Експерт на ООН предупреди, че суданският регион Дарфур е изправен

...
Експерт на ООН предупреди, че суданският регион Дарфур е изправен
Коментари Харесай

Експерт на ООН: Светът пренебрегва риска от геноцид в Судан

Експерт на Организация на обединените нации предизвести, че суданският район Дарфур е изправен пред възходящ риск от геноцид , защото сега вниманието на света е ориентирано предпочитано към споровете в Украйна и Ивицата Газа, съобщи „ BBC “.

„ Наистина са налице условия, при които може да се случи или към този момент се е случвал геноцид “, сподели специфичната съветничка на генералния секретар на Организация на обединените нации по въпросите на предотвратяването на геноцида Алис Уайриму Ндериту в ефира на предаването „ Newsday “, което се излъчва по „ BBC “. Тя разяснява още, че доста цивилни поданици са били обект на принуждение поради етническата си принадлежност в обсадения судански град Ел Фашер , където през последните дни напрежението мощно ескалира .

Медицинска благотворителна организация, която оперира на локално равнище, заяви, че в Ел Фашер са регистрирани над 700 смъртни случая  само в границите на 10 дни. Ел Фашер е последният огромен градски център в района Дарфур, който попадна в ръцете на суданската войска. От над година насам армията взе участие в яростен спор с паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП), като досега в гражданската война са починали хиляди хора, а милиони други са били принудени да изоставен домовете си.

Местен гражданин, който се показа под името Ибрахим ал-Тайеб ал-Факи , показа пред „ BBC “, че сестра му е починала при въздушен удар, нанесен от военните сили, който е разрушил дома им. 47-годишният мъж споделя със сълзи на очи, че е изпратил трите си деца да живеят при дядо си, въпреки че къщата на възрастния човек също е съвсем разрушена. Семейството се е подслонило в руините ѝ.

„ В момента в Ел Фашер няма безвредно място, “, споделя още Ибрахим.

Има сериозна заплаха обстановката в страната да прерасне в геноцид , сходен на този в Руанда през 1994 година, твърди Алис Уайриму Ндериту, като се базира на разбор на Организация на обединените нации, отдаден на възходящите рискови фактори .

„ Засилените военни дейности в град Ел Фашер в този момент отварят в действителност тревожна глава в този спор. Призовавам да се обърне внимание на този съответен спор. Опитвам се да изразя позицията си, само че гласът ми е заглъхнал от други войни – тези в Украйна и Ивицата Газа, “, разяснява тя.

Подобни опасения за вероятен геноцид в Дарфур бяха изразени наскоро и от неправителствената организация „ Human Rights Watch “ (HRW). В неин отчет се споделя, че паравоенните сили и техните арабски съдружници са направили акт на по този начин нареченото етническо пречистване и закононарушения против човечеството , ориентирани против етническите масалити и неарабските общности в района. В разбора се приканва и за строги наказания против лицата, виновни за зверствата, в това число против водача на Силите за бърза поддръжка Мохамед Хамдан Дагало, необятно прочут като Хемедти. Настоящото принуждение е резултат от дългогодишно напрежение , обвързвано с поделянето на ресурсите сред неарабските аграрни общности, в това число масалите и арабските скотовъдни общности.

През последните дни интернет услугата в района е прекратена, което затруднява достъпа на информация и контакта с локалните поданици. Организация на обединените нации твърди, че през миналата година в град Ел Женейна, ситуиран в Западен Дарфур са починали към 15 000 души. През юни предходната година губернаторът на Западен Дарфур Хамис Абакар беше погубен часове откакто упрекна паравоенните Сили за бърза поддръжка в осъществяване на геноцид. Той е най-високопоставеният чиновник, за който е известно, че е бил погубен от началото на спора през април досега.

Международният съд на Организация на обединените нации: Израел би трябвало да спре офанзивата си в Рафах

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР