Приключиха консултациите на политическите партии при президента. Днес на Дондуков

...
Приключиха консултациите на политическите партии при президента. Днес на Дондуков
Коментари Харесай

Консултациите при Радев приключиха: Каква е равносметката?

Приключиха консултациите на политическите партии при президента. Днес на " Дондуков ” 2 отидоха от " ИТН ” и " Величие ”. С това беше комплициран завършек на първия стадий от процедурата по търсене на вид за сформиране на постоянно държавно управление след изборите на 9 юни. Седмици след провеждането им предложенията на политическите сили са разнопосочни, а вероятността за постоянно държавно управление неразбираема.

Първо при Румен Радев влязоха от Има Такъв Народ. Президентът изиска да разбере по какъв начин от партията на Слави Трифонов виждат образуването на постоянна власт след изборите.

" Вие първи повдигнахте тематиката за програмно държавно управление от специалисти с необятна парламентарна поддръжка с третия мандат. Ако може да дадете по-конкретни описания на вашето предложение ”, се обърна Радев към представителите на Има Такъв Народ.

" Най-разумният, удобен и правилен ход на Народното събрание, е с третия мандат, в случай че несъмнено вие прецените да го дадете на Има Такъв Народ. За да се пристъпи към разработване на стратегия и експертно държавно управление, което да я извърши ”, разяснява Тошко Йорданов.

И оповестиха, че за задачата биха преговаряли с всички партии в Народното събрание. Фокусът на диалога обаче се измести към това дали за стабилизиране на политическия развой има потребност от промяна на изборната система.

" Засега има следните разновидности - гръцкият - с бонуси, които се дават на първия или смесена изборна система с мажоритарен детайл ", разясни президентът.

" Има и трети вид - президентска република ”, отвърна Йорданов.

Радев отвърна по следния метод:

" Сега ще кажат, че започнахме да си подаваме топката, а държа да уточня, че вие я подавате ”.

" Тук нямаме подаване на топки. В страните с президентско ръководство няма такива рецесии ”, разясни Йорданов.

От Има Такъв Народ бяха безапелационни, че няма да поддържат първите два мандата. Но биха отишли на диалози без значение при кого отиде третият мандат.

" Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Ако той бъде провален и се стигне до втори, още веднъж ще бъдем в зала и няма да подкрепим втори - на Движение за права и свободи, разясни Станислав Балабанов.

След Има Такъв Народ при президента пристигнаха от " Величие ” и те с съответно предложение.

" Криенето зад експертно държавно управление не е потребната формула на България. Това прикрива съдружни взаимоотношения. Най-близко до нас стои програмно държавно управление с ясни цели ”, разясни Николай Марков.

В същото време не считат, че първият мандат е привършен.

" Искаме българските жители да знаят какво ще прави това държавно управление. Разбира се с мандата на тези, които носят най-голямата политическа отговорност ”, счита Марков.

Сега следва президентът да разгласи по кое време ще връчи първата директория за сформиране на кабинет. Тя ще отиде в ръцете на ГЕРБ-СДС.

Равносметката след края на консултациите:

Има няколко оферти с разновидности за държавно управление, без ясно обединяване и болшинство към никое от тях. За първия мандат от ГЕРБ-СДС оферират държавно управление на малцинството. Движение за права и свободи към този момент не разясняват втория мандат, тъй като считат, че би трябвало да има поддръжка за държавно управление с първия. " Продължаваме Промяната-Демократична България ” се оповестиха за съпротива. За третия мандат на масата към този момент стоят няколко оферти. От " Възраждане ” са срещу държавно управление сред ГЕРБ и Движение за права и свободи. Българска социалистическа партия и " ИТН ” са на едно мнение, че би трябвало да се образува експертен кабинет. А, най-малките в Народното събрание – " Величие ” видяха решението в програмно държавно управление.

Още преди връчването на първия мандат от ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да водят нови договаряния за поддръжка. Предложението за държавно управление на малцинството остава.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР