Тази година се оказва доста силна за пазара на нови

...
Тази година се оказва доста силна за пазара на нови
Коментари Харесай

Бум на покупките на нови автомобили в България - страната ни е първа в ЕС

Тази година се оказва много мощна за пазара на нови коли у нас. Данните на Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA), че през първите четири месеца на 2024-а покупките на нови коли в страната бележат рекордни равнища.

За четиримесечния интервал в България са регистрирани 15 761 нови коли, което е с цели 47.9% растеж по отношение на същия интервал на 2023-а година. Процентът изпраща страната преди всичко в Европейски Съюз. На второ и трето място в класацията застават Кипър с растеж от 26% и Малта с растеж от 16.6 на 100.
 Само за една година: Колите на остаряло у нас са поскъпнали с над 40 %
Само за една година: Колите на остаряло у нас са поскъпнали с над 40 %

Пред Money.bg приказва Цветелина Цанева - изпълнителен шеф на Асоциацията на вносителите на коли

Кои са най-предпочитаните коли у нас?

Ръст на покупките има при съвсем всички типове коли. При електрическите нарастването е с 6.5%, при Plug-in хибридите растежът е със 132.9%, нараства броят на покупките също на бензиновите, както и на дизеловите коли.
 Снимка 665970
Източник:

Електромобилите

Над 20% от всички създадени през 2024 година коли се чака да са на ток и през идващото десетилетие търсенето ще се увеличи още, излиза наяве неотдавна от отчет на Международната енергийна организация, за който Money.bg писа.

Въпреки опасенията на специалисти за търсенето и по-пестеливите мнения на производителите напоследък, от организацията чакат постоянни продажби - 17 млн. в границите на годината при 14 милиона през 2023 година През първата четвърт EV продажбите са скочили с 25% на годишна база - в случай и че преди 12 месеца се виждаше същият напредък.

На процедура сред януари и март на пазара са се осъществили почти толкоз електрически автомобили, колкото през цялата 2020-а година.

Конкуренцията на Китай

Сериозен мотор на този напредък е Китай, където се чака към 45% от продажбите на коли да са на електрически автомобили. Интеграцията на веригите на доставка и сериозната държавна поддръжка трансформира компании без дълга история като BYD в евентуален съперник дори на одобрените марки по света - с евтини, само че и с първокласни модели.

Около една четвърт от новите електрически автомобили ще са в Европа, а единствено 11% - в Съединени американски щати.

На Стария континент най-актуалните числа демонстрират, че общият пазар на коли в Европейски Съюз през април нараства с 13,7%, като максимален растеж се следи на пазарите на Италия, Франция, Германия и Испания.
 Една от всеки 5 нови коли тази година ще е на ток
Една от всеки 5 нови коли тази година ще е на ток

В Китай делът на новите електрически автомобили съвсем се изравнява с този на класическите
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР