Появата на унгарския премиер националист Виктор Орбан на футболната среща

...
Появата на унгарския премиер националист Виктор Орбан на футболната среща
Коментари Харесай

Орбан предизвика скандал със запалянковски шал “Велика Унгария”

Появата на унгарския министър председател националист Виктор Орбан на футболната среща сред Унгария и Гърция предизвика скандал. Причината бе запалянковският шал с карта на Велика Унгария, който носеше. Изображението демонстрира остарялата унгарска имперска територия, съществувала преди провалянето на Австро-Унгария в Първата международна война. Това незабавно провокира яд у прилежащите страни на Унгария - Румъния и Украйна, заяви BBC.

Северната ни съседка изрази " твърдо отрицание " на жеста на Орбан в известие, изпратено до унгарския дипломат в Букурещ.
Украйна, на собствен ред, изиска публично опрощение.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко сподели, че Киев извиква посланика на Унгария, " който ще бъде осведомен за неприемливостта на акта на Виктор Орбан ".

Във Фейсбук Николенко написа, че насърчаването на евизионистки хрумвания в Унгария не способства за развиването на украинско-унгарските връзки и не подхожда на правилата на европейската политика.



На страницата на Виктор Орбан във Фейсбук може да се види видеоклип, показващ по какъв начин той поздравява маджарски футболисти и носи шала, който носеше по време на мача сред Унгария и Гърция в неделя.

Понастоящем в Румъния живеят към 1,2 милиона етнически унгарци, а в Западна Унгария - към 150 000.

В митинга си в понеделник румънското външно министерство съобщи, че " всяка ревизионистка демонстрация, без значение от формата, която приема, е неприемлива, обратно на актуалните действителности и задължения, поети взаимно от Румъния и Унгария ".

Старата унгарска територия също включва елементи от днешните Австрия, Хърватия, Сърбия и Словакия.

Демонстративно Орбан написа във Фейсбук, че унгарският народен тим е " тимът на всички унгарци, където и да живеят " и че " Футболът не е политика. Нека не гледаме това, което го няма ".



Унгарският министър председател е обект на рецензии в Европа ог години по доста аргументи. Сред тях са ограничението на свободата на медиите и правата на малцинствата и групите на гражданското общество. Той е упрекван и поради дългогодишното му другарство с съветския президент Владимир Путин. Беше упрекнат и в подкопаване на главните полезности на Европейски Съюз, защото упреква Брюксел в превишаване на пълномощията.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР