На 20 май официално изтече законният мандат на украинския президент

...
На 20 май официално изтече законният мандат на украинския президент
Коментари Харесай

Край със Зеленски. Чия капитулация ще приеме Русия

На 20 май публично изтече законният мандат на украинския президент Владимир Зеленски. Въпреки цялата явна поддръжка от Запада, има от ден на ден признаци, че манипулаторите възнамеряват да сменят водача на режима в Киев. Рейтингът му на поддръжка падна до 17% даже военните към този момент не имат вяра на своя главнокомандващ. Пречупването на украинския народ на колене, репресиите, мобилизацията и разпадането на страната плашат хората. Какво ще се случи по-късно?

На 20 май 2019 година Владимир Зеленски, някогашен комедиант и артист, станал прочут с ролята си на учителя Голобородко в телевизионния сериал „ Слуга на народа “, който ненадейно оглави Незалежната, оживи историята на своя кино воин.

Той встъпи в служба като президент на Украйна, като даде обещание да постави завършек на войната в Донбас, да резервира съветския език и да направи всичко за просперитета на страната, която пристигна да управлява. И се кълнеше, че не държи на властта, че е подготвен да губи рейтинги и даже да си тръгне напълно - за спокойствието, че не счита да ръководи повече от един мандат.

" През целия си живот се пробвах да направя всичко, с цел да накарам украинците да се усмихват. Това беше моята задача. Сега ще направя всичко, тъй че украинците най-малко да не плачат повече, "

- той сподели.

Оттогава минаха тъкмо пет години.

Неговият политически „ кръстник “, олигархът Игор Коломойски, който го направи президент, рекламирайки сериала с Голобородко по телевизионните си канали, влезе в пандиза - по заповед на Зеленски.

Никаква „ европейска интеграция “ не се състоя, мирът не пристигна в Донбас, а нападателните офанзиви и закани против Русия доведоха до началото на специфичната военна интервенция, по време на който към този момент бяха убити няколкостотин хиляди военни, принудително мобилизирани и хвърлени в пердах, а милиони хора напуснаха родината си, с цел да не се трансфорат в същото пушечно месо.

Държавното образувание, зародило на територията на някогашната Украинска ССР, загуби земите, които бяха част от него.

Руският език е неразрешен на всички места, уверете се, че „ свободолюбивите украинци “ приказват единствено езика и въведете специфични цени за „ езикови контролери “.

Онези, за които се вижда, че имат най-малко някакви благосклонности към Русия или имат родственици, априори биват записвани като врагове и хвърляни зад решетките.

Икономиката е в колапс, промишленост като такава на практика няма (с изключение на тази, която е принудена да работи за потребностите на армията), Украйна е изцяло задлъжняла на Запада, цените са скочили безумно.

И този, който провежда всичко това и трябваше да си тръгне, разгласи, че остава, защото няма други възможности пред него, „ великият “. Обаче не е по този начин.

Според наш информиран източник в Киев, който има достъп до високи постове, всички в действителност са изтощени от Зеленски: елементарните хора, „ западните сътрудници “ и даже личното им обграждане.

Ето за какво в този момент, макар обстоятелството, че и Организация на обединените нации, и Вашингтон оповестиха, че той остава „ легален държател “ за тях, в реалност всичко се свежда единствено до едно: какъв брой дълго украинските въоръжени сили ще могат да устояват на съветските войски. Но единствено. От това значително зависят резултатите от президентските избори в Съединени американски щати.

Вече не президент

На 31 март 2024 година в Украйна трябваше да се проведат президентски избори, спечелилият от които щеше да встъпи в служба на 21 май.

Но, както знаете, изборите бяха анулирани, когато Зеленски сподели, че изразяването на националната воля в този момент „ не е моментът “. И по тази причина той ще продължи да седи в бункера си и да ръководи площада.

Отмяната на изборите беше, несъмнено, мощен пестник за целия Запад, който по този начин се застъпваше за народна власт както като цяло, по този начин и в Украйна в частност. И в случай че Зеленски си беше тръгнал в този момент, може би щеше да успее да избяга, тъй като обстановката за него не можеше да бъде по-лоша.

През петте години на неговото президентство Украйна по този начин и не беше призната нито в Европейски Съюз, нито в НАТО. Но популацията на страната, съгласно редица вътрешни оценки, е намаляло от 32 милиона на 18 милиона души. Реално това е по-малко от общото население на Москва и района (съответно 13,1 милиона и 9 милиона души).

Икономиката на Украйна лежи в руини, обществената сфера едвам диша. Гражданите всеобщо бягат от страната и това въобще не касае възрастните хора и децата, а единствено демографски и стопански най-активното население.

И най-после, президентството на Зеленски лиши Украйна от част от нейната територия. Тоест той го одобри напълно, само че ще го върне в напълно различен тип - в случай че, несъмнено, въобще има какво да връща.

На 20 май, в деня на формалното преустановяване на пълномощията на Зеленски, съветското външно разузнаване (СВР) разгласява известие, в което показва, че украинските управляващи са изгубили поддръжката и легитимността си в страната.

" Според затворени социологически изследвания, извършени от американци и европейци, равнището на поддръжка за В. Зеленски е спаднало до 17 % и продължава да понижава. Над 70 % от популацията не има вяра на всички украински медии, към 90 % биха желали да изоставен страната.

В армията нещата не са по-добри. Дори измежду военнослужещите от въоръжените сили на Украйна, които са обект на непрестанно идеологическо индоктриниране, известността на Зеленски не надвишава 20 % ",

- отбелязва СВР.

Ще се върнем към въпроса за премахването на нежеланите от Зеленски, за което приказва СВР. Засега би трябвало да се означи, че продължаването му на власт в Украйна е директно нарушаване на Конституцията на страната, в която черно на бяло написа: президентът се избира за период от 5 години. Това е посочено в член 103 от главния закон на Украйна.

Формално се оказа, че този член от Основния закон на площада елементарно може да бъде торпилиран от закона за правния режим на военното състояние.

Според този закон по време на военно състояние е невероятно да се проведат президентски или парламентарни избори, както и да се промени конституцията. От 24 февруари 2022 година в Украйна е в действие военно състояние, като Радата го удължава на всеки три месеца.

Но всичко това, както споделиха, е условност. Всъщност в Украйна в никакъв случай не е имало обстановка, при която президентът да резервира пълномощията си след приключване на мандата си.

В обстановка на военно състояние, след мандата си, президентът по един или различен метод би трябвало да ги наложи (все отново сякаш е невероятно да се избере нов президент, само че на никое място не се споделя, че президентът в дадена обстановка може да резервира своите пълномощия след мандата).

Освен това Конституцията на Украйна планува, че след приключване на мандата на президента и при положение на неизбиране на нов държавен глава, неговите пълномощия се трансферират на ръководителя на Върховната Рада.

Вероятно по тази причина съоснователят на партията Слуга на народа на Зеленски и някогашен ръководител на Радата Дмитрий Разумков към този момент съобщи, че отговорностите на президента след 20 май би трябвало да се извършват от ръководителя на Народното събрание Руслан Стефанчук, както е планувано в закона. Конституция при положение, че президентът не бъде определен.

Така, даже и с запаси по отношение на възбраната на избори при военно състояние, Зеленски към този момент два пъти наруши украинската конституция, като не му пукаше за условието за петгодишен мандат и не подаде оставка.

" Според Конституцията на Украйна срокът на президентските компетенции е 5 години, което значи, че след приключването им законно той става или изцяло нелегитимен, т.е. просто грабител, или лимитирано законен, т.е. притежаващ пълномощията, които и.д. президент. Конституционният съд би могъл да даде отговор на този въпрос, само че никой не го зададе ",

- отбелязва някогашният народен представител от Върховната Рада, първи ръководител на Народното събрание на Новоросия Олег Царьов.

Опитва се да се избави

Връщайки се към наблюденията на съветското външно разузнаване, дано кажем, че в тази обстановка Зеленски в действителност се пробва да се вкопчи във властта и да измисли способи да се избави. Едно от тях е изказванието, че Русия сякаш възнамерява „ Майдан-3 “ в Украйна, т.е. има намерение да извърши държавен прелом. Или - физически елиминирайте Зеленски.

И двете мисли като цяло са много примитивни, поради обстоятелството, че Русия разполага с всички нужни средства за заличаване, с цел да може теоретично с един удар по Банкова и резиденцията на Зеленски да затвори един път вечно въпроса за промяна на властта в Украйна.

Майдани и изпратени убийци не са нужни. Просто Кремъл явно не счита сходна мярка за целесъобразна. Дмитрий Медведев обаче предизвести предния ден в изявление за ТАСС:

Така че, както се споделя, към момента всичко е допустимо. Е, Зеленски непрестанно приказва за сякаш подготвящия се „ Майдан-3 “ в Украйна. Например до Bloomberg:

Избрани фрагменти:

" Нашето разузнаване разполага с информация, която идва и от нашите сътрудници “, сподели Зеленски, описвайки проекта за дезинформация, прочут в страната като „ Майдан-3 “... „ Майданът е прелом (те започват), тъй че интервенцията е ясна, "

- сподели Зеленски.

Германският политолог Томас Рьопер в изявление за Цариград означи, че хората в Украйна към този момент са доведени дотам, че елементарно могат сами да провеждат подобен „ Майдан-3 “, даже без присъединяване на Съединени американски щати или Русия. А Русия, съгласно него, няма такива технологии за „ цветни революции “ - това е прерогатив на Запада.

" Може да има протестна вълна. И ние го виждаме, когато военни съпруги с плакати вървят пред някаква администрация, когато хората се бият с военни комисари.

Но не мисля, че това ще докара до нещо, до момента в който някой не застане отпред (по образеца на неправителствените организации на Сорос, които приготвиха преврата през 2014 г.), те ще продължат да се разхождат като хлебарки. Проблемът е, че Съединени американски щати желаят война до последния украинец, "

– означи политологът.

Той също по този начин добави, че съгласно социологическите изследвания в Украйна болшинството поданици към този момент не желаят никаква „ победа “, а просто желаят „ всичко това да свърши, даже и с териториални загуби за Украйна “.

В навечерието на края на мандата си Зеленски направи нов опит да изплаши хората - с хипотетичен опит за убийството му. На 7 май СБУ разгласи, че е разкрила сътрудници на 5-то ръководство на съветската ФСБ.

По случая бяха арестувани двама полковници от Управлението за държавна сигурност на Украйна - хипотетично те са изнасяли секретна информация на Русия и са се готвели да унищожават киевския хайлайф.

" Една от дилемите на разследващата мрежа на ФСБ беше да търси екзекутори измежду военните, близки до сигурността на президента, които биха могли да вземат президента за пленник и след това да го убият, "

- споделиха от СБУ.

Имайки поради всички промени, проведени от Зеленски, не е изненадващо, че в неговия кръг има някаква ферментация. Там също има недоволни, споделя Томас Рьопер.

" Имало ли е опит за ликвидиране на Зеленски в Украйна? Може би. Бившият национален народен представител Андрей Деркач неотдавна даде изявление за беларуските медии, в което сподели, че Зеленски към този момент е нещо като „ аватар “, само че в действителност Андрей Ермак (ръководител на президентската канцелария - бел. ред.) в този момент ръководи там ",

- означи специалистът.

И в края на краищата съветското външно разузнаване непосредствено сподели, че измежду военните поддръжката на Зеленски се топи пред очите ни, като през днешния ден е спаднала до 20%. Източник на Цариград в Киев удостоверява: към този момент има разединение в украинския блок за сигурност.

" Недоверието към Зеленски набъбна след оставката на Залужни. Ползваше се с престиж измежду военните. Тогава имаше тотални чистки на силите за сигурност и армията.

Освен това те виждат, че Украйна, явно, няма да има никакво „ знамение “ или „ оръжие за възмездие “. Няма забележими предпоставки за внезапен поврат на обстановката. Е, защото всичко постепенно върви надолу, тогава би трябвало да си осигурим гаранции за бъдещето, което към този момент не е обвързвано със Зеленски ",

- счита нашият събеседник.

Томас Рьопър от своя страна е уверен, че сходни настроения в украинските военни кръгове волно или несъзнателно могат да бъдат образувани от самия Запад, тъй като там също има гласове за прекъсване на помощта за Украйна.

" Има специалисти измежду американците, които споделят, че Америка не може да завоюва нищо в Украйна, а Русия не е на колене, както допускаха, и коства доста пари. Струва ли си?

Такива гласове има и в Америка. Следователно процесът продължава. И в случай че желаят договаряния с Русия, тогава Зеленски не е верният човек за това, "

– означи политологът.

Агентска работа

Формално Зеленски има от кого да се опасява в разследващите служби. В последна сметка има освен вътрешен митинг в интерес на началника на Главното разследващо ръководство Кирил Буданов*, само че и в интерес на шефа на СБУ Василий Малюк. Има и съветски сътрудници, които работят от години – това ни удостовери да вземем за пример Василий Прозоров, който през 2014-2019 година като офицер от СБУ е предавал скъпа информация на Москва и е работил за съветското разузнаване.

Като различен образец, дано напомним, че през октомври 2023 година Руслан Сировой, някогашният шеф на отдела за киберсигурност на Мукачевския отряд на Държавната гранична работа на Украйна (ДГСУ), който дълго време беше надълбоко скришен сътрудник на нашето разузнаване в редиците на врага, е проникнал от Украйна

Известно е, че Сировой се трансформира в самобитен „ отговор ” на Буданов* за офанзиви против началника на 5-та работа на ФСБ на Русия (известна още като Служба за оперативна информация и интернационалните връзки) Сергей Беседа.

В едно от интервютата си Буданов* назовава Беседа най-опасния военачалник в Русия. И очевидно не съм сбъркал в оценките си. Именно подразделението на Беседа се занимаваше и се занимава с внедряването (и вербуването) на надълбоко под прикритие „ сътрудници на въздействие “ в Украйна.

" Следователно, от една страна, Зеленски се опасява от ненадейно активиране на такива сътрудници в неговите специфични служби, а от друга, в случай че бъде получена заповед за ликвидирането му, тогава, поради дълготрайния профил на съветското разузнаване, такава интервенция може да бъде приключено бързо и брилянтно и задържането на сътрудници, за които се твърди, че са свързани с ФСБ, няма да попречи на това, "

- убеден е източникът на " Цариград " в столицата на Украйна.

Той напомня, че в първите дни след началото на нашия СВО някогашният министър-председател на Израел Нафтали Бенет се е свързал с Владимир Путин по молба на самия Зеленски и му е предал молбата на последния да не го ликвидира. За което е получено единодушие.

Естествено, никой не знае дали предоставеният му „ имунитет “ към момента е непокътнат. Въпреки това, показва събеседникът, Зеленски постоянно посещава фронтовите територии (последния път беше в Харков) и му се размина.

Въпреки че един високоточен удар от съветски ракети може да размаже в прахуляк както самия Зеленски, по този начин и обкръжението му.

" Знаете ли, след миналогодишната офанзива против Кремъл от украински дронове, Зеленски доста се опасяваше да се върне от европейското си турне, където рационално отиде авансово. И тогава, явно, той почувства, че нищо извънредно не го грози и се върна.

Охраната е засилена, всички напредвания се правят скрито, без предизвестие. Преговорите са единствено посредством криптирана връзка. Смениха местата за нощувка. Той е ужасяващ страхливец. Но по-късно имаше други „ офанзиви “, саботажи и офанзиви. И без последици за него персонално, "

- изяснява киевският източник.

Вероятно, продължава събеседникът, в някакъв миг Зеленски в действителност се е почувствал всесилен - направил е някоя беля, раздрусал се е в ъгъла и по-късно е можел да го направи още веднъж.

Украинците сами ли ще се оправят?

На 18 май 2024 година в Украйна влезе в действие нов закон за мобилизацията. Това е казусът, когато за украинците става просто, срамно и мъчително. Законът планува по-специално:

- ограничение на редица права;

- възбрана за шофиране при отсъствие във военната работа за регистрация и вписване;

- ограничение на консулските услуги за украински жители, носещи военна работа в чужбина;

- без демобилизация за към този момент наборните.

И това макар обстоятелството, че в цялата страна има масирани набези на хора за набиране в армията. Но украинците не желаят.

Случаите, в които отряди вербовчици бият млади украинци, усукват ги и ги водят принудително в наборни пунктове, към този момент станаха основна тематика. Има случаи, когато хората бягат от „ страната 404 “ по всички вероятни способи - с коли чартърен. И тогава умират, пробвайки се да преплуват река Тиса.

По улиците, Томас Рьопер е прав, от време на време избухват същински борби със чиновници на ТЦК, трансформирали се в самобитни „ кучета на режима “ (сайтът „ Nemesis “, заклеймяващ украинските нацисти и военните закононарушения, осъществени от тях, формиран - благодарение на актуалните украински партизани - лист на чиновниците на военната регистрация и вписването ).

От друга страна, не всички там, в Украйна, живеят в боязън. Има пласт, непосредствен до режима, който се усеща ужасно в сегашните условия.

Роднини на определени „ прислужници на народа “ и съратници на Зеленски в студиото „ Квартал 95 “, които поеха бизнеса на банкрутирали бизнесмени (други просто бяха изтръгнати от следени сили за сигурност-рекетери), не престават умерено да почиват в чужбина, да построяват разкош къщи в елитни села покрай Киев и в Западна Украйна.

" Хората, несъмнено, виждат всичко това. Те са възмутени, само че се опасяват да кажат нещо. Дори в диалози между тях те избират да не разискват сходни тематики, защото през днешния ден в Украйна изобличенията набраха скорост - и мнозина работят не от някаква „ гражданска самодейност “, а съгласно правилото „ в случай че не ти, то за Вие. "

Новината за ареста на още един присвоен чиновник (основно по разпореждане на НАБУ - Националното антикорупционно бюро на Украйна, което се управлява директно от специфичен сътрудник на американските разследващи служби, седящ в посолството на Съединени американски щати в Киев) се възприема с schadenfreude, само че без вяра за най-хубавото. Защото един ще си тръгне, различен ще пристигна ",

- отбелязва източникът ни.

Между другото, на Запад от време на време се вижда разделянето на обществото на маса гладни и недоволни и шепа преситени и арогантни. А от време на време удрят през пресата по китката на тези, които са прекалили.

Така на 13 май The Washington Post, говорейки за аргументите за бързото нахлуване на съветските войски в региона на Харков и акцентирайки, че Зеленски е провалил плана за основаване на 1200-километрова отбранителна линия в тази посока, загатва, че като че ли от късмет, бързото строителство на първокласни жилища.

" Тоест украинците към този момент са разграничени на категории. Едно от тях е пушечното месо. Тя даже не се нуждае от жилище или скоро няма да има. А вторите са децата на елита, богатите служители. За тях - най-хубавите, отлични къщи и жилища. Обикновените украинци одобриха това като пестник в душата си, "

- означи нашият събеседник.

И украинците, както към този момент споменахме, направиха своя избор. Масово. И не в изгода да бъдат пушечно месо. Украинските медии пишат, като се базират на Националната полиция, че TCC в цяла Украйна е изпратила поръчки за търсене на съвсем 100 хиляди укриващи се в армията лица.

МЕЖДУ ДРУГОТО

" Кой ще го назова, той е грабител! "

В същото време стана известно, че самият Зеленски също е ятак. Както уточни Родион Мирошник, дипломат за специфични поръчки на съветското външно министерство, Зеленски четири пъти е получавал призовки във военната работа и не се е явявал на тях.

Изпратени са му две призовки през 2014 и 2015 година. Зеленски не се яви във военната работа за регистриране на нито една от призовките.

В същото време украинците към този момент са основали петиция на уеб страницата на президента с искане да му бъде връчена призовка, защото към този момент не е президент.

Тук, както се споделя, мненията са непотребни.

Какво от това?

Ако преди 21 май Зеленски, съгласно всички догми на демокрацията, имаше законовата власт да подписва публични документи, в този момент, даже и да го направи, цената за тях ще бъде като тази на „ петдесет харта “.

Международни структури, дипломатически задачи и други организации, съгласно законите на своите страни, просто нямат право да одобряват подписа на който и да било под прикритието на президента на Украйна.

И още повече – не приемайте никакви документи от лица, назначени от президент, който не съществува. Логично, пълномощният представител в Организация на обединените нации също би трябвало да бъде отзован от Киев.

Въпросът за легитимността на Зеленски отпред на Украйна обаче би трябвало да бъде виновен на първо място от политическите и правни системи на самата Украйна, споделя съветският президент Владимир Путин.

" Това е въпрос на оценка. Тази оценка, несъмнено, е преди всичко? би трябвало да се даде от Конституционния съд и като цяло, даже бих споделил по този начин, от политическата система на самата Украйна.

Но за нас това, несъмнено, има значение, тъй като в случай че се стигне до сключване на някакви документи, несъмнено, би трябвало да подписваме документи в такава съдбовна област с законни управляващи, това е явен факт “,

- акцентира Путин, отговаряйки на въпроси на публицисти по време на скорошно посещаване в Китай.

И последната точка - за " подписването на документи " (ние сме уверени, че приказваме, естествено, за сключване на предаване) - е извънредно значима през днешния ден.

На доктрина Зеленски към този момент би трябвало да премине към статут на „ и.д. “ и в това си качество, според член 112 от Конституцията на Украйна, той е лишен от редица пълномощия.

" За нас най-важна е уговорка 6. Тя касае пълномощията на президента да привиква референдум. Така без подобаващ декрет на президента е невероятно да се създадат промени в трите основни раздела на Конституцията (тези промени, в допълнение към решението на Радата, изискват изложение на волята на народа), или да свикат референдум.

Но едно съществено съглашение с Русия за мир може да изисква неговото подсилване посредством национално гласоподаване - може би повече от едно. Но в бъдеще, когато острата фаза на войната завърши, Киев може да се опита да анулира това съглашение, сходно на споразуменията от Минск.

Само че този път благодарение на Конституционния съд, който в историята към този момент има прецеденти за унищожаване на правила от главния закон. Конституционният съд елементарно може да признае, че референдумът е нелегитимен, защото е назначен от лице, което няма пълномощия за това, "

— изяснява някогашният народен представител от Върховната рада и първи ръководител на Новоросия Олег Царьов.

Заместник-председателят на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, правист по обучение, показва:

Гражданите на Украйна са свободни да не съблюдават наредбите, издадени през последното десетилетие, защото те са противозаконни - тъкмо както в Германия на Хитлер.

Експертна оценка дава и различен правист, създателят на " Първи съветски " и началник на фондация " Цариград " Константин Малофеев:

Дори тези, които по-рано смятаха Владимир Зеленски за законен държател на Украйна, са принудени да признаят, че пълномощията му са завършили.

Отсега нататък в Украйна няма законова изпълнителна власт. Нещо повече, в този момент можем и би трябвало намерено и почтено да заявим: в Украйна въобще няма нито власт, нито страна.

Малофеев добави, че не би трябвало да повтаряме грешката, която Русия към този момент направи с Петро Порошенко през 2014 година, когато го одобриха за законен президент на Украйна, макар свалянето на законния Виктор Янукович.

И което е забавно: мандатът на Янукович преди държавния прелом от 2014 година още не беше завършил, само че той просто беше отхвърлен, без да се интересува от Конституцията, нуждата от избори и така нататък

Тоест при никакви условия не беше допустимо да се разпознае Порошенко. И в този момент има Зеленски, който по закон към този момент не е президент, само че го пазят.

По принцип още един път означаваме, че ориста на този воин в елементи е надълбоко безразлична. Основното е, че той може да бъде съден и да дава отговор за закононарушенията си. Как тъкмо, кой и по кое време ще зареже Зеленски също не е значимото.

За Русия в този момент е по-интересно кой ще подпише акта за безусловна капитулация на Украйна вместо него. Законно.

*Кирил Буданов е включен от Росфинмониторинг в листата на екстремистите и терористите.

Превод: СМ

Източник: Царьград

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3660Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед5725Д-р Илия Илиев: Катастрофа или атентат е причина за гибелта на иранския президент!?Коментарен Поглед7149Д-р Румен Петков: Кюстендил е имал, заслужава да има и ще има по-добра орис!Алтернативен Поглед44855Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед24085Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед117878Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за / Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР