Получихме много тревожни сигнали от граждани относно лечението на хронично

...
Получихме много тревожни сигнали от граждани относно лечението на хронично
Коментари Харесай

Дигитализацията би намалила натиска върху бюджета за здравеопазване

" Получихме доста тревожни сигнали от жители по отношение на лекуването на хронично заболели пациенти , профилактиката, предварителната защита, детското и майчино опазване на здравето, в случай че станат факт предлаганите промени в доболничната помощ - премахването формата на общопрактикуващите лекари ", пишат в свое мнение от Пациентски организации “Заедно с теб ”.

От организацията организират анонимно изследване за положението на здравната предварителна защита . 2840 участници в 6 анкени гласоподаваха на Информационен портал “Здраве и просвета ” в продължение на две седмици.

Според данните - 56% от участниците дефинират като неприятно равнището на здравната предварителна защита, което е явен сигнал, че доста хора си дават сметка за  неглижирането на здравето си.

93 % от интервюираните считат, че предварителната защита е извънредно значима и ще понижи риска от хоспитализация. Високият % дефинира готовността на жителите да са акттивни в този развой.

68% от интервюираните споделят, че постоянно се доверяват на информация по отношение на здравния си статус на новите технологии, което демонстрира, че грижата за профилактиката не е задоволително дейна и това би трябвало да се промени.

67% считат, че въвеждането на ефикасни здравни технологии за предварителна защита биха понижили разноските за опазване на здравето. Ние ще подготвим и предложим на институциите рекомендации за опазване на публичното здраве.

72% от интервюираните настояват, че дигитализацията би понижила натиска върху публичния и частен бюджет за опазване на здравето . Пълно здравно електронно здравно досие е към този момент извънредно необходимо и това ще помогне за по-доброто лекуване на пациентите посредством опциите за достъп до информацията за здравния статус на пациента.

Анализът демонстрира, че жителите си дават сметка за неприятната предварителна защита и правят оценка, че има потребност от нея, само че действителността е, че не са задоволително дисциплинирани и не се придържат към предварителна защита на рисковите фактори - неправилнои и нездравословно хранене, тютюнопушене, несъразмерна приложимост на алкохол, физическа неактивност изключително последните две години.

Факт е, че огромна част от пациентите не се придържат към изписаното лекуване за предварителна защита на затрудненията.

Затова неправителствените организации, взаимно с дейна ангажираност страната и на персоналните лекари биха подобрили публичното здраве и биха ни извадили от отрицателните европейски статистики.Това показват още " Заедно с теб ".

Общопрактикуващите лекари са тези, които могат да задействат здравната профилактика, познавайки активността им те са задоволително ангажирани, само че неналичието на задоволителен размер на посоки за профилактични прегледи им пречи да се усъвършенства публичното здраве. Полагащата се да вземем за пример една цялостна кръвна картина на 5 години е извънредно незадоволителна, същото важи за прегледи при експерт за редица болести - се споделя още в позицията на пациентските организации " Заедно с теб ". И още:

В резюме ограниченията за здравна предварителна защита са две съществени:

- нашият ангажимент като неправителствани организации и на Министерство на здравеопазването е за осведомителни акции за превъзмогване на честите неприятна дисциплинираност на пациентите: непридържането към предварителна защита на рисковите фактори и към изписаното лечение;

- неотложно нарастване на размера на направленията за лабораторни проучвания и за профилактични прегледи от НЗОК при персоналните лекари, тъй като това значи отговорност.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР