Ползите за здравето на лененото семе се дължат главно на

...
Ползите за здравето на лененото семе се дължат главно на
Коментари Харесай

Ползи за здравето от ленено семе

Ползите за здравето на лененото семе се дължат основно на наличието му на омега-3, лигнани и фибри.

Ако сте вегетарианец или не ядете риба, лененото семе може да е най-хубавият ви източник на омега-3 мазнини, написа iwoman.bg.

Източник на алфа-липоева киселина (ALA):

Лененото семе е богат източник на алфа-линоленова киселина (ALA), омега-3 мастна киселина. ALA е една от двете съществени мастни киселини, които би трябвало да бъдат получени посредством консумация на храна, защото тялото не я създава.

Проучване в Латинска америка с 3638 души откри, че тези, които ядат повече ALA, имат по-малък риск от сърдечен удар от тези, които употребяват по-малко ALA. В допълнение, главен обзор на 27 изследвания, включващи над 250 000 души, открива, че ALA е обвързван с 14% по-нисък риск от сърдечни болести. Множество проучвания също свързват ALA с по-нисък риск от инсулт. Неотдавнашен обзор на данните от наблюдението също откри, че ALA има сърдечни изгоди за здравето, сравними с ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), две от най-известните омега 3 мазнини.

Източник на лигнани:

Лигнаните са растителни съединения, които имат антиоксидантни и естрогенни свойства, които могат да оказват помощ за понижаване на риска от рак и възстановяване на здравето. Интересното е, че ленените семена съдържат до 800 пъти повече лигнани от другите растителни храни. Наблюдателни проучвания демонстрират, че тези, които ядат ленени семена, имат по-малък риск от рак на гърдата, изключително дами след менопауза. Канадско изследване на повече от 6000 дами откри също, че тези, които ядат ленени семена, са с 18% по-малко евентуални да развият рак на гърдата.

Източник на фибри:

Ленените семена способстват за диетата с разтворими фибри (които съставляват 20 до 40% от състава на ленените семена) и неразтворими (60 до 80% от ленените семена). Този дует от фибри се ферментира от бактерии в дебелото черво, усилва изпражненията и води до по-редовни придвижвания на червата. От една страна, разтворимите фибри усилват консистенцията на наличието на червата и понижават скоростта на храносмилането. Това оказва помощ за контролиране на кръвната захар и намаление на холестерола, демонстрира изследване. Неразтворимите фибри, въпреки това, разрешават повече вода да се свързва с изпражненията, усилва нейната маса и води до по-меки изпражнения. Това е потребно за попречване на запек и за тези, които имат синдром на раздразненото черво или дивертикуларна болест.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР