Продукцията на сектор Строителство в Европейския съюз и еврозоната се

...
Продукцията на сектор Строителство в Европейския съюз и еврозоната се
Коментари Харесай

Слаб ръст на строителството у нас и в еврозоната отчита Евростат

Продукцията на бранш " Строителство " в Европейския съюз и еврозоната се е нараснала с 0,2% през май по отношение на април 2023 година

Това сочат първичните сезонно поправени данни на европейската статистическа работа Евростат, представени от Българска телеграфна агенция.

На годишна основа (спрямо май 2022 г.) строителството на здания в Европейски Съюз е намаляло с -0,4%, а в еврозоната се е нараснало с +0,1%.

В България през май 2023 година е регистрирано покачване на размера на строителството с един % по отношение на предходния месец, демонстрират сезонно поправените данни на Евростат.

През първото тримесечие на годината у нас e регистриран спад на производството в бранш " Строителство " - с 0,7% по отношение на последното тримесечие на 2022 година

През май тази година при гражданските инженерни планове в еврозоната е регистрирано покачване с +0,1% по отношение на април, а при строителството на здания с +0,4%

Във всички страни от Европейски Съюз гражданските инженерни планове се усилват с +0,4%, а строителството на здания с +0,2%.

Най-сериозно нарастване на производството в бранш " Строителство " през април на месечна основа измежду страните от Европейски Съюз, за които са налични данни, е записано в Словакия (+5,5%), Румъния и Словения (+3,7%), следвани от Нидерландия (+3,6%). Най-сериозен спад е маркиран в Белгия (-2,8%), следвана от Австрия (-2,5%) и Унгария (-1,7%).

На годишна основа през май 2023 година при гражданските инженерни планове в еврозоната е регистрирано покачване с +2,7%, а при строителството на здания е записано намаляване с -0,3%.

За същия интервал при гражданското строителство в Европейски Съюз е записано годишно покачване с +3%, а при строителството на здания е маркирано намаляване с -0,9%.

Сред страните от Европейски Съюз, за които са налични данни, най-голямо годишно покачване на производството в бранш " Строителство " е регистрирано в Словения (+24,6%), Румъния (+10,6%) и Испания (+7,1%).

На другия край, измежду страните с най-голямо намаляване на строителната продукция, са Унгария (-12%), Италия (-6,5%) и Швеция (-6,3%).

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР