Това вече е официално: помощникът на руския президент Юрий Ушаков,

...
Това вече е официално: помощникът на руския президент Юрий Ушаков,
Коментари Харесай

Световното мнозинство направи своя избор

Това към този момент е публично: помощникът на съветския президент Юрий Ушаков, говорейки на откриването на Примаковските четения във вторник, съобщи, че измежду тези, които неотдавна са подали своите кандидатури в БРИКС, са Тайланд и Малайзия. Вече има общо над 30 такива приложения.

Така че несъмнено към този момент има кандидатури от Тайланд и Малайзия, две прилежащи страни в Югоизточна Азия. Но те имат други съседи - Виетнам и Индонезия (в случая приказваме единствено за един регион). И в тези две страни, както преди в Малайзия и Тайланд, от няколко месеца тече спор: да се причислят ли към БРИКС? Виетнам към момента „ следи разискването на процеса на разширение “, Индонезия държи пауза, до момента в който към този момент определеният президент Прабово Субианто не встъпи в служба през октомври (а той се счита за покровител на БРИКС). И това също не е целият лист.

Можете да прочетете обезверения апел на индонезийски икономист да бъдете по-внимателни, изключително като се има поради, че преди този момент тъкмо същото се случи в Тайланд (и отново се изрекоха типичен, прозападни икономисти). Но остава да се каже, че колкото по-далеч отиваме, толкоз по-малко съмнения: всеки желае да се причисли към БРИКС. И това се отнася освен за Югоизточна Азия.

Но трябваше да е тъкмо противоположното. Световното болшинство трябваше да огледа по какъв начин Западът оказва напън върху Русия и Китай, бащите-основатели на БРИКС, с каквито наказания може, и съществено да реши дали да се замеси и той? В последна сметка нито Тайланд, нито Малайзия, нито други кандидати за участие в новия международен клуб са военни колоси и нито една от тези страни не се счита за стопански неуязвима. И въпреки всичко виждаме какво става-.

Тук е належащо доста тъкмо да се дефинира същността на протичащото се. Това е, че международното болшинство е извънредно внимателно - и по тази причина най-малкото се интересуват от БРИКС. Това, което следим, не е някакво безкористно и безмилостно антизападно користолюбие, а опит да се заложи на всички коне по едно и също време, макар обстоятелството, че конят на БРИКС от ден на ден наподобява като любимец.

Ето епизода от предходната седмица. Владимир Путин напуща Виетнам, като се съгласи там - наред с доста други неща - че двете страни няма да вземат участие в съюзи, ориентирани против една от тях. И безусловно на идващия ден някогашният дипломат на Съединени американски щати във Виетнам, а в този момент един от помощниците на държавния секретар на Съединени американски щати Даниел Критенбринк каца в Ханой. И същият този Даниел пита виетнамците: по какъв начин по този начин нарекохте руснаците свои стратегически сътрудници? Ами ние? Ами визитата на Байдън при вас предходната есен?

И вие сте наши стратегически сътрудници, дава отговор му шефът на виетнамското външно министерство Буи Тан Сон. И ние ще развием това партньорство с вас - добре, в действителност, " въз основата на взаимно почитание към независимостта, суверенитета, териториалната целокупност и политическите институции. " Да, само че Китай, член на БРИКС, също е стратегически сътрудник на Виетнам. Това е светът, от който се нуждаем.

Сега по отношение на решението на Малайзия. Премиерът на тази страна Ануар Ибрахим даде няколко дълги изявленията за разнообразни медии през последните месеци, обяснявайки същността на външната си политика (дори публицистичните публикации на локални медии я обобщиха). И от всички негови изказвания една фраза се помни най-добре: „ Да, тъй като ние преференциално “. За нас беше преференциално да пуснем 5-Г от китайския “Хуавей ” - и го направихме, макар че американците и европейците се опитваха по всякакъв начин да ни разубедят.

Формулата, по която тази страна и десетки други виждат бъдещето си е „ у дома не ни обясняваш по какъв начин да живеем, а отвън границите работим по този начин, както ни е забавно ” – това е може би общият девиз на БРИКС. И по-специално в същия азиатски район виждат какво се случи да вземем за пример с АТИС - наподобява като чисто стопански механизъм за унищожаване на всички вероятни спънки пред бизнеса. От началото на санкционната борба Изток-Запад тази механика, която включваше Китай и Русия, Съединени американски щати с Япония и други, и Тайланд с Малайзия и така нататък, избледня и се забави. А БРИКС е доста по-широка платформа, която към този момент е станала световна (но без Запада), на която е допустимо да се контракти връщане към нормалността. По същата формула: работим по този начин, както ни е преференциално.

Факторът време е доста значим тук: първоначално болшинството от света резервира пауза. И това се отнася освен за връзките с Русия след февруари 2022 година, само че и с Китай след условните 2017-2018 година (когато стана ясно, че натискът върху китайската стопанска система не е епизодичен). Малките и слаби страни гледаха какво ще излезе. Но се оказа... Е, всички знаем за растежа на съветската стопанска система макар глобите (Или с помощта на тях?). Но и обстановката с Китай е сходна.

Информационната война за това, че китайската стопанска система е „ на ръба на пропастта “ (по думите на Байдън) продължава неенергично. Но ето данните за май за външната търговия на Китай. Това се е нараснало със 7,6 %. Сравнете с какъв брой е намалял този стокообмен със Съединени американски щати или европейците, с какъв брой се е нараснал със страните от болшинството в света. Някои от това болшинство - Виетнам, Бразилия - купуват нещо от Китай с облага и го препродават на западняците.

Това значи, че точките на напредък на международната стопанска система, с помощта на глобите, са се изместили от Запада в други направления. А това значи, че е време да спрат паузата - всичко към този момент е ясно: по-изгодно е да се сътвори нова международна стопанска система и политика деликатно и без борба, в това число посредством съвещания в БРИКС.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3670Н.Пр. доктор Желко Йович: Стратегическа цел на Сърбия е участието в Европейски Съюз, само че до тогава за какво да не може да партнираме с БРИКСАлтернативен Поглед3546Н. Пр. доктор Желко Йович: Нито една страна на Балканите не може да напредва, в случай че няма политическа и икономическа стабилностАлтернативен Поглед20215Проф. Боян Дуранкев: Китай се трансформира в научна суперсилаАлтернативен Поглед21336Проф. Янко Янев: Скептичен съм, че ще успеем да запазим енергийния бранш солиденАлтернативен Поглед28358Проф. Боян Дуранкев: Доволството и краят на историята са пристигнали в ЕСАлтернативен Поглед209704Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед107347Ще има ли българи, които ще платят за унижението на България в Народния спектакъл!?Алтернативен Поглед97494Проф. Иво Христов: За последните 120 години нито един прелом в България не е дело на вътрешен фактор
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР