Мозъчно-съдовата патология и мозъчният инсулт бяха във фокуса на третото

...
Мозъчно-съдовата патология и мозъчният инсулт бяха във фокуса на третото
Коментари Харесай

Трето лятно училище по инсулт се проведе през отминалия уикенд във Варна

Мозъчно-съдовата патология и мозъчният инсулт бяха във фокуса на третото Лятно учебно заведение по инсулт, което се организира на 15 и 16 юни в МУ – Варна под егидата на ректора на Университета проф. доктор Димитър Райков и изпълнителния шеф на УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна проф. доктор Силва Андонова.

В програмата на мултидисциплинарния конгрес бяха включени тематики, засягащи организацията при лекуването на инсулт, невроизобразяващите методики в острата фаза на мозъчните инсулти, рисковите фактори за възникването на инсулти и тяхната профилактика, както и инсултите в детска възраст, редките аргументи за мозъчни удари и опциите за рехабилитация след прекаран инсулт, оповестяват от МУ – Варна.

В приветствен адрес до участниците ректорът на вуза проф. доктор Димитър Райков акцентира, че прави оценка високо приноса на този конгрес в развиването на съдействието сред профилираните звена за лекуване, както и за възстановяване на качеството на работа при преодоляването на това обществено значимо заболяване.

Вече шеста година МУ – Варна и УМБАЛ „ Св. Марина “ провеждат този конгрес, отдаден на лекуването, диагностиката, на предварителната защита на острите инсулти, посочи изпълнителният шеф на варненската университетска болница проф. доктор Силва Андонова.

Високото кръвно налягане и диабетът постоянно се дефинират като рискови фактори за развиването на инсулт, акцентира в своята лекция ръководителят на Българското сдружение по инсулт доктор Филип Алексиев, който бе измежду гост-лекторите на форума.  Като един от главните проблеми в България, доктор Алексиев посочи, че доста малко хора знаят и се интересуват от тематиката за инсултите и различаване на признаците. Специалистът бе безапелационен, че просветителните интензивности в огромна степен повлияват положително информираността на популацията за предварителна защита и профилактика на това обществено значимо заболяване.

Освен представянето на теоретични отчети, на форума бяха показани и коментирани забавни клинични случаи от ежедневната процедура. В полемиката взеха присъединяване медицински експерти от София, Шумен, Силистра и други градове. Всички студенти и специализанти имаха опцията да вземат участие гратис в сесиите на Третото лятно учебно заведение по инсулт.

Инициативата на МУ – Варна и УМБАЛ „ Св. Марина “ за образуване и осъществяване на събитието е продължение на извършената през 2018 година Първа национална конференция по инсулт с интернационално присъединяване. Срещата има за цел да продължи дълготрайното съдействие сред профилираните центрове за лекуване на инсулт в България с оглед подобряването на грижите за хората с инсулт, координирането на напъните за лекуване на болестта в страната и реализиране на оптимален резултат. Основна задача е повишение на качеството на лекуване на пациентите с инсулт, посредством даване на достъп до профилирана здравна помощ и диференцирано лекуване.  Постигането на оптимално качество на лекуване във функциониращите центрове е обвързвано с непрекъснатото образование на експертите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР