Според актуализираната глобална прогноза на Международния валутен фонд бавният икономически

...
Според актуализираната глобална прогноза на Международния валутен фонд бавният икономически
Коментари Харесай

Франция ще изпадне от 10-те най-големи световни икономики: МВФ

Според обновената световна прогноза на Международния валутен фонд бавният стопански напредък ще изтласка Франция от листата на десетте най-големи стопански системи в света в границите на пет години.

Базираната във Вашингтон институция чака делът на Франция в международния Брутният вътрешен продукт по паритет на покупателната дарба (ППС) да спадне до 1,98% през 2029 година спрямо 2,2%, регистрирани от анализаторите на МВФ предходната година.

Последните прогнози на фонда сочат, че бюджетният недостиг на Франция ще остане над 4% до 2029 година, а общественият дълг се чака да надвиши 115% от брутния вътрешен артикул (БВП). Европейската комисия по-рано алармира за евентуални спорове с фискалните правила на Европейски Съюз в отговора си на бюджетния проект на Франция за 2024 година, като акцентира, че актуалната вероятност основава риск от отрицателна промяна от страна на международните рейтингови организации.

Според базата данни, която беше обновена от организацията по-рано този месец, Англия - чийто дял в международния Брутният вътрешен продукт през 2029 година се чака да съставлява 2,2% на база ППС - ще бъде класирана на десето място по величина на международната стопанска система. Същевременно се планува Тюркя да заеме девето място, защото нейният дял през идващите пет години ще доближи 2,09%.

По-рано този месец МВФ увеличи прогнозата си за световния напредък за актуалната година, като заключи, че международната стопанска система се е оказала " изненадващо устойчива ". Икономистите чакат растежът на международния Брутният вътрешен продукт да възлезе на 3,2 % през 2024 година, което е със скромните 0,1 процентни пункта повече спрямо по-ранната им прогноза от януари. През идната година се чака растежът да се разшири със същия ритъм от 3,2 %.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР