят още доста тествания, и Путин прелестно схваща това: в речта си след полагане на клетвата той сподели, че „ идващите години ще бъдат определящи за ориста на Русия за десетилетия напред “. Впрочем ставаше дума за напълно мирни неща – за нуждата да се сътвори нова стопанска система, спестяванията на народа и поддръжката на фамилиите, за развиването на „ големите съветски простори от Балтийско море до Тихия океан “ и за способността на Русия да „ стане водач и привлекателен център за цяла Евразия “. Но задачата на Русия бе усложнена извън.

Икономическа политика

Когато приказват за предишното на съветския водач, нормално имат поради неговата работа в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) – на това изключително обичат да обръщат внимание в западната преса. Но на високите административни постове във федералната държавна работа Путин идва не от спецслужбите, а от екипа на демократа от първата вълна, кмета на Санкт-Петербург Анатолий Собчак. Там бъдещият президент е оглавявал комитета по външни връзки – занимавал се с привличането на вложения, на първо място, западни.

И на поста държавен глава стопанската система остава в центъра на внимание на Путин. Защото и обществената политика, и сигурността, и другите сфери – всички те зависят от стабилността на икономическия пиедестал.

Една от първите промени на съветския президент през 2000 година, запазила се до ден-днешен, е въвеждането на обединен плосък 13 % налог. Проведени са също по този начин поземлена, банкова и други промени, основали условия за стабилно икономическо развиване на страната. В края на първия президентски мандат на Путин в Русия беше основан Стабилизационен фонд, акумулиращ забележителна част от петролните приходи в изискванията на високи цени на енергоносителите.

Първите два президентски мандата на Путин не бяха усложнени от съществени стопански разтърсвания. Световната финансова рецесия 2008-2009 година Путин посрещна на поста министър председател и той трябваше на процедура да взема решение зародилите проблеми както в обществената, по този начин и в икономическата сфери. Следващият път антикризисна политика трябваше да бъде провеждана в интервала 2014-2015 година, когато върху съветската стопанска система се стовариха по едно и също време най-сериозните от края на Студената война наказания, намаляването на цените на енергоносителите и тежестта на структурните вътрешни проблеми.

През декември 2014 година президентът допусна, че рецесията ще продължи две години. И в действителност – през четвъртото тримесечие на 2016 година Брутният вътрешен продукт на Русия стартира оздравителен напредък, който продължи и през 2017 година

В посланието към Федералното заседание от 1 март 2018 година Путин сложи задачата темпове на напредък на съветската стопанска система да бъдат над междинните международни, които през 2017 година доближиха 3,7%. Той също по този начин сложи за задача увеличението на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията 1,5 пъти до 2025 година, същественото възстановяване на деловия климат, понижаване на административните бариери за развиването на несуровинния бизнес. Очевидно, че в икономическата област това ще бъде основата на президентската стратегия през новия му мандат.

Путин в летописа на страната

При Путин думата „ промяна “, която в края на 90-те години звучеше като хула, си върна по-скоро позитивния имидж. В последна сметка провалени или прекомерно мъчителни за необятните пластове от популацията промени не са провеждани. Освен данъчната, правосъдната, земеделската, банковата, пенсионната и други промени, Путин през първия си мандат организира значима държавна промяна – промени реда за образуване на Съвета на Федерацията и сплоти районите на страната във федерални окръзи, където изпрати свои пълномощни представители. В края на 2000 година беше върнат химна по музика на Александров, непокътнати бяха знамето и герба.

При Путин също по този начин бе понижен периода на военната работа, въведени матури, помощите станаха парични и други В допълнение към промените от 2005 година започнаха да се осъществят национални планове в областта на образованието, опазването на здравето, жилищата и земеделието. По време на третия мандат беше реформирана Руската академия на науките, беше основана Росгвардия и други Броят на измененията в страната спрямо първото десетилетие на 21 век надали дава съображение да се приказва за този интервал като застой.

Путин съумя да урегулира обстановката в Чечения и да я върне в конституционното поле на страната. При него беше образуван Евразийския стопански съюз с присъединяване на най-близките съдружници на Русия – Беларус и Казахстан, а по-късно към него се причислиха Армения и Киргизия.

Сред триумфите на ръководството на Путин е интервенцията в Сирия, където благодарение на съветските Върховен касационен съд сирийската войска съумя да разбие терористите и да отвоюва огромни територии, в това число крепостта на бунтовниците град Алепо. Имаше и жертви, само че „ втори Афганистан “ не се получи. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР