Норвегия днес предаде дипломатически документи на палестинския премиер като последна

...
Норвегия днес предаде дипломатически документи на палестинския премиер като последна
Коментари Харесай

Норвегия връчи документите за дипломатическо признаване на Палестина на премиера Мохамед Мустафа

Норвегия през днешния ден съобщи дипломатически документи на палестинския министър председател като последна стъпка към признаването на Държавата Палестина - значително алегоричен ход, който разгневи Израел, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Ирландия и Испания дружно с Норвегия поеха ангажимент за признание на палестинска страна - историческа стъпка, която ускорява изолацията на Израел повече от седем месеца след началото на изтощителната му война против " Хамас " в Газа.

Предаването на документите от норвежкия министър на външните работи Еспен Барт Ейде на премиера беше направено в Брюксел, където Мохамед Мустафа ще се срещне в понеделник и с външните министри на страните от Европейския съюз и високопоставени чиновници на Европейски Съюз, с цел да набере поддръжка за палестинците. Самата Норвегия не е част от Европейски Съюз.

Дипломатическият ход на трите страни е добре пристигнал подтик на поддръжката за палестинските публични лица, които от десетилетия се стремят да основат страна със столица в Източен Йерусалим, в Западния бряг и Ивицата Газа - територии, които Израел завзе през войната в Близкия изток през 1967 година и към момента управлява.

Официалното признание от страна на Норвегия, Испания и Ирландия, които имат другарски връзки както с израелците, по този начин и с палестинците, като от дълго време се застъпват за основаването на палестинска страна, е планувано за вторник.

Около 140 страни - повече от две трети от Организацията на обединените народи - признават палестинската страна, само че болшинството от 27-те страни от Европейски Съюз към момента не го вършат. Няколко от тях са декларирали, че ще я признаят, когато изискванията са подобаващи.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР