Преди Международния ден за премахване на насилието над жените заявяваме

...
Преди Международния ден за премахване на насилието над жените заявяваме
Коментари Харесай

ЕК: Да спрем насилието над жени

Преди Международния ден за унищожаване на насилието над дамите заявяваме още веднъж своя ангажимент за преустановяване на насилието над дамите и девойките, оповестиха от пресцентъра на Европейската комисия

Насилието над дами е съществено нарушаване на човешките права и все пак то към момента е постоянно срещано събитие по света. Разбирането, че тормозът или насилието над дами е нещо обикновено и задоволително, е неправилно и би трябвало да се промени. Всички ние носим отговорност да кажем " не ", намерено да отхвърлим актовете на принуждение или тормоз и да подкрепим жертвите.

Насилието над дами се среща на всички места - вкъщи, на работното място, в учебните заведения и университетите, на улицата, в публичния превоз и онлайн. Всяка жена може да стане жертва на принуждение, което да повлияе на общото? богатство и да? попречи да взе участие пълноценно в обществото. Около половината от дамите в Европейския съюз са били обект на вербален, физически или онлайн полов тормоз. По данни на Евростат 80 % от жертвите на трафик в Европейски Съюз са дами.

Всяка година към 12 милиона девойки на възраст под 18 години биват омъжвани по света - едно на всеки две секунди. Омъжените девойки постоянно забременяват бързо, напущат прибързано учебно заведение и са изложени на по-висок риск от домашно принуждение, в сравнение с дамите, които подписват брак като възрастни. Днес минимум 200 милиона дами и девойки са били подложени на генитално осакатяване, което към момента се практикува в към 30 страни. Жените мигранти са изключително уязвими и изложени в по-голяма степен на заплаха от малтретиране и принуждение.

Премахването на насилието над дами и девойки е в основата на Програмата до 2030 година за стабилно развиване. Това е първа стъпка към реализиране на международен мир и сигурност, авансово изискване за поощряване, отбрана и практикуване на правата на индивида, за тъждество сред половете, народна власт и стопански напредък.

Европейският съюз е подхванал обилни дейности, посредством които да се подсигурява, че насилието против дами и девойки ще бъде прекъснато един път вечно. Действията ни дават своите плодове. Нещата стартират да се трансформират.

През последните две години помогнахме на над 1,5 милиона девойки и дами, като предоставихме протекция и грижи, свързани с гениталното осакатяване на дами. 3000 общности с население от 8,5 милиона души оповестиха обществено, че приключват тази процедура. Що се отнася до браковете с малолетни, Европейски Съюз доближи до повече от 1,6 милиона души чрез начинания, ориентирани към смяна на отношението и практиките по отношение на правата на девойките.

Глобалните провокации изискват световни решения, които могат да бъдат дефинирани и след това приложени най-добре в тясно съдействие с нашите интернационалните сътрудници и посредством ефикасен многостранен метод. През декември предходната година се споразумяхме с Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Съветът на Европа и Организация на обединените нации - Жени за провеждането на световни дейности за битка с насилието над дамите. Засилвайки нашето съдействието, ние призоваваме международните водачи както от обществения, по този начин и от частния бранш да се причислят към по-мащабните световни старания за битка с насилието против дами.

В партньорство с Организация на обединените нации започнахме самодейността Spotlight - световна многогодишна самодейност, ориентирана към премахване на всички форми на принуждение против дами и девойки. С невиждана първична инвестиция от 500 млн. евро пазиме и даваме думата на тези дами и девойки, които са принудени да мълчат в своите общества, само че в този момент желаят да приказват. Също по този начин сме отпред на световната самодейност " Призив за деяние за отбрана от учредено на пола принуждение при изключителни обстановки ". В това деяние вземат участие близо 80 разнообразни организации за повишение на отговорността по отношение на насилието, учредено на пола.

Работим също и за привършване на присъединението на Европейски Съюз към Конвенцията от Истанбул на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието и издевателството над дами, по силата на която жертвите на принуждение получават право на отбрана и поддръжка.

Трябва най-сетне да премахнем учреденото на пола принуждение. Европейският съюз ще продължи да работи неуморно за постигането на тази цел. Животът без принуждение е неотменно главно право. Лишаването на дамите и девойките от независимост значи отнемане на света от независимост.

Контекст

Насилието над дами и девойки е едно от най-широко публикуваните съществени нарушавания на правата на индивида в света. Според оценки една трета от дамите и девойките по света стават жертва на принуждение в някакъв миг от живота си. Това принуждение е спънка за равенството сред половете, упражняването на правата и овластяването на дамите и девойките и за цялостното развиване, както и за постигането на задачите за стабилно развиване.

Европейската комисия организира акцията " NON.NO.NEIN - Кажи НЕ! Да спрем насилието над дами " от 2016 година до края на 2018 година и дава финансиране от 15 млн. евро за страни членки, локални органи на ръководство, експерти и организации на гражданското общество от цяла Европа за усилване на техните дейности и акции за битка с насилието над дами. В умозаключение на тази изпълнена с целенасочени дейности година Европейската комисия провежда конференция на високо ниво за представители от страните от Европейски Съюз и интернационалните организации, за участници от организации на гражданското общество и деятели. Конференцията ще се организира на 4 декември 2018 година в Брюксел.

В рамките на самодейността Spotlight, чието начало бе оповестено дружно с Организация на обединените нации, се вземат ограничения по отношение на всички форми на принуждение над дами и девойки. На 27-28 ноември Европейската комисия и Организация на обединените нации - Жени ще проведат районен конгрес в Скопие за поощряване на използването на Конвенцията за унищожаване на всички форми на дискриминация във връзка с дамите и на Истанбулската спогодба в страните от Западните Балкани и в Турция. В момента Европейската комисия завършва районна акция за битка и попречване на насилието над дами и девойки в Северна Африка и Близкия изток. Изпълнението на самодейността ще стартира напролет на 2019 година и ще продължи три години, през които u1089 с безплатни средства в размер на 3,24 млн. евро ще бъдат подкрепени действия за повишение на осведомеността и обучение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР