Разделението в ЕС по ключови въпроси, свързани с промените в

...
Разделението в ЕС по ключови въпроси, свързани с промените в
Коментари Харесай

Консенсус за бъдеще: Как икономиката на въглища разделя страните от ЕС

Разделението в Европейски Съюз по основни въпроси, свързани с измененията в климата, отразява световното напрежение преди срещата на върха на Организация на обединените нации.

Блокът постоянно се показва като един от най-амбициозните договарящи на годишните конгреси, в които близо 200 страни синхронизират напъните си за битка с световното стопляне, отбелязва Euronews.

Основният акцент в този момент е дали на срещата COP28, която стартира на 30 ноември в Дубай, страните ще се спогодят за първи път да се откажат от изкопаемите горива.

Изгарянето на въглища, петрол и газ създава парникови газове, които са главната причина за изменението на климата.

Кои страни са против потреблението на изкопаеми горива

Около 10 от 27-те страни членки на Европейски Съюз, измежду които Дания, Франция, Германия, Ирландия, Нидерландия и Словения, желаят блокът последователно да спре потреблението на всички изкопаеми горива, оповестиха дипломати от Европейски Съюз пред Reuters.

" Ако се вслушате във всички учени, е ясно, че би трябвало последователно да се откажем от всички изкопаеми горива ", съобщи холандският министър на климата Роб Йеттен, който прикани Европейски Съюз да бъде " най-амбициозният блок " по този въпрос на COP28.

Подобен брой страни, измежду които Чехия, Унгария, Италия, Малта, Полша и Словакия, са по-предпазливи.

Те желаят поетапно прекъсване единствено на " обезвредените " изкопаеми горива, като оставят опция на страните да продължат да изгарят въглища, газ и петрол, в случай че употребяват технологии за " понижаване " или хващане на получените излъчвания.

Министърът на околната среда на Малта Мириам Дали съобщи, че задачата е тази опция да остане отворена " за секторите, които са сложни за декарбонизиране ".

Това би могло да включва промишлености с интензивно произвеждане на CO2, като химическата и циментовата индустрия, които имат лимитирани благоприятни условия за ограничение на излъчванията.

Страните от Европейски Съюз би трябвало да реализират единомислещо единодушие по преговорната си позиция, което значи, че единствено едно държавно управление може да я блокира.

Възможно ли е изборите в Полша да окажат въздействие

Правителствата се срещнаха и с резултатите от екзитпола в Полша, съгласно които ръководещото националистическо държавно управление може да загуби болшинството си.

Това би могло да проправи пътя на по-проевропейски настроените опозиционни партии да сформират държавно управление.

Полша е главен съперник на някои политики в региона на климата измежду страните от Европейски Съюз. Тази година тя заведе дело в съда против Брюксел, с цел да се опита да анулира някои от тях.

" Всички амбициозни водачи в региона на климата в Европа наблюдават деликатно развиването на обстановката в Полша сега ", съобщи шведският министър на климата Ромина Пурмохтари.

Зеленият преход блокира българските пътища за две седмици

В България въпросът за преход към зелена сила и поетапно прекъсване на потреблението на изкопаеми горива провокира не просто задълбочена дискусия, а разтърсвания сред властта и целия енергиен бранш.

В продължение на две седмици енергетици и миньори блокираха основни пътни артерии в страната в израз на митинг против тактиката за енергиен преход.

В последна сметка, след над седем часа диалози сред протестиращи, министър председателят Николай Денков, министри и представители на всички политически сили в Народното събрание - без Българска социалистическа партия, беше подписано съглашение.

По думите на премиера Денков, с него е стихотворец ангажимент пред протестиращите.

„ Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30 септември, когато бяхме подготвени да обсъждаме съглашение, тогава това не се случи. Започнаха митингите, бяха дефинирани през вчерашния ден шест точки от протестиращите, през днешния ден стартирахме от тези шест точки и имаме извънредно съглашение, което беше подписано от главните участници в тази полемика, сподели Николай Денков, представен от Българска телеграфна агенция.  

Въпреки несъгласието на протестиращите, България изпрати на Европейската комисия проектите, свързани със справедливия преход към чиста стопанска система.

Област Стара Загора е избрана като най-засегната от прехода, защото четирите въглищни топлоелектрически (ТЕЦ) и мини са ситуирани на територията на региона. По отношение на евентуално засегнатите работни места, област Стара Загора също се обрисува като най-засегната.

Водещата позиция на област Стара Загора по брутната добавена стойност се дължи на енергийния комплекс " Марица Изток ", което демонстрира структурната роля на въгледобивната индустрия в стопанската система на региона, се показва в оповестените текстове.

Област Кюстендил е най-уязвима от позиция на социално-икономически и демографски трендове, защото процесът на последователно прекратяване на добива на въглища и производството на електрическа сила от въглища може да се наблюдава до последните две десетилетия. Междувременно не се възнамеряват нови работни места и стопански действия.

В област Кюстендил най-засегнати са общините Бобов дол, Дупница и Кюстендил. Предвижда се обаче справедливият преход към неутрална във връзка с климата стопанска система да обхване цялата територия на област Кюстендил с фокус върху въгледобивния и енергийния браншове.

Териториалното систематизиране на директно засегнатите работни места е разнообразно на общинско равнище в област Кюстендил – най-висока е концентрацията на засегнатите работни места в общините Бобов дол, Дупница и Кюстендил, до момента в който останалите общини в региона са наранени в по-малка степен.

Териториалното систематизиране на директно засегнатите работни места на общинско равнище в област Перник е концентрирано в община Перник, а другата наранена община в региона във връзка с схемата за търговия с излъчвания (СТЕ) е Радомир, съгласно териториалните проекти.

Тлеещонапрежение в световен мащаб

Сред страните от Европейски Съюз, които се опълчват на цялостното прекъсване на изкопаемите горива, са по-бедни страни, които се опасяват от последствията от откъсването на стопанските системи им от изкопаемите горива.

Производителите и потребителите на изкопаеми горива - някои от които, като Саудитска Арабия, блокираха опитите за реализиране на единодушие за поетапно прекъсване на горивата на последните срещи, в това число на тазгодишната среща на върха на Г-20. Очаква се те да окажат сходна опозиция и на срещата на върха COP28.

В план на преговорната позиция на Европейски Съюз, забелязан от Reuters, се приканва за " световно поетапно прекъсване на изкопаемите горива и постигане на пик в потреблението им още в близко бъдеще ".

Субсидиите за изкопаеми горива са различен наболял въпрос, като богатите западни страни, измежду които Франция и Нидерландия, се стремят да призоват Европейски Съюз за последователното им унищожаване до 2025 година

Икономиките, подвластни от изкопаемите горива, в това число Полша, не желаят да се дефинира последна дата за това, добавя Euronews.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР