“Основната цел на НАТО не е да се бори срещу

...
“Основната цел на НАТО не е да се бори срещу
Коментари Харесай

Йенс Столтенберг: Целта на НАТО е мирът, няма да изпращаме бойни единици в Украйна

“Основната цел на НАТО не е да се бори против войната, би трябвало да предотвратява войната. Целта на НАТО е мирът ”. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг по време на откриването на Парламентарната асамблея на НАТО. И добави: “Няма да участваме в спора в Украйна. Няма да изпращаме натовски бойни единици в Украйна. Работим за по-ускореното военно образование на военни отвън Украйна, само че и за това по какъв начин да доставяме по-бързо оръжия на страната ”.

Столтенберг през днешния ден акцентира, че Русия употребява мощ против съседи на НАТО - Украйна, Грузия, Молдова, заканите към тези страни и би трябвало да създадем доста повече. По думите му НАТО се трансформира, реагира и се приспособява на изменящия се свят. Той акцентира, че Алиансъттрябва да усили ролята си в координирането и планирането на военната помощ за Украйна, както и да се ангажира с многогодишна финансов рамка за подкрепяне на Киев. И посочи, че невиждано огромната военна помощ на съдружниците в Алианса за Украйна е била в помощ на това страната да освободи 50 % от териториите, окупирани от Русия. Столтенберг акцентира и, че забавянето на помощта е имало своето отрицателно отражение на фронта.

“Нашите съдружници влагат в нови военни качества. Когато публикувахме поддръжката на НАТО за разноските 18 от съдружниците вложиха повече от 2% от Брутният вътрешен продукт. През 2014, когато поехме ангажимент за повече вложения - 2% от Брутният вътрешен продукт, единствено три страни го направиха. Сега през февруари бяха 18, а по-късно се причисли Швеция и станаха 19 страни. Поне две трети от съдружниците ще изразходват 2% от Брутният вътрешен продукт до срещата във Вашингтон. Това значи, че нещата вътре в съюза се усъвършенстват. Трябва да отговорим на проектите ”, разяснява Столтенберг.

Той добави, че НАТО не възнамерява подготвителна задача в Украйна.

Столтенберг изброи и трите тематики на идната среща на Алианса във Вашингтон през юли - възстановяване на защитните благоприятни условия на съдружниците, поддръжка за Украйна и световните партньорства, с фокус върху Азиатско-тихоокеанския район.
НАТО е най-успешният съюз в историята
“НАТО е най-успешният съюз в историята, тъй като умее да се трансформира и приспособява в един непрекъснато изменящ се свят. И на срещата - с изключение на да честваме, би трябвало да демонстрираме, че НАТО се трансформира и приспособява ”, уточни Столтенберг.

И акцентира присъединението на Швеция към организацията като пълновръстен член.



Парламентарната асамблея на НАТО в София беше открита от президентана Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба. В началото на сесията той даде звук за полемиките в зала, като изрично съобщи, че с половинчати ограничения за поддръжка, Киев няма по какъв начин да бъде мощен.
Мястото на НАТО е в Украйна
“Мястото на Украйна е в НАТО, на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон би трябвало да кажем ясно, че участието на Украйна е тръгнало по необратим път ”, съобщи Шчерба.

Той добави, че има нужда от основаването на Център за демократична резистентност в Централата на НАТО и, че въздушната защита на Украйна би трябвало да бъде главен приоритет.

“След повече от 800 дни от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна е елементарно да се изгуби чувството за неотложност, да се не помни какво е заложено на карта. Нашите другари от Украйна обаче са с нас, с цел да ни го припомнят. Да ни припомнят, че всеки ден, всяка нощ, мъже, дами и деца в Украйна умират, тъй като Русия води война “, разяснява той.

И заключи, че украинците ни припомнят, че “ние сме идващите в листата на Путин ”, в случай че Русия завоюва войната.
България остава ангажирана с поддръжка за Киев


От своя страна заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, като представител на България като страна-домакин, разяснява, че страната ни остава ангажирана да продължи поддръжката си за Киев.

“Украйна пази освен себе си. Украйна пази Европа и нашите полезности, нашите правила ”, уточни Кирова.

Тя посочи също нуждата от засилен фокус върху районите на Черно море и Западните Балкани.

“Предизвикателствата в региона на сигурността от подобен мащаб не могат да бъдат преодолявани без нови форми на съдействие ”, сподели още зам.-председателят на българския парламент.

Такова мнение изрази и служебният министър председател Димитър Главчев. НАТО остава поръчител за сигурност и просперитета на България, уточни още министър-председателят. По думите му фрапантното утежняване на равнищата на сигурност потвърждава, че най-базовите ни права и свободи могат да бъдат сложени под сериозна опасност, акцентира българският министър председател.



Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР