Българинът яде все повече месо, плодове и зеленчуци, и употребява

...
Българинът яде все повече месо, плодове и зеленчуци, и употребява
Коментари Харесай

НСИ за първото тримесечие на 2024-та: Разходите на домакинствата за храни - почти 30%

Българинът яде от ден на ден месо, плодове и зеленчуци, и използва по-малко самун, тестени произведения и олио - това сочат данните от наблюдението на Националния статистически институт за потреблението на съществени храни през първото тримесечие на годината.

Общият разход приблизително на човек от семейството за този интервал е малко над 2500 лв. или с близо 18% повече спрямо първото тримесечие на предходната година.

Данните на статистиката сочат още, че тримесечният общ приход приблизително на разположение от домакинство през първото тримесечие на 2024 година е 2840 лв. и нараства с съвсем 19 на 100 по отношение на същото тримесечие на предходната година.
Национален статистически институт: Доходите нарастват с 18,6%, a разноските със 17,4% през първото тримесечие
Традиционно в структурата му най- висок условен дял има приходът от работна заплата - над 56%, следван от приходите от пенсии и от независима претовареност.

При разноските е максимален делът на храните и безалкохолните питиета - съвсем 30%, следвани от разноските за жилище, налози, осигуровки и превоз.

В съпоставяне с първото тримесечие на предходната година се регистрира максимален растеж в потреблението на зеленчуци - с съвсем 1 кг до над 14 кг на човек, както и на месото - от малко над 9 до 10 кг.

Най-голямо понижение има в потреблението на самун и тестени произведения -  от 18,5 кг до 18 кг, както и на олио, чиято консумация пада до 2,5 литра на човек.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР