Британски алпинист и непалски водач счупиха собствените си рекорди за

...
Британски алпинист и непалски водач счупиха собствените си рекорди за
Коментари Харесай

Непалски и британски алпинист отново счупиха рекордите си с успешни изкачвания на Еверест

Британски планинар и непалски лидер счупиха личните си върхове за най-вече изкачвания на връх Еверест, най-високия връх в света, съобщи CNN.

Ракеш Гурунг, шеф на Министерството на туризма на Непал, съобщи, че 50-годишният британец Кентън Кул и 54-годишният непалски лидер Ками Рита Шерпа са изкачили 8, 849-метровия връх надлежно за 18-и и 29-и път.

Те бяха на обособени експедиции, ръководейки клиентите си.

" Той просто продължава да върви и да върви... Невероятен човек! ", съобщи Гарет Мадисън от основаната в Съединени американски щати компания за образуване на експедиции Madison Mountaineering за непалския планинар.

Мадисън си партнира с Ками Рита, с цел да изкачи върховете на Еверест, Лхотце и К2 през 2014 година

К2, ситуиран в Пакистан, е вторият по височина връх в света, а Лхотце в Непал е четвъртият по височина.

Лукас Фуртенбах от австрийския експедиционен оператор Furtenbach Adventures назова подвига на Кул незабравим.

" Той е фундаментална част от водещата промишленост на Еверест. Kenton Cool е институция ", сподели пред Ройтерс Фуртенбах, който управлява експедиция от китайската страна на Еверест.

И двамата алпинисти използваха маршрута на Югоизточния било до върха.

Иницииран от първите върхове, новозеландецът сър Едмънд Хилари и шерпът Тензинг Норгей през 1953 година, маршрутът остава най-популярният път към върха на Еверест.

Ками Рита за първи път изкачи Еверест през 1994 година и от този момент го прави съвсем всяка година, като се изключи три години, когато управляващите затвориха планината по разнообразни аргументи.

Той изкачи планината два пъти предходната година.

Планинското катерене е съществена туристическа активност и източник на приходи, както и претовареност за Непал, дом на осем от 14-те най-високи върха в света, в това число Еверест.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР