Съдбата на последното предложено споразумение за прекратяване на огъня в

...
Съдбата на последното предложено споразумение за прекратяване на огъня в
Коментари Харесай

Войната в Газа: Последното предложение за примирие зависи от Нетаняху и лидера на „Хамас“

Съдбата на последното препоръчано съглашение за преустановяване на огъня в Ивицата Газа в този момент зависи в доста връзки от двама души , а точно от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и от водача на „ Хамас “ в Газа Яхия Синуар , съобщи „ Associated Press “. Всеки от водачите е изправен пред забележителен политически и публичен напън , който може да окаже мощно въздействие върху вземането на решения. Изглежда, че за момента никой от тях не бърза да направи отстъпки, с цел да се постави завършек на опустошителната 8-месечна война и да с освободят заложниците, взети от групировката при офанзивата на 7 октомври.

Хамас “ одобри общите хрумвания на проекта, само че настоя за някои „ промени “ . Израелския министър председател Бенямин Нетаняху на собствен ред обществено оспори някои аспекти на предлагането, макар че Съединени американски щати публично го показват като израелски проект. Сред главните противоречиви въпроси е по какъв начин да се премине от в началото краткотрайно помирение в първата фаза на съглашението към трайно преустановяване на огъня, което да включва преустановяване на бойните дейности и цялостно евакуиране на израелските военни сили от територията на Ивицата Газа.

Нетаняху печели време

От началото на войната до ден сегашен дългогодишният израелски водач е подложен на критика остро за това, че разрешава на политическите си съображения да му въздействат на вземането на решения . Правителството му е подкрепяно от две ултранационалистически партии, които се опълчват на споразуменията за преустановяване на огъня. Вместо това те избират използването на непрестанен боен напън , надявайки се, че по този метод групировката може да бъде победена , а заложниците – освободени . Те също по този начин разискват интензивно концепцията за „ поощряване “ на палестинците да изоставен територията, както и за възобновяване на израелските селища, които бяха отстранени, когато Израел се изтегли от Газа през 2005 година след 38-годишна окупация.

Самият Нетаняху зае твърда позиция във връзка с прекратяването на огъня, изтъквайки, че няма да приключи войната, до момента в който не бъдат унищожени военният и управническият потенциал на „ Хамас “. Същевременно, неговите твърдолинейни сътрудници се заканват да смъкват държавното управление, в случай че бъде подписано преустановяване на огъня,  като вследствие на това министър председателят е притиснат в ъгъла. Наскоро зависимостта му от тяхната поддръжка, с цел да остане на власт, се ускори , откакто един от центристките членове на военния му кабинет, някогашният боен водач Бени Ганц, се отдръпна поради отчаяние от метода, по който Нетаняху се оправя с спора. Нетаняху в този момент е заставен да балансира сред вътрешния напън и настояванията на администрацията на Байдън , която предизвиква последното предложение за преустановяване на огъня, както и на фамилиите на заложниците, които имат вяра, че единствено съглашение за дълготраен мир може да освободи техните близки. Десетки хиляди израелци се включиха в всеобщи митинги в поддръжка на фамилиите на заложниците.

Изглежда, че за момента Нетаняху застава на страната на крайнодесните си сътрудници в ръководството, защото е наясно, че те държат ключа към непосредственото му политическо оцеляване, макар че твърди, че се пробва да пази най-хубавите ползи на страната.

Мисията на Яхия Синуар е да оцелее

Лидерът на „ Хамас “ в Газа Яхия Синуар също наподобява не бърза да подпише съглашение за помирение . Ръководството на групировката в заточение има малко по-виждане по отношение на това по какъв начин да се подходи към съглашение за преустановяване на огъня. Както е известно, Синуар има особена тежест по въпроса. Като водач с твърди и крайни убеждения , прекарал десетилетия в израелски затвори, той има тласък да продължи войната . В персонален проект животът му може да бъде подложен на карта, защото управляващите на Израел дадоха дума да го санкционират със гибел в отговор на офанзивата, осъществена през октомври. Твърди се, че в този момент Синвар се крие надълбоко в подземните тунели на Газа, заобиколен от израелски заложници. Ако се стигне до преустановяване на огъня, мъжът ще поеме огромен риск да се появи обществено.

„ Мисля, че той схваща, че е възприеман като ходещ труп. Въпросът е какъв брой дълго ще издържи? “, споделя Халед ел-Гинди , старши помощник във вашингтонския мозъчен концерн „ Middle East Institute “.

Синуар е стимулиран освен от персоналната си орис. Закърмен с радикалната идеология на „ Хамас “, той се стреми ревниво към унищожаването на Израел и е постигнал известни политически изгоди, наблюдавайки по какъв начин войната вреди на интернационалния престиж на Израел, а светът усилва поддръжката си за палестинската идея.

Пенсионер и фамилията му благодарят на полицията в Чирпан за бързата реакция след брутално нахлуване

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР