Русия очевидно не може удържи порива си да сложи ръка

...
Русия очевидно не може удържи порива си да сложи ръка
Коментари Харесай

Провокацията на Путин срещу Естония тревожи балтийските държави

Русия явно не може удържи порива си да постави ръка върху балтийските води, написа „ Politico “. Само ден откакто Министерството на защитата на Русия отдръпна планa си за смяна на границите си в Балтийско море, разгласен по-рано тази седмица, съветските гранични управляващи отстраниха над 20 навигационни шамандури на територията на река Нарва – значим воден път по естонско-руската граница. Лидерите на Европейския съюз /ЕС/  разкритикуваха остро този ход, като го дефинираха като акт на провокативно държание от страна на Русия по отношение на нейните съседи.

„ Този граничен случай е част от по-мащабен модел на хибридни дейности от страна на Русия, в това число по морските и сухопътните ѝ граници в района на Балтийско море. Европейският съюз чака пояснение от страна на Русия за премахването на тези шамандури и незабавното им връщане “, съобщи основният посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел в изказване, отправено по-рано през днешния ден.

Русия към момента не е коментирала обществено тематиката. Както е известно, от февруари 2022 година насам съветският президент Владимир Путин прави пълномащабна инвазия на територията на Украйна и подклажда мощен боязън в други прилежащи страни посредством своята спорна изразителност.

По думи на служителя на естонската гранична защита Ерик Пургел всяка пролет Естония и Русия слагат гранични шамандури във водите на река Нарва, с цел да маркират границите си. Тъй като с течение на времето обаче коритото на реката се трансформира заради естествени фактори, двете страни са задължени да вършат това всяка година.

„ От 2023 година насам Русия не е съгласна с естонските позиции във връзка с слагането на шамандурите. Беше взето решение да се конфигурират плаващи указващи знаци за летния сезон според съглашението от 2022 година, тъй че те са нужни, с цел да се избегнат навигационни неточности, “, изясни още Пургел.

Тази година Русия заяви, че не е съгласна с местоположението на почти половината от 250-те гранични уреди . Естония инсталира шамандурите след подписването на контракта за държавната граница и съглашението за слагане на гранични шамандури, подписано сред граничните служби през 2022 година Първите 50 от тях бяха инсталирани на 13 май, а Русия отстрани самосиндикално към половината от тях. Властите на Естония приканиха незабавно съветския дипломат, с цел да даде пояснение за този ход, който дефинираха като „ провокативен граничен случай “.

Елеонора Митрофанова: Честит празник, другари, цветущ Ден на славянската книжовност и просвета!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР