Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се обяви за временен

...
Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се обяви за временен
Коментари Харесай

Опит за смяна на Властта във Венецуела, САЩ признаха новия президент

Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се разгласи за краткотраен президент и постави клетва, оповестиха информационните организации.

"Официално се кълна да извършвам пълномощията на президент на Венецуела ", съобщи Гуайдо на протест на опозицията във венецуелската столица нощес.

В Каракас хиляди хора излязоха през вчерашния ден на улиците, с цел да желаят премахване на държавното управление на президента социалист Николас Мадуро.

Гуайдо е отпред на Народното събрание, в който опозицията има болшинство. Той съобщи, че краткотрайно поема президентския пост и ще свика избори.

Почти незабавно след самообявяването американският президент Доналд Тръмп разгласи, че счита ръководителя на венецуелския парламент за краткотраен държавен глава.

"Ще продължа да ползвам цялата икономическа и дипломатическа мощност на Съединените щати за възобновяване на демокрацията във Венецуела “, сподели Тръмп, а почитан чиновник на администрацията му предизвести, че Вашингтон си резервира "всички разновидности " за деяние, ако Мадуро упражни принуждение против опозицията. Държавният секретар Майк Помпео прикани венецуелските военни "да защитят демокрацията " и добави, че Вашингтон ще поддържа напъните на Гуайдо да образува държавно управление и да провежда свободни избори.

След Съединените щати Канада, Парагвай, Чили и Колумбия също признаха Хуан Гуайдо за президент на Венецуела. Мадуро отговори, като разгласи, че къса дипломатическите връзки на страната си със Съединени американски щати и даде 72 часа на американските дипломати да изоставен Венецуела. На страната на Мадуро са леви ръководство в района като тези на Куба и Боливия.

Като промяна на властта, подкрепена от Съединени американски щати, дефинира съветското външно министерство протичащото се във Венецуела. Говорителката Мария Захарова посочи, че всичко това е показателно за отношението на Западът към интернационалното право.

В протестни дейности във Венецуела през последните 2 дни са починали 13 души, гласят данни на неправителствена организация в страната, представена от Франс прес.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в "Туитър ", че са надява страните-членки на Европейски Съюз да поддържат "демократичните сили " във Венецуела. Той посочи, че Народното събрание, управителен от Гуайдо има либерален мандат от жителите от страната за разлика от президентът Мадуро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР