Правителството на управляващата в Израел осемпартийна коалиция падна. Този донякъде

...
Правителството на управляващата в Израел осемпартийна коалиция падна. Този донякъде
Коментари Харесай

Отново избори в Израел, ще се върне ли Нетаняху на власт

Правителството на ръководещата в Израел осемпартийна коалиция падна. Този ненапълно предстоящ процес в израелската политика незабавно накара анализаторите да се запитат дали индивидът, против който беше образувано това обединяване от най-разнородни в идеологически проект партии, ще успее още веднъж да си върне властта?

В понеделник стана ясно, че Израел се насочва към петите парламентарни избори в границите на три години и половина, откакто министър председателят Нафтали Бенет и вицепремиерът Яир Лапид се отхвърлиха от напъните си да стабилизират обединението. В взаимно изказване Бенет и Лапид обявиха, че при започване на новата седмица ще внесат за гласоподаване законопроект за разформироване на Кнесета. Това значи, че изборите евентуално ще бъдат на 25 октомври.

Източници, близки до Бенет, обявиха, че задачата на двамата политици е да предизвикват избори при избрани от тях условия, а не по насила от водача на опозицията Бенямин Нетаняху.

Според съдружното съглашение Лапид ще стане длъжностен министър председател до изборите и до идването на власт на новото държавно управление. Той ще посрещне президента на Съединени американски щати Джо Байдън, когато той дойде в Израел идващия месец. Посолството на Съединени американски щати съобщи, че допуска, че визитата ще се състои, както е планувано, уточни Асошиейтед прес.

На конференция, излъчена по националната телевизия, Бенет съобщи, че не е било елементарно да разпусне държавното управление, само че го назова,,правилното решение за Израел''. Крехкото съдружно държавно управление, което включва партии от целия политически набор, загуби болшинството си по-рано тази година и през последните седмици се сблъска с напускания на разнообразни депутати.

Отиващата в историята осемпартийна коалиция беше образувана от Нафтали Бенет през юни 2021 година след четири следващи неубедителни избора.

Непосредствената причина за решението на Бенет беше наближаващото приключване на периода на деяние на законите, които дават на заселниците на Западния бряг специфичен юридически статут. Ако тези закони отпаднат, заселниците ще бъдат подчинени на доста от военните закони, които се ползват за повече от 2 милиона палестинци на територията.

С разпускането на Народното събрание законите остават в действие. Бенет, някогашен водач на заселниците, съобщи, че в случай че беше позволил тези закони да престанат да работят, щеше да има,,сериозни рискове за сигурността и парламентарен безпорядък ".

Израел организира четири вота без безапелационен победител сред 2019 и 2021 година, които значително бяха референдуми за способността на Нетаняху да ръководи, до момента в който е обвиняем за корупция. Нетаняху отхвърля да е направил нарушавания.

Падането на държавното управление в този момент е огромна победа за Нетаняху, отбелязва „ Вашингтон пост “.

Но към този момент не е ясно по какъв начин тъкмо някогашният министър председател ще успее да се върне на власт, защото социологическите изследвания сочат, че израелците и отсега нататък ще продължат да гласоподават по метод, произвеждащ поляризиран и фрагментиран Кнесет, водещ по-късно до нестабилни управнически обединения, разяснява изданието.

Нетаняху, който управляваше Израел през по-голямата част от последните 20 години, наподобява залага на готовност на твърдото си ядро от десни последователи и обрисуването на съперниците му като социална опасност.

„ Правителството, което разчиташе на хора, подкрепящи тероризма, което загърби персоналната сигурност на израелските жители, държавното управление, което направи по този начин, че цената на живота да доближи нечувани небеса, и което вкара нездравословни за обществената единодушие на нашето еврейско общество налози, това държавно управление отива там, където му е мястото – в историята “, разяснява Нетаняху в Туитър новината за разпадането на обединението. „ Моите другари и аз ще съставим държавно управление, което на първо място да върне националната горделивост на израелците. “, даде обещание той.

Разпадането на обединението се дължи значително на напъните на Нетаняху да насърчава недоволните от идеологическото ѝ разнообразие нейни членове да я напущат, разяснява „ Вашингтон пост “.

„ Още от първия ден Нетаняху се стремеше да смъкна държавното управление, като използваше за тази цел най-много тематиката за израелско-палестинския спор и въпросите, свързани с арабите в Израел “, сподели пред изданието Далия Шейндлин, политически анализатор.

Най-новото изследване от през вчерашния ден демонстрира, че политическият блок на Нетаняху, който включва с изключение на неговата дясна националистическа партия „ Ликуд “ и разнообразни религиозни и крайнодесни обединения, не усилва поддръжката си, а таман в противен случай – позициите му отслабват, оповестява изданието „ Таймс ъв Израел “. Според проучването, което е направено по поръчка на вестник „ Маарив “, в случай че изборите бяха през днешния ден, „ Ликуд “ ще завоюва 34 депутати в 120-местния Кнесет, а блокът му общо – 57.

Но все пак партията на „ Ликуд “ усилва поддръжката си, като съгласно изследването към нея и към Ционистката религиозна партия се следи преливане на гласове от партия „ Ямина “ на Бенет.

Въпреки това още веднъж не се обрисува елементарно сформиране на държавно управление, защото двата съществени политически блока в израелската политика, този, който поддържа Нетаняху и този срещу него, не престават да са с изравнени позиции. Блокът срещу някогашния израелски министър председател също би получил 57 депутати съгласно изследването.

Това значи, че една от опциите Нетаняху да успее да се върне на власт, е някоя от партиите от другия лагер да премине в неговия. Например партия „ Ямина “ в никакъв случай не е изключвала опцията да си сътрудничи с Нетаняху, само че при ръководството на Бенет връзките сред партиите им се обтегнаха.

На сцената има и още един вероятен балансьор, който може да реши безизходицата – „ Обща листа “, коалиция от партии на израелските араби, която съгласно изследването би получила оставащите шест мандата в Кнесета, в случай че изборите бяха през днешния ден. „ Обща листа “ не поддържа нито един от двата огромни блока в израелската политика.

Тук обаче се явява проблем, тъй като не е ясно дали религиозните и крайнодесните партии от блока на Нетаняху биха си сътрудничили с обединението на израелските араби.

В последна сметка анализаторите са единомислещи, че и тези избори както и всички останали в последните години, ще се трансфорат в референдум за и срещу Нетаняху, отбелязва „ Уолстрийт джърнъл “.

За пръв път той става министър председател през 1996 година и остава на поста три години. Връща се на него през 2009 година и от този момент до предходната година е министър-председател на Израел без спиране, с което става най-дълго управлявалият израелски политик.

Как ще се развие непредсказуемата политическа обстановка в Израел, следва да забележим.

Ако блокажът продължи и след тези избори, това ще значи, че страната може да се наложи да отиде до урните за шести път за последните няколко години след 2019 година, както отбелязва „ Таймс ъв Израел “.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР