Пандемията COVID-19 е обърнала тенденцията на постоянно нарастване на очакваната

...
Пандемията COVID-19 е обърнала тенденцията на постоянно нарастване на очакваната
Коментари Харесай

Доклад: Пандемията от COVID-19 съкратила продължителността на живота в световен мащаб

Пандемията COVID-19 е обърнала наклонността на непрекъснато повишаване на предстоящата дълготрайност на живота. Само за 2 години пандемията унищожи съвсем 10-годишен прогрес в подобряването на предстоящата дълготрайност на живота. Това демонстрират данни от последния отчет на СЗО.
Между 2019 година и 2021 година предстоящата дълготрайност на живота в международен мащаб е спаднала с 1,8 години до 71,4 години - назад до равнището от 2012 година По сходен метод световната дълготрайност на живота в положително здраве е спаднала с 1,5 години до 61,9 години през 2021 година – също назад до равнището от 2012 година
Продължителността на живота е общият брой години, които живеем, а продължителността на живота в положително здраве демонстрира какъв брой от тези години оставаме здрави и без болести и заболявания.
В отчета за 2024 година се акцентира също, че последствията са усетени неравномерно в целия свят.
Северна и Южна Америка, както и Югоизточна Азия са били най-силно засегнатите места, като в интервала 2019 - 2021 година междинната дълготрайност на живота е намаляла с към 3 години, а междинната дълготрайност на живота в положително здраве - с 2,5 години.
За разлика от тях Западният тихоокеански район е минимално обиден през първите 2 години на пандемията, като загубите са по-малко от 0,1 години в предстоящата дълготрайност на живота и 0,2 години в предстоящата дълготрайност на живота в положително здраве.
„ Продължава да се следи забележителен прогрес в международното опазване на здравето, като милиарди хора се радват на по-добро здраве, по-добър достъп до услуги и по-добра отбрана от изключителни обстановки в опазването на здравето “, споделя доктор Тедрос Гебрейесус, общоприет шеф на СЗО.
„ Не би трябвало обаче да забравяме какъв брой нежен може да бъде напредъкът. Само за 2. пандемията COVID-19 унищожи десетилетие на прогрес в продължителността на живота. Ето за какво новото Споразумение за пандемиите е толкоз значимо: освен за подсилване на световната здравна сигурност, само че и за отбрана на дълготрайните вложения в опазването на здравето и за поощряване на справедливостта във и сред страните “, изясни още той.
Страните от СЗО се събират през днешния ден, 27 май, в Женева, с цел да опитат да договорят световно съглашение за пандемиите.
Преговорите текат от месеци, а 194-те страни членки на СЗО ще опитат да реализират единодушие по финален текст в границите на асамблеята, която тази година е под наслова „ Всички за здравето, здраве за всички “.
Идеята е хората, общностите и страните да бъдат по-устойчиви при бъдещи пандемии, както и да се усъвършенства предварителната защита и готовността.
Целта е да се контракти по-равноправен достъп до качествени ограничения за противопоставяне като ваксини, лечебни средства и диагностика, да има продан на данни от наблюдения, генетични данни, проби и технологии.
Според критици на преговорния развой обаче документът не планува обективен достъп до ограниченията за справяне с пандемии и отдава прекомерно огромна тежест на ползите на фармацевтичните компании.
Споразумението стана обект на голямо количество дезинформация, в това число подправени изказвания, че то ще даде на СЗО пълномощия да постанова ограничавания на групи от популацията или да изисква от страните да дадат една пета от имунизациите си на организацията.
Говорител на СЗО особено отхвърли сходни хрумвания, а в плана на текста е категорично емфатичен „ правилото на суверенитет на страните при справяне с въпроси на публичното здраве “. Освен това се при
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР