Решенията за подобряване качеството на въздуха не е нужно да

...
Решенията за подобряване качеството на въздуха не е нужно да
Коментари Харесай

Къде се влошава качеството на въздуха у нас

Решенията за възстановяване качеството на въздуха не е нужно да са радикални, а добре обмислени и ефикасни. Те би трябвало да са обяснени в точния момент на хората, тъй като някои ограничения ще изискват смяна в всекидневието им. Това съобщи за Българска телеграфна агенция Ивайло Хлебаров от екологично съдружие „ За Земята “.

Той счита, че зад неналичието на политическа воля да се подхващат нужните дейности стои непросветеност, липса на потенциал и надзор, както и стопански ползи. По думите му забавянето във вземането на решения ще коства освен финансови средства на страната – санкции за неспазване на нормите на качеството на въздуха, само че и здравословни проблеми при хората. Хлебаров уточни, че замърсяването на въздуха изостря съществуващи болести на дробовете, а дълготрайното излагане на замърсяване води до сърдечно- съдови, ракови болести, диабет и други
-->
Освен контрол и санкции са нужни и стимули и подкрепа за уязвимите елементи на обществото, сподели също специалистът.

„ Качеството на въздуха се утежнява тук-там, където има композиция от източници на замърсяване - трафик и/или отопление с дърва или въглища и от неподходящи географски и метеорологични условия “, изясни той. И посочи, че това не е особено единствено за огромния град, само че и за по-малко обитаеми места.

В едно закътано село с няколко къщи, които се отопляват с дърва, въздухът може да е доста замърсен, само че там качеството на въздуха не се мери, уточни Хлебаров. През годините има наклонност за електрификация на отоплението, само че към момента дървата са главен източник, посочи той.

Не чакам да има нарастване на потреблението на газ също. Възможно е някои хора, които бяха минали на пелети, да се върнат на дърва поради високите цени на пелетите, предвижда Хлебаров.

„ Увеличената цена на дървата за огрев и проблемите с доставките може да подтикват част от хората по-бързо да преминат към отопление с електричество заради закрепената цена за битовия бранш, тъй като може да им по-изгодно “, изясни също той.

Хлебаров счита, че като цяло у нас има наклонност към електрификация на отоплението, най-много чрез климатици. По думите му това значи по-малко замърсяване и по-малко здравни проблеми.

„ С навлизането на сила от слънцето и вятъра, което се форсира в международен мащаб поради намаляващите цени по отношение на другите технологии, енергийният микс на България ще става все по-чист “, сподели той.

Хлебаров приветства опцията и жителите да си инсталират слънчеви панели. „ И откакто потребят това, което им е нужно, да могат да връщат неизползваната сила в мрежата “, посочи той. Според него би трябвало да има тласъци или поддръжка за семействата, с цел да се употребява по-чиста сила.

По думите му обстановката в промишлеността у нас също би трябвало да се промени. Според него ТЕЦ „ Брикел “ е „ емблематичен образец “ за дружество, което утежнява качеството на въздуха.

От години Хлебаров работи за подобряване на обстановката и в София. Според него има отвращение да се признае, че има проблем с азотния диоксид, който се дължи на автомобилния трафик. Ние към този момент направихме втори отчет с измервания, само че общината не желае даже да ревизира. Обяснението ми е, че те са наясно, че резултатите мъчно могат да бъдат оборени, сподели специалистът. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР