Пътуването със самолет е напълно безопасно спрямо други форми на

...
Пътуването със самолет е напълно безопасно спрямо други форми на
Коментари Харесай

Къде се намират най-безопасните места в самолетите?

Пътуването със аероплан е изцяло безвредно по отношение на други форми на превоз , само че в случай че се чудите кои места са по-безопасни при положение на неотложност и по какъв начин да гарантирате сигурността си в аероплан, отговорът е явен – зависи от типа на спешността , само че изследванията демонстрират, че нормално по-надеждно е в средата или в задната част на самолета, написа „ Forbes “

Безопасно ли е пътуването със аероплан?

2023 година беше втората най-безопасна година в историята на авиацията, както се вижда от статистиката за всички произшествия, регистрирани предходната година в базата данни на „ Aviation Safety Network “. Според тази база данни от 35 милиона полета е имало 1213 съществени случая , 134 леки случая , 5 съдбовни  и 105 смъртни случая . По данни на „ Airlineratings “ междинната стойност за последните 5 години е 13 катастрофи всяка година и 300 смъртни случая .

В проучвания, извършени през този век, пътуването със аероплан непрекъснато се класира като по-безопасна форма на пътешестване спрямо кола , да вземем за пример. Проучване на „ Вашингтон пост “ откри, че има 7,28 смъртни случая на всеки милиард пътнически благи в кола – надалеч най-вече в публичния превоз. Следват фериботът (3,17 смъртни случая на милиард мили), влакът (0,43), метрото (0,24), рейсът (0,11) и самолетът с 0,07 смъртни случая на милиард пътнически благи. Подобни изследвания са стигнали до аналогични изводи – пътуването по въздух е един от най-безопасните способи за превъзмогване на дълги дистанции.

Има и вариации във връзка с сигурността при другите типове превоз според от това къде се намирате по света. Числата за сигурност при пътешестване с трен са доста по-добри , в сравнение с през 70-те години на предишния век , само че едно изследване откри, че има 58 пъти по-голяма възможност да се нараните, в случай че пътувате с Amtrak в Съединени американски щати , в сравнение с с трен във Франция , да вземем за пример.

По същия метод зависи от самолетната компания , с която летите. Проучване на MIT от 2020 година установи обилни районни разлики сред самолетните компании, като тези с най-нисък риск са основани в Съединени американски щати, страните от Европейски Съюз, Китай, Япония, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Израел. През последните няколко десетилетия изследването означи, че процентът на смъртните случаи е намалял по-бързо от страховете на обществото по отношение на летенето.

Така че, в случай че се страхувате от летенето, това може да успокои страховете ви, в случай че изберете самолетна компания, която непрекъснато се класира високо в годишния лист на най-безопасните самолетни компании в света на „ Аirlineratings “. Струва си да се означи, че маржът сред тези топ 25 е много дребен , само че като се има поради това Air New Zealand сега държи първото място като най-безопасната самолетна компания, следвана от Qantas, Virgin Australia, Etihad Airways и Qatar Airways. Топ   5 на най-безопасните нискотарифни самолетни компании за 2024 година са Jetstar, EasyJet, Ryanair, Wizz и Norwegian.

Къде е по-безопасно – предната, междинната или задната част на самолета?

Когато резервираме места в самолета си, много постоянно просто мислим за това какъв брой елементарно ще бъде да се качим и слезем от самолета или може би за това какъв брой ще ни е удобно, предава „ Forbes “. Изследванията обаче демонстрират, че някои зони в самолета са по-безопасни от други и това е едно от дребното преимущества да плащате по-малко за вашето място.

Когато Националният съвет по сигурност на превоза в Съединени американски щати проверява 20 произшествия от 1971 година насам (със починали и оцелели), той откри, че седящите в задната част на самолета имат 69% късмет да останат живи, до момента в който тези в предната част на самолета имат едвам 49% късмет . Пътниците, сложени към крилото на самолета, имат 59% късмет .

Кое е по-безопасно – прозорец, среда или пътека на аероплан?

Изследване проучва данни от произшествия , при които има както починали, по този начин и оживели от 1985 до 2000 г . Констатациите му се съгласиха, че задната част на самолета наподобява по-безопасна , защото дава по-голям късмет за оцеляване , както и междинната седалка. Хората, седнали на междинните седалки в задната част на самолета, са имали 28% смъртност , а минимум безвредни са седалките до пътеката в средата. Както показва „ CNN “ – междинните седалки са по-безопасни , тъй като пасажерите са предпазени от хората, седнали от двете им страни.

„ Безопасността на седалката “ зависи ли от незабавната обстановка?

Макар статистически да е по-вероятно да оцелеете, в случай че седите на междинната седалка в задната част на самолета , това явно зависи от типа на злополуката, която се случва и къде самолетът поема тежестта на удара . При злополуката на United Flight 232 през 1989 година в Сиукс Сити, Айова, 184 души (от 269), които оцеляха, седяха по-напред в самолета. „ CNN “ споделя, че блъсването в планина или с носа напред в океана също ще понижи възможностите за оцеляване.

Проучването на „ Time “ демонстрира, че оцеляването е случайно при няколко случая, защото хората, които са изгубили живота си, са разпръснати измежду оживелите. Това е повода FAA да има вяра, че няма такова нещо като по-безопасно място в аероплан.

Как пасажерите могат да обезпечат сигурността си в аероплан?

Ако желаете да се почувствате спокойни , че сте създали всичко допустимо, с цел да бъдете на допустимо най-сигурното място на самолета, най-хубавото, което можете да извършите, е да гледате видеоклипове за сигурност , да си отбележите местата до изходните порти , да носите облекла , които ви разрешават да движете се бързо, да стоите надалеч от алкохолни питиета и най-много да не взимате нищо със себе си, в случай че би трябвало да напуснете самолета бързо.

Колко евентуално е да възникне изключителна обстановка в аероплан?

Много малко евентуално е самолетът, в който се намирате, да претърпи повреда от какъвто и да е тип – самолетите минават през строги проби и разпореждания и щом възникне проблем в един вид аероплан – той ще бъде изтеглен , в случай че е належащо.

Не забравяйте, че пътуването по въздух е необикновено безвредно – водачите са добре подготвени, ще намерят места за кацане, а летенето постоянно е доста по-малко рисково от другите типове превоз.

Предстои ви пътешестване до Барселона? Вижте кои музеи да посетите наложително

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР