Последните две години от началото на пандемията всички очаквахме, че

...
Последните две години от началото на пандемията всички очаквахме, че
Коментари Харесай

Брокер: Един имот би трябвало с наеми да се изплати за 20 години, но в момента трябват повече от 30

Последните две години от началото на пандемията всички чакахме, че цените ще спаднат, само че се случи тъкмо противоположното

На фона на всички международни рецесии, към които у нас се прибавя и политическата, цените на парцелите не престават да галопират нагоре. Ръстът е 15% през първите шест месеца на годината. Най-скъпа е София, гонят я Варна, Пловдив и Бургас. Сделките с парцели в столицата за миналата година са към 30 000.

Цените на жилищата в София са нарастнали по-бързо от тези в Дъблин и Берлин през второто тримесечие на тази година, сочат данни на интернационална консултантска компания.

" Последните две години от началото на пандемията всички чакахме, че цените ще спаднат, само че се случи тъкмо противоположното, още 2020 година, цените скочиха с най-малко 15%, а предходната 2021 година покачването доближи до 30%. Факторите са инфлацията - хората, които имат свободни пари, гледат да влагат някъде, а парцелът е сигурен актив ", съобщи Боряна Иванова, консултант-продажби.

Според данни на Националния статистически институт от градовете с население над 120 000 души най-голямо е покачването на цените на парцелите в Русе - с 23,3% по отношение на второто тримесечие на 2021 година. На второ място се подрежда София със 17% растеж. На трето място е Бургас с нарастване от близо 15 на 100. На четвърто, пето и шесто място са Стара Загора, Пловдив и Варна.

Цените на жилищните здания в София са скочили с 11,5% на годишна база по отношение на месеците април и юни. Тази постройка в идеалния център на София ще предлага жилищата си за 6000 евро квадратния метър.

Въпреки ниските приходи у нас търсенето също е огромно, най-често купувачите са млади фамилии. Наблюдава се, че младите все по-рано се отделят от родителите си, изключително в огромните градове. В Благоевград да вземем за пример строителството на жилищни здания се е нараснало с към 60%. Там междинната месечна заплата е сред 1100 и 1500 лв.. Според огромна част от хората цените на жилищата са прекомерно повишени.

При парцелите за инвестиция забавна детайлност е, че наемите не се усилват.

" Това е един абсурд, тъй като един парцел би трябвало с наеми да се изплати приблизително за 20 години, а сега трябват 30 и повече години ", споделя още Иванова.

Въпреки по-дългия период за възвръщаемост на инвестицията в парцели тя остава желана, тъй като инфлацията изяжда спестените пари, а към този момент няма изгледи цените на парцелите да паднат.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР