Понеделникът се оказа черен за финансовите пазари по света. Перфектната

...
Понеделникът се оказа черен за финансовите пазари по света. Перфектната
Коментари Харесай

Черен понеделник за световните финансови пазари

Понеделникът се оказа черен за финансовите пазари по света. Перфектната стихия стартира със срив на цените на петрола с над 30% в Азия през нощта против понеделник, който се придвижи и на фондовите пазари в Европа.

В Съединени американски щати шокът беше огромен и докара до автоматизирано прекъсване на търговията за 15 минути. Това е една от " систематичните спирачки ", които влизат в приложимост, когато показателят S&P загуби над 7% от цената си. В случая той загуби 7.3%, които след възобновяването на търговията бяха сведени до 5.9%. Със същата скорост се срина и Dow Jones, който загуби над 1500 точки и при започване на сесията губи 6% от цената си.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Европейските тържища се намалиха с сред 6 и 7%. В общата отрицателна наклонност се включи и Българската фондова борса, където показателят SOFIX потъна с близо 10%.

Свободното рухване на цената на петрола се прибавя към терзанията на вложителите от разпространяването на ковид по света и упованията за световна криза.

" Денят е безспорен безпорядък. Финансовите пазари не бяха подготвени за нещо такова ", разяснява пред Bloomberg Юджийн Канг от NH Investment and Securities в Сеул.

Борсите мъчно могат да бъдат в по-лоша позиция. Последните две седмици минаха на фона на постоянни сривове с по над 3% по време на сесия, както и изключително висока волатилност. Причината се криеше в страховете от бързото разгръщане на ковид, проблемите с веригите за доставки и карантините в някои индустриални центрове. Сега към всичко това се прибавя и петролната ценова война сред Саудитска Арабия и Русия.

Петролът - капката, която...

В основата на срутва на пазарите в понеделник стои неуспехът на договарянията сред ОПЕК и Русия за ново съглашение за по-голямо стесняване на производството на нефт. В Азия брентът поевтиня с 30% до 31.92 $ за барел, а американският лек нефт загуби 32.41% до 27.92 $. Това е най-голямото на ден намаляване от 1991 година По време на европейската търговия спадът беше леко овладян до към 22-23%, а към 16.30 часа и до 16-18%.

" Факторите на пазара ще разрешат тези ниски цени единствено още няколко месеца, в случай че цялата драма с вируса не се разиграе по този начин, че международните пазари и потребителските настроения не ни вкарат в идната криза ", разяснява Кийт Барнет, вицепрезидент по разбори и тактики в ARM Energy, пред Reuters.

Не понижават опасенията, че ценова война за петрола сред Саудитска Арабия и Русия може да доближи и американците. В Съединени американски щати има доста производители, взели солидни заеми, за които прекомерно ниска цена ще направи неблагоприятен добива. Свободното рухване на петрола е изключително явен знак и анализатори споделят, че то оказва резултата на земетресение, водещо до разбъркване на цели сегменти по пазарите.

Показателно е, че най-големите губещи американски акции при започване на сесията в понеделник бяха точно петролните компании. Chevron и ExxonMobil изгубиха по над 9% от цената си, а общият енергиен показател SPNY се срина за минути с 20%.

" За мен персонално всичко това е просто занимателно. Няма никакъв смисъл в цените, на които се търгува всичко през днешния ден ", разяснява пред Bloomberg Риши Мишра, анализатор във Futures First. Такео Камай от CLSA Securities Japan прибавя: " Това са придвижвания, които виждаш единствено един път в кариерата си. Мисля, че даже най-големите експерти не знаят какво се случва. Единици са хората, които биха планували подобен вид сюжет за международните пазари през 2020 година "

Разпродажби в Европа

Европейските пазари започнаха търговията с под паника разпродажби, като най-силно пострадаха акциите на енергийните компании - в Лондон съветският колос " Газпром " изгуби 26% от цената си при започване на деня, Вербовъчна разработка - 27%, а Royal Dutch Shell - 21%.

Разпродажбите в Европа докара до спад на водещите показатели - в Лондон с над 8%, във Франкфурт и Париж - с повече от 7%. Към края на търговията в понеделник показателите отстъпват с 6-6.5%. Общоевропейският показател STOXX 600 навлезе уверено в така наречен меча територия, т.е. зона, в която цените са с над 20% по-ниски от последния пик.

На една крачка от този предел бяха показателите в Азия. В Япония Nikkei завърши сесията с намаляване 5.4%, а борсата в Шанхай загуби 3% от цената си.

Няма избавление

Доходността на 10-годишните облигации в Съединени американски щати доближи ново рекордно ниско равнище до 0.5%, до момента в който златото продължи да подвига цената си, която мина за малко 1700 $ за тройунция, преди да се върне до равнище от към 1680 $.

Движението по международните пазари докара до срив даже при криптовалутите, които през последните месеци си построиха известност на съвременно леговище и не се влияеха толкоз от протичащото се на тържищата. За последните 24 часа Bitcoin загуби над 10% от цената си и се върна на цена от към 7700 $ за монета, като по този метод изтри месеци повдигане на общата си пазарна капитализация. Същото се случи и с Ethereum и други криптовалути, където спадовете стартират от 9% нагоре.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР