Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също

...
Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също
Коментари Харесай

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Мирослав Мурджов: Има доста огромна възможност част от ПП-ДБ също да се включат в ново държавно управление
" Каквото и да бъде държавното управление с първия мандат, то ще бъде несъмнено като държавно управление на ГЕРБ – без значение каква е обединението и какви специалисти ще бъдат поставени вътре. За хората отговорността напълно ще бъде на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Дори той да не бъде министър председател, той ще носи персонално цялата отговорност ".

Това мнение изрече пред БНР политологът доцент Стойчо Стойчев.

Той посочи обаче, че правителство с мандат и отговорност на ГЕРБ ще зависи от съдружни сътрудници. ГЕРБ не е в положение сега да управлява болшинството в Народното събрание, изясни политологът. И добави:

" Като едно съдружно държавно управление, колкото и да е устойчиво, от него постоянно би трябвало да чакаме, че е малко евентуално да си изкара цялостния мандат. /…/ Продължителността на едно такова ръководство зависи значително от способността на партиите, които го образуват, да влязат в справедливи и съответни съдружни връзки и диалози, а не опити за надхитряне и надцакване, каквито бяха тези във формата на сглобката ".

Според него е допустимо да се откри и трети участник в възможен кабинет с ГЕРБ и Движение за права и свободи. По-малките партии са заинтригувани да няма предварителни парламентарни избори прекомерно скоро, тъй като тогава опцията да влязат още веднъж в Народното събрание е дребна, изясни изказванието си доцент Стойчев. Като дребни партии в Народното събрание той уточни Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и " Величие ":

" Възможно е дребна партия да гласоподава за кабинет и състав на държавно управление, без да влиза официално в коалиция с аргумента, че това е добре за страната, че другояче неустойчивостта ще бъде пагубна и така нататък

В предаването " Неделя 150 " анализаторът Мирослав Мурджов предвижда, че ще има държавно управление. Той се съгласи също, че малките обединения са ключът към разрешаването на поддръжката. Но добави:

" Има доста огромна възможност част от разгромената коалиция – някогашните съдружни сътрудници на Борисов в предходното ръководство – ПП-ДБ, също да се включат по някакъв метод – било през специалисти, било като обособени персони. Такъв развой не трябва да изключваме и не трябва да подценяваме тази опция ".

" Енергията за смяна беше използвана от едни хора, които не съумяха да трансформират в това число и себе си ", акцентира Мурджов по адрес на ПП-ДБ. По думите му техният избирателен резултат е тотална загуба и то освен на персонално доверие към тях, а загуба на доверие на българите към цялата политическа класа и партии. Според него това е доста обезпокоителен детайл.

Доц. Стойчев добави, че ако ПП-ДБ желае да оцелее, те би трябвало да бъдат безапелационна съпротива.

Според Мирослав Мурджов на този стадий ясната и единствена съпротива е " Възраждане ". По думите му сред другите политически субекти се следи " раздвояване на личността ".

Той акцентира тежкото положение на Българска социалистическа партия след изборите: " Бъдещето на левицата мисля, че е по-важната част за тях, в случай че желаят да оцеляват, в сравнение с да бъдат или да не бъдат съпротива или да вземат участие или не в ръководство ".

Анализаторът счита, че в Българска социалистическа партия би трябвало да протече възстановителен развой, тъй като лявомислещите хора в България чакат да чуят други послания. Докато не бъде открита формулата на идеологизацията на лявото пространство, нищо положително не чака левите хора в България и те няма да има за кой да гласоподават, безапелационен е той.

Двамата анализатори сложиха въпроса с нуждата от актуализиране на изборните описи. Според доцент Стойчев ако това се направи, ще се види, че изборната интензивност е много по-висока. Мирослав Мурджов добави като проблем активността на партиите и предлаганото от тях на гласоподавателите:

" Политическите процеси с изчистването на описите минава през съгласие на политическите партии "

Той уточни, че голямото предизвикателство пред идващото държавно управление ще е да позволи действителните проблеми на хората. Ако не бъдат дадени рецептите за проблематичните обстановки, това държавно управление още веднъж ще затъне в същите проблеми, като предходните, предвижда Мурджов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР