Страстна седмица е последната седмица преди Великия ден – Възкресението

...
Страстна седмица е последната седмица преди Великия ден – Възкресението
Коментари Харесай

Велики понеделник е! Христос изгонва търговците от храма

Страстна седмица е последната седмица преди Великия ден – Възкресението на Сина Божий, Иисус Христос. Това са последните седем дни от пречистването преди празника, съпроводено с пост и молитва.

 

Седмицата стартира с тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим и приключва с неговото възкресение.

 

Всеки ден от тази седмица се назовава популярен – Велики понеделник, Велики вторник и по този начин нататък до петък – най-тъжният ден за всички миряни, наименуван Разпети. Тя е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се правят специфични служби от църквата. Според православния календар тази седмица приключва с Великден.

 

На старобългарски думата „ пристрастеност ” значи страдалчество. Ето за какво последните дни от земния живот на Спасителя се назовават още дни на страданието. Приближавайки се към кулминационната точка на тази седмица, всеки от дните от понеделник до събота е наименуван популярен.

 

Какво се случва на всеки ден преди празника съгласно Библията

 

Велики понеделник

 

Вместо в двореца, Христос отива в Йерусалимския храм и го намира както всекидневно, цялостен с търговци. 

 

Апостол Марко написа следното в 11:15-17:

" Исус, като влезе в храма, стартира да изпъжда тези, които продаваха, и тези, които купуваха в храма, и прекатурна масите на обменителите на пари и столовете на тези, които продаваха гълъбите. И не позволяваше на никого да придвижи какъвто и да било съд през храма. Исус поучаваше, като им споделяше: Не е ли писано: Домът Ми ще се назова молитвен дом за всички нации, а вие го направихте разбойнически вертеп?


След това Христос изцелява заболели, пристигнали в храма за помощ. Точно тогава основните свещеници и книжници стартират да търсят метод по какъв начин да го погубят. 

Велики понеделник е обвързван с още една алегория, разказвана от Христос – за безплодната смоковница (смокиня), която се съдържа само в евангелието от Лука. В антична Юдея и Израил смоковницата била знак на мъдрост. Изсъхването ѝ означавало, че мъдростта е напуснала израилтяните, т.е. смоковницата на юдеите останала безплодна. А доколкото дървесината на смоковницата не става за никакви строителни потребности, такова дърво, „ което не дава добър плод, бива отсичано и хвърляно в огън “. 

В притчата се споделя за един собственик на лозе, който 3 години търсел плодове от смокинята, само че не намирайки, решил да отсече безплодното дърво. Единственият у стопанина лозар го помолил „ остави смоковницата още една година, аз ще я обкопая и наторя. Ако и по-късно не принесе плод – ето тогава ще я отсечеш ”. 

Точно половин година, откакто божият наследник разказал тази алегория, и няколко дни преди юдейската Пасха, изтекло времето на божието очакване и това било тъкмо Велики понеделник, когато Христос се запътим към Йерусалим и изгонил търговците от храма. 

Обвинява ги, че оскверняват свещеното място, тъй като бог е споделил, че домът му ще бъде молитвен. „ Поучавайки, споделяше им: „ Не е ли писано, домът ми ще се назова молитвен дом за всичките нации? ”, а вие го направихте „ разбойнически вертеп “. 

 

Какво би трябвало да се прави на Велики понеделник?

На първо място е належащо да отидете на черква, а след завръщането си вкъщи да се заемете с домакинските действия - разчистване и нареждане на дома.

 

Започнете първо с почистването на килимите. След това измийте всички съдове и пода. Почистете местата, които са по-трудно налични. В дома не би трябвало да остава прахуляк, в противоположен случай това може да притегли злите духове.

 

Обърнете внимание и на облеклата в дрешника. Подредете ги. Изхвърлете или подарете това, от което не се нуждаете.

 

На Велики понеделник би трябвало да се обърне особено внимание на почистването на прозорците. На този ден слънчевата светлина би трябвало да влиза в дома ви без никакви трудности.

 

Не отхвърляйте помощ на нуждаещите се. Говорете с околните си и се обърнете към Бог.

 

Жените, които желаят да запазят хубостта и младостта си за дълго време, на този ден би трябвало да сложат нещо златно във водата и по-късно да се измият с нея.



 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР