Правителствата в Азия подготвят мерки, за да се справят с

...
Правителствата в Азия подготвят мерки, за да се справят с
Коментари Харесай

Азия се готви COVID-19 да се върне като бумеранг

Правителствата в Азия приготвят ограничения, с цел да се оправят с новата вълна от случаи с ковид, защото хората бягат от огнищата на заболяването в Европа, Северна Америка и Близкия изток.

Докато светът се активизира за битка с вируса, Китай, Хонконг, Сингапур и Тайван относително сполучливо се бореха за ограничение на болестта. Но внезапното увеличение през последните дни на привнесените случаи породи паника, че тези старания бързо ще бъдат обезсмислени. " В доста страни броят на доказаните случаи може да бъде разказан като избухлив ", сподели ръководителката на Хонконг Кари Лам на конференция през вчерашния ден. " Ако не приемем някои строги ограничения... притеснявам се, че всички взети през последните два месеца защитни ограничения ще се окажат напразни ", добави тя.

Последното броене в континентален Китай - първичния епицентър на ковид - сподели в понеделник 21 нови случая, от които 20 са на пристигнали от чужбина инфектирани пасажери, най-вече китайци. Хонконг сподели, че множеството от случаите, доказани през последните две седмици, са привнесени. В Тайван всичките нови 24 случая до вторник са привнесени, а по данни от неделя в Южна Корея има 44 нови инфектирани пасажери. Сингапур удостовери в понеделник 17 нови инфекции (най-големият скок за денонощие), от които 11 са привнесени.

Стремглавото бягство от горещите точки в Европа и Съединените щати увеличи цените на полетите. В понеделник вечерта един билет от Лондон до Хонконг стигаше до 50 хиляди хонконгски $ (ок. 5853 евро), като хората се опитваха да стигнат до града, преди да бъдат наложени по-строги ограничавания. " У дома е по-безопасно, в сравнение с във Англия, тъй като политиката за въздържане на болестта при Борис Джонсън е съмнителна ", сподели Лин, студент от Кембриджския университет след идването си в Хонконг, носейки хирургическа маска и гумени ръкавици.

Броят на доказаните случаи с ковид във Англия е повишен до 1543, повече от 1372 до предния ден, заяви в понеделник здравното министерство. Британските смъртни случаи се покачиха до 55.
Четирима от 157-те пациенти с доказан ковид в Хонконг са умряли. Над 3200 индивида са умряли от болестта в континентален Китай - най-големият брой случаи с съдбовен излаз.

По-строги ограничавания

Мерките в Китай, Хонконг и Сингапур включват блокиране на цели градове, стягане на граничния надзор, ограничения за следене на контакти и строго обществено разграничаване. Вирусът към този момент нанесе тежки стопански вреди, изключително в континентален Китай и световния финансов хъб Хонконг, тъй че всяко повишаване на новите случаи може да е опустошително.

Във вторник в Хонконг по отношение на пасажерите бяха въведени по-твърди ограничения, влизащи в действие от среднощ в четвъртък, които изискват 14-дневна карантина на влизащите в града. Подобно на Сингапур бяха отправени рекомендации да не се подхващат маловажни пътувания.

Китай сподели, че всички завръщащи се в Пекин нетранзитни пасажери би трябвало да бъдат изолирани за 14 дни в избраните карантинни обекти, най-вече хотели в града.

Макао, най-големият в света център на хазарта, забрани от вторник влизането на хора, които не обитават непрекъснато в града - ход, който евентуално ще има доста влияние върху към този момент страдащата промишленост на казината. Тайван разгласи, че който не съблюдава домашната изолираност или разпоредбите за карантина ще бъде глобяван от 100 хиляди до един милион тайвански $ (3300-33 000 щатски долара) и предложи на хората въобще де не пътуват в чужбина.

Ефектът на бумеранга

Въпреки че привнесените инфекции в континентален Китай са към момента с сдържан брой - 143 случая до момента - управляващите се безпокоят, че носителите на вируса може да провокират нова вълна. Първият значим случай, обявен в края на февруари в северозападния регион Нинся, бе с пасажер, дошъл от Иран.

Бързо пристигнаха още случаи от Иран, който е " гореща точка " с близо 15 хиляди инфектирани до момента, последвани през първата седмица на март от първите инфектирани пасажери от Италия. Скоро по-късно бяха открити инфектирани в полети от страни като Испания, Англия, Франция, Нидерландия, Швейцария, Съединени американски щати, Египет, Саудитска Арабия и ОАЕ. Тази седмица описът бе запълнен от Филипините, Индонезия и Тайланд. /БТА

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (688)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР