Продължителната пресконференция на Държавния съвет на Китай бе посветена на

...
Продължителната пресконференция на Държавния съвет на Китай бе посветена на
Коментари Харесай

Китай иска повече деца. Означава ли това забрана на абортите?

Продължителната конференция на Държавния съвет на Китай бе отдадена на новия проект за развиването на китайските дами и деца. Цел на новата стратегия е да се води повече разяснителна активност по отношение на бременностите и превантивните здравни грижи за майките. Но на малко по-скрито място в отчета се споделя, че Китай желае да понижи броя на тези аборти, които не се вършат по медицински аргументи. Това провокира разгорещени полемики в мрежата в Китай. " Нима в този момент желаят да ни лишават правото да разполагаме със личното си тяло? ", пита една жена. Друга написа: " Всички ли ще бъдат към този момент принуждавани да раждат деца? ".

Китайското население застарява

Правозащитни групи също показаха паника. С политиката на едно дете, въведена в края на 70-те години на предишния век, трябваше да бъде занимателен прирастът на китайското население. Затова дамите бяха заставяни да употребяват защитни средства, бяха подлагани на дезинфекция и принуждавани да помятат, споделя Уанг Яки от правозащитната организация " Хюман Райтс Уоч ". Сега държавното управление пропагандира раждането на повече деца, тъй като е разтревожено от намаляващия приръст. " Тревогите на доста дами, че правото на аборт може в този момент да бъде лимитирано, е напълно целесъобразно ", споделя Яки.

В новите държавни наставления не са упоменати съответни ограничения, по тази причина доста дами се опасяват, че всяка провинция и всеки обособен град ще ползва политики, последващи новата цел както откри за добре, в това число и с насила. Защото намаляващият приръст на популацията в Китай още занапред води до трагични последствия. Броят на хората в трудоспособна възраст понижава, също както и на дамите в детеродна възраст, съобщи ръководителят на Националната статистическа работа напролет, откакто станаха известни резултатите от преброяването на популацията. Китайското общество застарява бързо, а броят на новородените не може да компенсира. Отмяната на политиката за едно дете преди 6 години не промени нищо в тази тенденция. Същевременно сега съществуват напълно малко ограничавания на правото на аборт. Забранени са единствено спирания на бременността поради нежелателен пол на плода. Поради обичайните желания към мъжки наследници в продължение на доста години в Китай бяха абортирани милиони зародиши от женски пол.

Редица са аргументите за множеството аборти в Китай

Но осъществяваните над 9 милиона аборта годишно се дължат и на други аргументи. Много млади дами в Китай са правили огромен брой аборти в предишното си заради липса на познания и полово обучение, в това число за контрацептивите. Новите наставления на Държавния съвет дават обещание повече старания в тази тенденция, само че правозащитниците са скептични, че единствено просветната активност ще е задоволителна за намаляването на броя на абортите. " За тази цел са нужни по-дълбоки промени в публичното схващане. За дамите би трябвало да е естествено да могат да отхвърлят секс без защитни средства. Но това е прекомерно огромна тематика, засягаща равноправието на половете в китайското общество ", споделя правозащитникът Уанг Яки.

Голяма част от китайските дами гледат с съмнение на новите наставления, тъй като Китайската комунистическа партия продължава да пропагандира обичайното систематизиране на функциите в фамилията и обществото. От началото на годината разводите бяха в допълнение затруднени, а изявленията на феминистки в интернет биват блокирани. Затова доста дами в този момент се опасяват, че страната още веднъж ще си присвои правото да им постанова своите показа за фамилен живот.

Автор: Рут Кирхнер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР