Половината мантинели в страната са за смяна. Това твърди Богдан

...
Половината мантинели в страната са за смяна. Това твърди Богдан
Коментари Харесай

Половината мантинели в страната – за смяна

Половината мантинели в страната са за промяна. Това твърди Богдан Милчев от Института за пътна сигурност. " Това значи, че всеки втори метър мантинела е фалшив. Такава мантинела не може да спре и колело, камо ли ТИР ”, разяснява Милчев пред бТВ. Каквато и да е мантинелата обаче тя надали би спряла над 35-тонен камион, летящ с голяма скорост. Точно подобен бе казусът с адската злополука на 160-и километър на „ Тракия ”, в която починаха петима души, а дете на 2,5 години е в сериозно положение. Там мантинелата се оказа остаряла и изгнила.

„ Най-високият клас мантинели не се слагат на автомагистралите, а тук-там с бензиностанции. Дори и най-високият клас мантинела, обаче, задържа товар до 38 тона и до 15 % ъгъл на удара “, изясни инж. Иван Досев от УС на АПИ. " Участъкът е огромен - 52 километра - от 156-ти до 208 км., и е очакван за ремонт през есента. Иначе не отхвърляме, че мантинелата е изгнила ", призна Досев. Мантинелата на Автомагистрала " Тракия " е сложена през 1986 година, като тогава е отговаряла на стандартите - поставяна е по съветски пример, добави членът на УС на АПИ.

" Разбира се, че сме знаели, че автомагистралата е в такова тежко положение. Всяка година АПИ прави ревизия на сектори, а тази година е осъществен обход на всички мантинели. На този сектор не е открита централизация на ПТП, повече произшествия има пет километра по-нататък при 165-ия километър. Качествена мантинела коства към 100 лв. на метър, представете си какъв брой коства мантинелата на 25 километра ", добави Досев. Агенцията е разходвала 24 милиона лв. за мантинели предходната година, а пред тази са изхарчени 40 милиона. Инспекторите от Пътните ръководства всеки ден правят инспекции, непрекъснато получаваме сигнали за неприятно положение на пътищата, добави специалистът на АПИ.

Тази година ще бъде ремонтирано платното в посока Бургас, а следващата година - в посока София.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР