Името на новия генерален секретар на НАТО е вече ясно.

...
Името на новия генерален секретар на НАТО е вече ясно.
Коментари Харесай

Марк Рюте ще бъде следващият ръководител на НАТО, след като получи подкрепата и на Румъния

Името на новия общоприет секретар на НАТО е към този момент ясно. Това е министър председателят на Нидерландия Марк Рюте. Това стана ясно, откакто и Румъния разгласи, че ще поддържа Рюте. Той ще оглави военния съюз през идващите години, откакто норвежецът Йенс Столтенберг се отдръпна от поста.

Рюте ще ръководи през няколко сложни години, до момента в който трансатлантическият алианс балансира сред съветската експанзия и евентуално неуверената поддръжка на Съединени американски щати.

Назначението му беше доказано тъкмо преди срещата на върха, която ще се организира във Вашингтон сред 9 и 11 юли и ще означи 75-годишнината на алианса.

Румънският министър-председател Клаус Йоханис също беше предложил кандидатурата си за общоприет секретар,но съгласно публично известие за медиите неговото държавно управление към този момент е предложило поддръжката си на Рюте.

Досегашният общоприет секретар Йенс Столтенберг заема този пост от 2014 година и трябваше да се отдръпна предходната година.

Но наподобява, че разногласието е попаднал в по-широкия спор за висшите длъжности в институциите на Европейския съюз - естонката Кая Калас, друга, която предложи кандидатурата си за поста в НАТО, само че след това се отдръпна, в този момент е любимец за началник на външната политика на блока.

След встъпването си в служба Рюте ще има мандат от минимум четири години.За да бъде определен, той трябваше да се опълчи на унгарския президент Виктор Орбан, който не искаше да бъде заставен да поддържа Украйна, а Хага е един от най-стабилните поддръжници на битката на Киев против съветската експанзия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР