От 2020 г. насам китовете-убийци причиняват хаос на лодкарите, като

...
От 2020 г. насам китовете-убийци причиняват хаос на лодкарите, като
Коментари Харесай

Косатките нападат лодки, защото са отегчени: Учените

От 2020 година насам китовете-убийци предизвикват безпорядък на лодкарите, като се блъскат в кормилата на повече от 600 кораба и предизвикват потъването на доста от тях.

Морските биолози в този момент разкриха, че видимо агресивното им държание в действителност може да е просто деяние на досада измежду високоинтелигентните животни.

В отчет, оповестен, биолози, държавни чиновници и други представители на морските среди настояват, че кормилата на корабите са съществена играчка за косатките в открити води.

Изследователите считат, че неочакваната мода да се атакуват лодки е почнала към 2019 година след бързото увеличение на главния източник на храна за косатките - аления звук, с помощта на напъните за запазване на околната среда и възбраните за лов на риба.

Това значи, че китовете прекарват по-малко време в лов, което им обезпечава задоволително свободно време.

Въпреки че повода за началото на нападенията не е публично доказана, морските биолози считат, че те са почнали, когато един кит младеж си е играл с кормилото пред своите връстници, създавайки наклонност.

Може би този субект е докоснал кормилото и е почувствал, че е нещо занимателно, с което да си играе - споделя Алекс Зербини, който ръководи научния комитет към Международната китоловна комисия, пред The Washington Post.

`И откакто си е поиграло, то е почнало да популяризира това държание измежду групата, до момента в който то не е станало толкоз публикувано, колкото е сега`.

В предишното косатките са започвали сходни трендове като носенето на мъртва сьомга като шапки и игрите на пиле.

Нападенията на лодки са предизвикани от група от 15 най-вече млади и тийнейджърски китове - на възраст сред 5 и 18 години - които се доближават постепенно до плавателните съдове, с цел да сякаш побутнат леко носовете си към кормилата.

Морските биолози оповестяват, че въпреки сега на нападението в региона да са следени възрастни женски, " те наподобява просто гледат децата си, които играят ", споделя Наоми Роуз, старши академик в Института за отбрана на животните.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР