Познаваме Дейвид Ковърдейл като един от най-грандиозните гласове в рок

...
Познаваме Дейвид Ковърдейл като един от най-грандиозните гласове в рок
Коментари Харесай

Музикални хроники: Ковърдейл напусна Deep Purple с разбито сърце, но намери вярната формула за Whitesnake

Познаваме Дейвид Ковърдейл като един от най-грандиозните гласове в рок музиката.

Изгрял като вокалист на Deep Purple, по-късно той образува своята група Whitesnake и си проправя личен път към безконечната популярност. И до момента в който годините му в Purple и последвалите триумфи с Whitesnake са необятно документирани, по-рядко се разисква интервалът на британеца сред двете банди. А точно във въпросния интервал той намира вярната формула за постигане до бъдещите върхове.

Ковърдейл се разделя с Deep Purple при разпадането на тогавашния състав на групата през 1976 година – и си потегля с болежка в сърцето, само че и с облекчение. Оказал се без музикални задължения, 24-годишният Дейвид е изправен пред въпроса по какъв начин да продължи кариерата си и избира да не взима прибързани решения. След като отхвърля да пее с някои от някогашните си сътрудници от групата, както и с Uriah Heep, вокалистът задвижва проекти за солов албум, финансиран от мениджмънта на Deep Purple.

Ковърдейл бързо притегля към плана един от своите герои, блус китариста Мики Муди, и двамата стартират да работят по песните от бъдещия албум, наименуван White Snake ( “бяла змия ”, само че изписано като две обособени думи, а не като една, както по-късно ще бъде при наименованието на групата).

Звукозаписните сесии на инструменталите са осъществени в Лондон от Муди и забележителна тайфа от сесийни музиканти, в това число някогашния басист на Deep Purple Роджър Глоувър. Тънката детайлност е, че по това време Дейвид Ковърдейл е данъчен заточеник и живее в Германия, тъй че записва настрана вокалите в Мюнхен. Въпреки това, в крайния резултат може да се чуе забележителна сила сред групата и артиста – като че ли са записвали дружно. Ковърдейл остава правилен на своите блус рок корени при стила на песните, само че привнася и фънк, R&B и джаз въздействия в една приятна за слушане сбирка, въпреки и надалеч от заряда на бъдещата Whitesnake епоха.
Соловият дебют на фронтмена обаче не получава необятна промоция, не прави изключително усещане и не реализира триумф. Важното е, че той осъзнава, че това е единствено първата стъпка в бъдещата му кариера и още преди да е видял резултатите от дебютния си албум, към този момент работи по втори.

Макар и основан при сходни условия, албумът Northwinds звучи доста по-зряло и приключено и загатва, че Дейвид Ковърдейл има огромно бъдеще и без да е част от Deep Purple. Към записите се включват още инструменталисти, а може би най-важният от тях е Греъм Прескет, чиято цигулка прибавя доста класа към звученето. Една от най-хубавите песни в албума, баладичната Time And Again, съдържа като основа само електронно пиано и вокал, само че точно с прибавянето на цигулката се трансформира в шедьовър.

Откроява се и песента Breakdown – много здрав рок, който обрисува посоката на бъдещите Whitesnake. В текста Ковърдейл споделя възприятията си около разпадането на Deep Purple и срутва в връзките в бандата. Макар че е единствено на 25, когато записва втория си солов албум, артистът явно узрява бързо, а трите години в Purple са му посочили ужасно доста от хубавото и неприятното в музикалната промишленост.

В едно от интервютата при промоцията на Northwinds, Дейвид споделя: „ Трябва да потвърдя, че съм кадърен да направя едно такова нещо и че Purple не са ми създали някаква услуга като са ме привлекли “. И той несъмнено се потвърждава, а този път албумът се приема по-добре и го окуражава да събере група, с която да го извършва на турне.

Съставът се състои от Мики Муди плюс втория китарист Бърни Марсдън, Нийл Мъри на баса и Дейв Дауъл на барабаните. Петорката се появява за пръв път на концерт на 3 март 1978 година, а следват още 16 концертни дати, в които начинанието прераства в нещо по-сериозно. Първоначално рекламите ги показват просто като групата на Дейвид Ковърдейл, само че те бързо се трансформират в David Coverdale’s Whitesnake.

Месец по-късно излиза първият краткосвирещ албум на бандата Snakebite и по този начин Whitesnake стартират да се постановат на сцената, а Ковърдейл дефинитивно скъсва с предишното си на артист от Deep Purple.

През идващите години Whitesnake изкарват шлагери като Here I Go Again, Is This Love и Still of the Night, а през днешния ден са продали над 100 млн. копия от албумите си и постоянно ще ги видите в описи с най-великите хард рок обединения. Тяхното прощално турне стартира през 2022 година, само че за жалост беше прекратено поради здравословни проблеми на Ковърдейл. Хубавото е, че 72-годишният вокален исполин изрази предпочитание на по-късен стадий да продължи с турнето, стига здравето му да разрешава. Говори се дори за един финален албум на бандата, тъй че може би още не сме чули последното, което Whitesnake имат да ни предложат.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР