Руската икономика ще се свие с 15% през тази година

...
Руската икономика ще се свие с 15% през тази година
Коментари Харесай

Русия зачеркна 15 години растеж

Руската стопанска система ще се свие с 15% през тази година и с 3% през 2023 година на фона на удара от западните наказания, напускането на компании, „ приключването на мозъци “ и колапсa на износа, които ще изтрият 15-годишен стопански напредък, съобщи Институтът по интернационалните финанси, представен от Reuters, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

В отчета си за стопанската система на Русия след нашествието в Украйна на 24 февруари групата отбелязва, че не чака прекратяване на военните дейности, което евентуално ще докара до разширение на глобите и стягане през идващите месеци. В петък се чака съвещание на централна банка на Русия и оповестяване на нови ограничения против резултатите от глобите.

Западните наказания след нашествието доведоха до „ цялостното изтриване на 30 години на вложения “, разяснява Елина Рибакова, заместник-главен икономист на института. Съединени американски щати, европейските страни и други съдружници постановиха сурови наказания, целящи да санкционират Москва и да лимитират опцията за финансиране на съветската военна машина. Въпреки че съветската стопанска система се забави внезапно и покупателната дарба на жителите се свива, растежът в цените на петрола и на природния газ, съществени за съветския експорт, усили остатъка по настоящата сметка на страната до рекордни равнища през последните месеци.

Рибакова отбелязва, че остатъкът и възобновяване на рублата след първичния срив не трябва да се одобряват като фактори, показващи, че съветската стопанска система се показва по-силно от предстоящото. Руските банки бяха заредени с запаси в задгранична валута, когато вносът се срина, показва тя, само че съветският бизнес и консуматори няма защо да ги харчат. Вместо това въздействието на глобите ще става все по-тежко с времето, изключително в случай че Европа доста намали вноса на нефт и газ. Рибакова показва още, че това може да отнеме месеци или години. Според Институтa по интернационалните финанси вложенията в Русия ще се свият с 25% през 2022 година, вносът – с 28%, а износът – с 25%.

„ Въпреки значителните стъпки, направени след края на февруари, сме много надалеч от пика на ескалацията “, показват в отчета представители на групата. „ Допълнителни ограничения – като тези, свързани с финансовата система и/или основния съветски експорт (и внос), са вероятни и биха довели до сурови последствия за съветската стопанска система, както и за способността на държавното управление да поддържа военните си старания в Украйна. Разходите за сходни дейности обаче могат да бъдат обилни и за страните, налагащи наказания “. Въпреки че доста внимание се отделя на цената за реорганизация, Украйна е на ръба на рецесия на платежния баланс поради удара на войната върху стопанската система ѝ, показва още Рибакова, чието посещаване в Киев неотдавна завърши. „ Подкрепата за Украйна е нужна в този момент “, отбелязва тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР