По-рано днес израелската армия издаде нареждане, което гласи, че десетки

...
По-рано днес израелската армия издаде нареждане, което гласи, че десетки
Коментари Харесай

Израелската армия разпореди палестинците временно да евакуират части от Рафах

По-рано през днешния ден израелската войска издаде разпореждане , което гласи, че десетки хиляди хора в южния град Рафах в Ивицата Газа би трябвало да стартират да се изтеглят , давайки знак, че от дълго време предстоящата сухопътна инвазия евентуално към този момент е неизбежна, заяви „ Associated Press “.

Това изказване усложни обезверените старания на интернационалните медиатори в спора да реализират преустановяване на огъня сред двете страни. Представители на групировката „ Хамас “ и такива от Катар, основен медиатор, предизвестиха, че евентуалната инвазия в град Рафах може да провали договарянията. Израел дефинира Рафах като последната значима цитадела на „ Хамас “, а водачите на страната нееднократно са заявявали, че би трябвало да извършат сухопътна инвазия, с цел да победят екстремистката формация.

Подполковник Надав Шошани , представител на израелската войска, съобщи, че на към 100 000 души е било подредено да се реалокират в близката оповестена от Израел филантропична зона , наречена Муваси . Той разкри, че Израел приготвя „ интервенция с стеснен обсег “ , само че не посочи дали това е началото на една по-широкомащабна офанзива в града. Както е известно, през октомври предходната година Израел не разгласи публично началото на сухопътната инвазия, която продължава и до през днешния ден.

Този ход беше подхванат от Израел ден откакто бойци на „ Хамас “ направиха смъртоносна ракетна офанзива , при която починаха трима израелски военнослужещи. Шошани съобщи, че Израел е разгласил карта на зоната за евакуация и че заповедите се издават посредством осведомителни листовки, текстови известия и радиопредавания. Той разяснява още, че Израел е разширил филантропичната помощ в Муваси, в това число под формата на създаване на полеви лечебни заведения и палатки и даване на повече храна и вода.

Израелската войска разгласи през днешния ден, че ще работи с „ изключителна мощ “ против бойците и прикани популацията да се изтегля неотложно предвид на неговата сигурност. Планът на Израел да нахлуе в Рафах провокира паника в международен мащаб заради опцията да това да навреди тежко над един милион палестински цивилни жители, които се укриват там. Към днешна дата към 1,4 милиона палестинци – повече от половината от популацията на Ивицата Газа, са струпани в града и покрайнините му. Повечето от тях са избягали наложително от домовете си в други елементи на територията, с цел да се спасят от нападението на Израел, и в този момент са изправени пред потребността от ново пренасяне или пред заплахата да се сблъскат с тежките последствия на ново нахлуване. Живеят в гъсто натъпкани палаткови лагери, претъпкани приюти на Организация на обединените нации или препълнени жилища и са подвластни от интернационалната помощ за храна и лекарствени артикули, а санитарните системи и инфраструктурата на медицинските заведения са съществено развалени .

Съединени американски щати, най-близкият съдружник на Израел, неколкократно са призовавали Израел да не прави нашествието, с аргумента, че той няма благонадежден проект за отбрана на цивилното население . Макар че Съединени американски щати, Египет и Катар упорстват за договаряне на съглашение за преустановяване на огъня, министър-председателят Бенямин Нетаняху повтори предходната седмица, че военните сили на страната му ще навлязат в града „ със или без съглашение “ , с цел да реализиран задачата си да унищожат бойната формация „ Хамас “.

Радев: Българските гвардейци са един от знаците на държавността

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР