Понякога вашата работата или компанията, в която се намирате, не

...
Понякога вашата работата или компанията, в която се намирате, не
Коментари Харесай

5 знака, че е време да смените работното място

Понякога вашата работата или компанията, в която се намирате, не са това, на което сте се надявали, когато сте кандидатствали за поста. Важно е постоянно да давате всичко от себе си в нещата, с които се занимавате, само че в случай че непрекъснато имате възприятието, че си блъскате главата в стена, може би е пристигнало времето да извършите някаква смяна.

На първо място, би трябвало да сте наясно с обстоятелството, че актуалната бизнес среда следва формата на пазара на купувача(служителите играят ролята на купувача). Футуролозите от дълги години предсказват идването на така наречен „ война на гении “. Истината е, че тя към този момент е настъпила, а това е добра вест за служащите. Икономистите плануват, че през 2020 година в Съединени американски щати ще има дефицит на 20 милиона висококвалифицирани чиновници. Ситуацията е сходна в огромна част от развитите страни по света. Това значи, че в множеството случаи може да си позволите да бъдете придирчиви и взискателни при избора си на работно място.

Разбира се, когато започнете нова работа би трябвало да фокусирате цялото си внимание върху това да бъдете сполучливи в нея и да се концентрирайте върху нещата, които са ви предиздвикали да изберете този професионален път на развиване. Ако обаче сте дали всичко от себе си за работата надлежно за компанията, която ви е назначила, само че имате възприятието, че нещата просто не вървят, то би трябвало да започнете да търсите нови благоприятни условия. Ето пет знака, за които би трябвало да внимавате:

1. Имате възприятието, че работата ви няма значение

Всяка работа има своите дефекти, само че в случай че имате чувството, че това, което вършиме, действително няма никакво значение, то това значи, че е време за смяна. Ако желаете да се чувствате удовлетворени от работата си, би трябвало да имате възприятието, че тя има избран смисъл и цел, че вашите старания способстват за по-голямата картина. Трябва да чувствате, че от работата ви зависи триумфа на целия екип.

Не всеки ден може да бъде изпълнен с забавни прекарвания и с достижения, които имат някакъв по-дълбок смисъл и въздействие върху другите, само че в случай че тези моменти липсват изцяло от вашата работа, значи е пристигнало времето да потърсите нещо друго.

2. Не виждате път напред

Дори и актуалната ви работа да не е съвършена, в случай че виждате вероятност за развиване в компанията, то може би е добре да не прибързвате с крайни решения, за които по-късно може да съжалявате. От друга страна, в случай че компанията не предлага благоприятни условия за развиване и образование, то даже и да сте удовлетворени от работата си, времето и силата, които ще инвестирате в нея, най-вероятно няма да си костват в дълготраен проект. Една от главните аргументи за бърнаут(прегаряне) е неналичието на явен кариерен път на развиване.

 От вас зависи да търсите нови благоприятни условия за развиване и контакти с разнообразни хора, само че в случай че никой в офиса не ви обръща внимание, значи е време да намерите място, където вашите гении ще бъдат оценени уместно.

3. Имате възприятието, че не можете да бъдете себе си

Това е може би един от най-важните фактори, които могат да ви убедят, че е пристигнало времето да потърсите работа на друго място. Човек би трябвало да се усеща добре в личната си кожа, в случай че желае да бъде пълностоен чиновник. Разбира се, това не значи, че можете да си позволявате да се държите непрофесионално. В последна сметка, не може да се появявате в офиса по пижама и да пропускате работни дни, единствено тъй като не ви се работи. 

Най-общо казано, вие се нуждаете от място, където да можете да прилагате вашите умения и гении, да изразявате възприятието си за комизъм и да бъдете оценени за неповторимите хрумвания и визии, с които допринасяте за триумфа на компанията. Ако вашите старания и достижения остават неоценени, значи е време да помислите за смяна в кариерата.

4. Чувствате се откъснати от вашите сътрудници

Чувството за принадлежност е от сериозно значение за нашето благополучие. Според проучване от 2014 година, обществената изолираност същите елементи от мозъка, които се задействат и от физическа болежка. Ако сте положили огромни старания, с цел да изградите мощни и устойчиви връзки с вашите сътрудници, само че продължавате да се чувствате изолирани вашия екип, то най-вероятно не пасвате на тази група от хора. Вписването в културата на фирмата и екипа е строго самостоятелен и условен развой. Това, което съгласно един чиновник е най-хубаво за организацията, може да не дава отговор на вижданията на различен за триумфа на компанията.

Ако попаднете в сходна обстановка, първо би трябвало да поискате да бъдете изместен в различен екип или на друго работно място в същата компания. Ако и по-късно не се вписвате в работния развой, то идната разумна стъпка е да напуснете и да потърсите ново работно място.

5. Попаднали сте в неприятна среда

Лошото държание, което компанията толерира, споделя доста за нейната фирмена просвета. Ако във вашата организация има доста чиновници, които си разрешават да се държат аморално и неприлично, тъй като знаят, че няма да бъдат осъдени за това си държание, то работната среда в офиса бързо ще стане извънредно токсична. Обърнете особено внимание на водачите и водещите мениджъри във вашата организация. Олицетворяват ли те вашите полезности и принцип? Ако отговорът на този въпрос е „ не “, то това е значим знак, че не сте на вярното място. Друг метод, по който компанията показва своите полезности, е посредством самото работно място. Ако офисът ви не разполага със средствата и инструментите, от които се нуждаете, с цел да работите на 100%, и ви кара да се чувствате изтощени и смазани от работа в края на деня, има огромна възможност да не сте случили на положително работно място.

Освен тези на пет знака, би трябвало да обърнете особено внимание и на още един основен фактор при взимането на решение за овакантяване на работа. Преди да си вземете сбогом с вашите сътрудници, би трябвало да решите по какъв начин желаете да наподобява идната ви работа и какво би трябвало да извършите, с цел да превърнете желанието си в действителност. За благополучие актуалният пазар на труда предлага повече благоприятни условия от по всяко време било - от вас зависи да се възползвате от тях

Трейси Брауър, създател на Bring Work to Life by Bringing Life to Work: A Guide for Leaders and Organizations, за FastCompany.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР