Руските суперкомпютри имат сериозно присъствие в новата класация Топ 500(снимка:

...
Руските суперкомпютри имат сериозно присъствие в новата класация Топ 500(снимка:
Коментари Харесай

7 руски суперкомпютъра в класацията Top 500


Руските суперкомпютри имат съществено наличие в новата ранглиста Топ 500
(снимка: CC0 Public Domain)

Седем съветски суперкомпютъра вземат участие в международната ранглиста на най-мощните суперкомпютри. Първите пет от тях попадат в челната стотица, като водещите три са на съветската високотехнологична компания Yandex, похвалиха се съветските медии.

Машината Yandex Chervonenkis се класира на 19-то място в световния рейтинг на суперкомпютрите, отличавайки се като най-производителната система в Русия и Източна Европа. Chervonenkis, който има 199 изчислителни възела, сподели продуктивност 21,53 петафлопа.

Alushkin на същата компания стана 36-ти в света и втори в Русия, а Lyapunov е на 40-та позиция. Тяхното показване по време на тестванията е надлежно 16,02 и 12,81 петафлопа.

На 43-то място е Christofari Neo на SberCloud, а на 72 позиция е друга машина на същата компания – това е Christofari. Следват ги суперкомпютърът Lomonosov-2, която принадлежи на Московския държавен университет, на 241 позиция, както и MTS GROM на CloudMTS, който е класиран на 294 място.

„ Японецът ” Fugaku продължава да държи водещата позиция, която за първи път завоюва през юни 2020 година Неговият резултат е 442 петафлопа. Инсталиран в Центъра за изчислителни науки Riken в Кобе, Япония, той е създаден взаимно от Riken и Fujitsu и е основан на персонализирания процесор ARM A64FX на Fujitsu.
още по тематиката
Втората позиция е окупирана от Summit, суперкомпютъра на IBM, който се намира в Националната лаборатория Оук Ридж в щата Тенеси. Неговата продуктивност е 148,8 петафлопа.

Третото място също се държи от американска машина – това е Sierra на щатската Национална лаборатория Лорънс Ливърмор с достижение 94,6 петафлопа.

За своите суперкомпютри Yandex споделя, че са кръстени на руски и съветски учени, които са съдействали за теорията на машинното образование и компютърните науки. Компанията употребява супермашините, с цел да образова невронни модели с милиарди параметри.

Моделите са толкоз комплицирани, че за тяхното образование суперкомпютърът би трябвало да работи на върхова мощ няколко дни, а от време на време даже седмици, само че те разрешават по-добро решение на редица задания. Например, с помощта на тях преводачът на Yandex превежда текстове интелигентно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР