През есента трябва да приемаме повече плодове, зеленчуци и билки.

...
През есента трябва да приемаме повече плодове, зеленчуци и билки.
Коментари Харесай

Диетолог съветва как да се храним през есента за здраве и тонус

През есента би трябвало да одобряваме повече плодове, зеленчуци и билки. Това сподели диетологът проф. Донка Байкова пред " Фокус ".

През този сезон е нужна смяна на модела на хранене , защото от по-топлия сезон прекосяваме към по-хладно време. „ А климатичните условия трансформират и потребностите на организма към типове храни, към калории, към модел на хранене. И това се назовава сезонен повтаряем модел, който е характерен за националните ни особености “, сподели още тя. Когато на открито става по-студено и температурите на околната среда падат, имаме потребност от малко по-концентрирано от позиция на наличие хранене.

„ Това значи да вземем за пример банкет на повече въглехидратни храни, тъй като би трябвало да създадем една сполучлива терморегулация, която да защищава организма от променливите условия на околната среда. Мазнините също участват, само че никога не приказваме за свръх мастно или свръх калорийно хранене, тъй като би трябвало да внимаваме и с имунната резистентност на организма. Именно през този сезон би трябвало да подготвим организма за дълъг интервал от време да запази имунната система на едно положително равнище. Това значи по-висок банкет на зеленчуци, плодове, билкови растения “ , разяснява диетологът.

Проф. Байкова изясни, че през есента би трябвало да прибавяме към храната си зеленчуци, които са носители на антибиотични вещества. „ Такива са да вземем за пример лук и чесън, имащи бактерициден резултат във връзка с инфекциите, които могат да ни нападат. Не би трябвало да забравяме, че с цел да сме устойчиви, имунната система изисква и пълностоен белтък – това значи да не се лишаваме от мляко, млечни артикули, риба, леки меса без забележими тлъстини и яйца. Остава и рекомендацията през есенния сезон най-малко два или три дни от седмицата да бъдат постни - да одобряваме повече бобови храни като фасул, леща, грах, боб, бакла, както и ориз, царевични артикули, просо, киноа и прочие Ядките също са носители на скъп растителен белтък, гарниран с доста добър мастно-киселинен състав, богат на омега-3 мастни киселини. Гъбите можем да прибавим също в менюто си, тъй като те са носители на над 300 потребни субстанции – можем да ги прибавим както в постните дни, по този начин и като гарнитура към локалните и рибните ястия “, изясни тя.

Проф. Байкова уточни още, че двигателната интензивност също е доста потребна и че половин час разходка на чист въздух усилва имунната отбрана.

Тя предлага и по едно късче черен шоколад дневно за положително въодушевление.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР