През август, когато талибаните превзеха афганистанската столица Кабул, в страната

...
През август, когато талибаните превзеха афганистанската столица Кабул, в страната
Коментари Харесай

Братя ли са талибаните и турците? Какви цели гони Ердоган в Афганистан?

През август, когато талибаните превзеха афганистанската столица Кабул, в страната настъпи същински безпорядък с доста кръв и принуждение. Преди това, на фона на изтеглянето на американските военни от страната, доста огромни градове в Афганистан попаднаха под контрола на талибаните, съобщи Българска телеграфна агенция.

Светът ужасяващ наблюдаваше опитите на афганистанците да избягат от страната, обществените мрежи бяха залети с фрагменти от хаоса на летище " Хамид Карзай " в Кабул. Междувременно стана известно, че до момента в който на летището е царял невъобразимият безпорядък, турски публични представители часове наред са водили договаряния с талибаните. По време на диалозите е била обсъждана бъдещата работа на летището, което в продължение на години бе охранявано от турски военни. Талибаните кардинално са упорствали и турските военни да се изтеглят от страната, с цел да бъде комплициран завършек на " окупацията " на Афганистан, само че съгласно източници, осведомени с договарянията, на срещата са били обсъждани доста други въпроси. Малко по-късно представител на талибаните даже съобщи пред турска телевизия, че придвижването има предпочитание да се разбере с Турция, тъй като талибаните и турците са " братя по религия ".

Президентът Реджеп Тайип Ердоган декларира неведнъж, че Турция е подготвена да окаже всякаква поддръжка за запазването на единството на Афганистан, само че ще работи доста внимателно. Консервативните поддръжници на Ердоган поддържаха мнението му, само че голям брой турски жители реагираха остро на тези думи и насочиха тежки рецензии поради поддръжката на страната им за талибаните. Социалните мрежи бяха залети с гневни прояви под хаштага " Талибаните не са ми братя " (#TalibanKardesimDegildir). Това е дипломация, разгласи Ердоган и продължи да твърди, че гледа с оптимизъм на посланията на талибаните. Във връзка с рецензиите, отправени към него, турският водач отвърна, че няма да желае позволение за това с кого може да води договаряния.

На фона на извънредно нестабилната обстановка в Афганистан сега Турция и Катар са двете страни, които водят разговор с талибаните от името на доста други страни. Всъщност след завладяването на Афганистан от талибаните доста страни пробваха по някакъв метод да основат контакти с тях. Китай и Русия също поддържат контакти с новите управляващи в Афганистан. Турция обаче има доста по-силно развити връзки на терен от всички останали. Поддържането на разговор с талибаните е комплицирано, само че не и невероятно, означават наблюдаващи. През 90-те години талибаните са имали контакти с Пакистан, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. След атентатите в Съединени американски щати на 11 септември 2001 година последните две страни приключват тези връзки (има информации обаче, че тайното финансиране от саудитците за талибаните е траяло в продължение на доста години).

Турция има мощно развити исторически връзки с Афганистан. В началото на 20-и век Афганистан е бил измежду първите страни, признал младата Република Турция. До средата на 60-те години Турция е оказвала техническа и филантропична помощ на Афганистан и му е пособия в сферите на здравното, юридическото и военното обучение. Турция бе и единствената членка на НАТО (с мюсюлманско население), изпратила свои военнослужещи в Афганистан, само че без присъединяване им в бойни дейности. Самата Анкара бе сложила изискване да не взе участие в бойни интервенции. Благодарение на това нито един афганистански жител не е бил погубен от турски боец.

Разбира се, Турция не не помни и личните си ползи, като развива икономическо съдействие с Афганистан. Голям брой турски компании са регистрирани в страната, като множеството от тях се занимават със строителство. Очевидно е и че контактите с талибаните откриват пред Ердоган нови благоприятни условия. За да запазят властта си талибаните имат потребност от интернационална помощ и вложения, защото сега те даже не са в положение да заплащат заплатите на държавните чиновници, споделя проф. Ахмет Касъм Хан, специалист по въпросите, свързани с Афганистан. Според професора от истанбулския университет " Алтънбаш " Турция се пробва да стане " поръчител, договарящ, медиатор " на талибаните с външния свят. Същевременно и редица западни страни считат, че Турция би следвало да има доста по-важна роля в района. Явно заради тази причина немският външен министър Хайко Маас в края на август посети Турция и се срещна в Анкара с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Анкара може да изиграе основна роля за разрешаването на спора в Афганистан.

Според някои анализатори Турция се пробва да води експанзионистична политика в Централна Азия, където има доста тюркскоезични народи; очевидно Анкара целеустремено търси места, посредством които елементарно да усили външнополитическото си въздействие. Турция има намерение да постави огромни старания за нормализиране на обстановката в Афганистан, защото това значи, че ще тя се трансформира в нещо като балансьор сред Пакистан, Иран, Китай и Русия, а през размирната страна от хилядолетия минават и значими търговски направления, писа анализаторът Четинер Четин от " Хабертюрк ". Експерти настояват и че турците са съумели да открият тесни връзки с редица бойци, свързани с талибаните. Турция е съдружник на прилежащ Пакистан, а се счита, че талибаните са били образувани след религиозни семинари точно там. Същевременно явно дейностите на Ердоган имат доста по-рационални претекстове - като подобряването на напрегнатите връзки на страната със Съединени американски щати (които наскоро заплашиха да наложат нови наказания на Турция поради желанието да купи още зенитно-ракетни системи С-400 от Русия), както и предотвратяването на всеобщия напор на на мигранти от Афганистан в Турция. А страната, която държи " ключовете " за Афганистан, получава достъп до Южна и Централна Азия, т.е. главните претекстове на Турция са известни от дълго време - доминиране и опит да се трансформира в районна мощ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР