Правилното държане на молива (химикалката или флумастера) е от съществено

...
Правилното държане на молива (химикалката или флумастера) е от съществено
Коментари Харесай

Как да научим децата да държат правилно молива

Правилното държане на молива (химикалката или флумастера) е от значително значение, защото оказва помощ на детето да се научи да написа.

Това е главно умеене, което то може да стартира да упражнява от 3-годишна възраст.

Как се развиват уменията на децата

На 3 години е задоволително да се научи да чертае хоризонтални и отвесни линии, да реже с ножица и да отваря и затваря капаците на дребните контейнери.

На 4 години към този момент ще може да рисува хоризонтални и отвесни линии, които се пресичат, да начертае напълно права линия и да завърже с конец нещо. А на 5 години ще умее да рисува кръг и квадрат, а по този начин също да ги изрязва по контура с ножичка.

Всичко това оказва помощ на детето да развие силата и контрола над ръката, да рисува елементарни линии и форми, което става основа за идващия стадий – писането на букви и числа. За да се случи всичко това обаче е значимо то да се научи на първо време да държи вярно молива или средството, което употребява за чертаене.

Как да му помогнете

Поставете вярно молива в ръката му и му обяснете по какъв начин да го прихване сред палеца и показалеца си. Може на първо време да му покажете по какъв начин вие го държите и да го подтикнете да опита да повтори същото.

Много деликатно плъзнете молива, тъй че острието да бъде на вярното разстояние от пръстите. Ако му е мъчно, предложете да потренира с дребни предмети, които да държи по същия метод.

Важно е да не оставяте двигателните умения неконтролирани, с цел да не свикне то по неправилния метод. Поправянето е по-трудно от научаването.

По материали от   / 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР