Русия използва Запорожката атомна електроцентрала като прикритие, за да сплашва

...
Русия използва Запорожката атомна електроцентрала като прикритие, за да сплашва
Коментари Харесай

Зеленски: Нови санкции срещу ядрения сектор на Русия

Русия употребява Запорожката атомна електроцентрала като прикритие, с цел да сплашва украинците и безнаказано да обстрелва обитаеми места.

Това сподели президентът на Украйна Володимир Зеленски в нощното си видеообръщение, представено от news.bg

" Днес бих желал да се обърна към жителите на Никопол, Марханец, Енерходар, Кривий Рог, Запорожие и всички други наши градове и общини в Днепропетровска и Запорожка област. Окупаторите се пробват да сплашат хората по извънредно безсрамен метод, употребявайки нуклеарната атомна станция в Запорожието. Те в действителност се крият зад централата, с цел да обстрелват Никопол и Марханец. Те провеждат непрекъснати провокации с обстрел на територията на атомната централа и се пробват да насочат спомагателните си сили в тази посока, с цел да изнудват нашата страна и даже целия свободен свят повече. Ако някой в Русия си мисли, че може да му даде нещо, значи бърка. "

Зеленски е уверен, че съветското изнудване единствено активизира още повече световни старания за опълчване на тероризма и заяви, че украинските дипломати и представителите на партньорските страни ще създадат всичко допустимо, с цел да подсигуряват, че новите наказания против Русия ще блокират съветската нуклеарна промишленост.

" Всеки ден, в който съветският контингент остава на територията на Запорожската АЕЦ и в прилежащите региони на нашата страна, усилва нуклеарната опасност за Европа дотам, каквато не е имало даже в пиковите моменти на борба по време на Студената война ", съобщи президентът.

" И безусловно всички чиновници на терористичната страна, както и тези, които им оказват помощ в тази интервенция по изнудване с нуклеарната електроцентрала, би трябвало да дават отговор пред Международния съд ", акцентира той.

" Абсолютно всички чиновници на терористичната страна, както и тези, които им оказват помощ в тази изнудваща интервенция с атомната централа, би трябвало да бъдат съдени от интернационален съд. Определено ще бъде. И всеки съветски боец, който или стреля по централата, или стреля под прикритието на завода, би трябвало да разбере, че той се трансформира в специфична цел за нашето разузнаване, за нашите секрети служби, за нашата войска ", сподели той.

Припомняме, че по-рано украински инженер разказа обстановката в Запорожката АЕЦ.

Руската войска е разположила реактивни системи за залпов изстрел и други оръжия и военно съоръжение на територията на Запорожката АЕЦ, сподели един от инженерите на централата пред украинската работа на Би Би Си. Той е декларирал още, че поради обстрела на станцията са развалени високоволтови далекопроводи, а специалистите предизвестяват за опцията от нуклеарна повреда.

Към момента централата още веднъж е подложена на обстрел, а хората всеобщо напущат близкия град Енергодар с персонални коли, оповестяват съветски медии и проруски канали в " Телеграм ", като тази информация към този момент не може да бъде доказана.

Според инженера, който желае да остане неизвестен, съветските военни унищожават електропроводите, свързващи Запорожката АЕЦ с енергийната система на Украйна, прикривайки се зад обстоятелството, че " сякаш това се прави от въоръжените сили на Украйна " ;

Последствията от обстрела не са прекомерно сериозни за Украйна като цяло, само че са сериозни за централата. АЕЦ не може да работи " за на никое място ". Тя би трябвало да доставя електричество към мрежата. Ако ненадейно всички консуматори изчезнат - станцията ще се " задави ", захранващите блокове ще се изключат спешно и стартира по този начин нареченото " затъмнение " (спиране на централата).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР