Използването на германски оръжия за нападения срещу цели в Русия

...
Използването на германски оръжия за нападения срещу цели в Русия
Коментари Харесай

Берлин: Украйна може да ползва германски оръжия и в Русия

Използването на немски оръжия за набези против цели в Русия дълго време беше табу за Украйна. Сега се следи смяна на курса предвид на настоящото развиване на събитията на фронта.

Германското държавно управление позволи на Украйна да употребява оръжия, доставени от Германия, против военни цели в Русия, разгласи представителят на немския канцлер Олаф Шолц Щефен Хебестрайт. " През последните седмици Русия приготви, координира и реализира набези от позиции в региона на Харков, по-специално от граничния регион в непосредствена непосредственост ", изясни той. Съгласно интернационалното право Украйна има право да се пази от тези набези, пише 

" Тя може също по този начин да употребява доставените за тази цел оръжия в сходство със отговорностите си пред интернационалното право, в това число доставените от нас ", съобщи Хебестрайт. Теоретично няколко оръжия, доставени от Германия, могат да бъдат употребявани за противопоставяне на съветските офанзиви от граничната зона. Сред тях са да вземем за пример самоходната гаубица 2000 и ракетните установки " Марс II ”.

По-рано държавното управление на Съединени американски щати също удостовери, че е разрешило на Украйна да употребява американски оръжия в стеснен мащаб против цели на съветска територия. Според представител на американското държавно управление обаче това се отнася единствено за контраатаки в отбрана на източния украински град Харков.

Ново решение на спорния въпрос

Въпросът дали Украйна също би трябвало да може да употребява всички оръжия, доставени от Запада, с цел да нападна военни цели в Русия, е предмет на спорни диспути измежду страните от НАТО. 

От известно време Украйна упорства за това, с цел да може да се бори по-ефективно с съветските позиции във войната, която продължава към този момент повече от две години. Досега страната е употребила за тази цел най-вече лични ракети и безпилотни самолети. Досега западните оръжия бяха употребявани най-вече към съветските позиции в окупираните от Москва региони на Украйна. 

По информация, представена от DPA, страни като Съединени американски щати и Германия са обвързали прехвърлянето на избрани оръжейни системи със строги условия за тяхното потребление. В основата на това стои опасението, че спорът с Русия може да ескалира още повече и НАТО да стане страна във войната. Сега генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърля съветските закани, че потреблението на американски оръжия на територията на Русия ще докара до ескалация на спора.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР