По предложение на общинските съветници от БСП Милка Христова и

...
По предложение на общинските съветници от БСП Милка Христова и
Коментари Харесай

БСП в СОС коригира спорен договор за публично-частен спортен комплекс в Люлин

По предложение на общинските съветници от Българска социалистическа партия Милка Христова и Диана Тонова бяха импортирани основни промени в плановете за противоречиви решение и контракт за основаване на възмездно право на градеж, които касаят първото публично-частно партньорство за създаване на състезателен комплекс в столичния регион „ Люлин “. Това стана вследствие на развълнуван спор, в който социалистите направиха своите забележки по показаната документи и дадоха причини за допълнения и корекции.

Общинските съветници от „ Българска социалистическа партия за България “ Иван Мечков и Николай Николов предложиха отчетът да бъде отсрочен, с цел да бъдат направени нужните промени. Предложението им обаче бе отхвърлено от ръководещото болшинство.

Председателят на СОС даде отмора, през която всички оферти на Българска социалистическа партия бяха отразени в плановете за решение и контракта и в следствие бе предпазен публичният интерес.

По време на дебата Милка Христова посочи, че в случай че процедурата е била спазена и отчетът не е бил прегледан единствено в една комисия – тази за децата, младежта и спорта, а конкурсната документи е била подложена на по-широко разискване допълнително непрекъснати комисии, като стопанската, правната и финансовата, огромна част от противоречивите моменти са щели да бъдат изчистени.

Според нея в тази ситуация Възложителят в лицето на Столична община би трябвало да е наясно какво цели и какво желае да реализира, какви потребности и какви ползи на жителите желае да задоволи.

„ В плановата документи на никое място няма конкретизация на типовете спорт и спортните уреди, които следва да се изградят, всичко това е оставено на преценката на инвеститора/приемател на правото на градеж. В резултат препоръчаното РЗП при вероятни 12 750 м2 е единствено 1200 м2, като те съставляват бистро на два етажа. Единствените спортни обекти са открити площадки представляващи футболни стадиони, тенис кортове и детска площадка “, изясни Христова и добави, че на процедура се учредява право на градеж на бистро.

Тя беше безапелационна, че препоръчаният план за контракт за основаване право на градеж не пази ползите на Столична община и даде образци.

„ Ако не бъде спазен крайният период за довеждане докрай на обекта неустойката е 0,5% дневно, само че не повече от 10% от цената на правото на градеж. Това значи, че в случай че вложителят закъснее с построяването на обекта неразбираемо какъв брой, неустойката за Столична община ще бъде за терена с повърхност от 14 дка единствено 29 000 лева “, уточни Милка Христова.

По думите й, съгласно уговорка в контракта, в случай че строителството бъде просрочено с повече от 6 месеца, Столична община може да желае повреждане на контракта по правосъден ред по виновност на приемателя, като всички построени обекти остават в интерес на учредителя, само че при възнаграждение на фактически осъществените разноски според строителните бумаги.

„ Когато се скапва контракт за учредено право на градеж и то по правосъден ред, се назначават съдебно-технически експертизи, които следва да дадат действителна оценка на подобренията. Не мога да се съглася, че строителните бумаги, които самият вложител е изготвил, дават същинска, надеждна и обективна цена “, съобщи заместник- ръководителят на СОС, която е настоящ юрист.

Христова означи, че според конкурсната документи се дават 25 точки, от общо 100, за обществени преференции – за прилагане от жители, от възпитаници и от лица в неравностойно състояние през работното време от 7.00 ч. до 20.00 часа, само че не е прибавен график в кои часове ще се осъществя това прилагане, т.е. какъв график се утвърждава няма изясненост. Предвидено е единствено графикът да се даде на районния кмет за сведение, само че не и да се утвърждава от него, за да се обезпечи действително прилагане на оборудванията, при подобаващи часове.

„ Няма планувана глоба, в случай че този график не се съблюдава, в случай, че една от задачите на партньорството е да се обезпечи опция и за гратис, а освен за платено спортуване, изключително за децата и младежите. Би следвало тази сериозна обществена преференция да бъде обезпечена с избрана наказателна клауза в контракта “, смята общинският консултант от левицата.

Тя напомни, че всяка година Българска социалистическа партия предлага в бюджета на Столична община да бъде заложено построяването на 2 общински спортни зали – едната в „ Люлин “, а другата в „ Младост “.

„ До момента не съм съумяла да извърша фантазията си СОС да гласоподава не 0,01%, а най-малко 1% от бюджета на Столична община за спорт за столичани и то не елитарен, а всеобщ. Ако това беше направено можехме към този момент да се поздравим с първия огромен общински състезателен обект “, сподели в умозаключение Милка Христова.

Общинският консултант от Българска социалистическа партия Диана Тонова уточни, че отчетът, обосновката към него и параметрите на плана за контракт му са изцяло нереални.

„ С този план на контракт би трябвало да учредим право на градеж върху съответен обект - състезателен комплекс, който съдържа бистро, футболни стадиони, тенис кортове, детска площадка и 65 паркоместа, като това липсва в предмета на контракта. Важно е да защитим обществената функционалност, която би трябвало да извършва този обект “, съобщи Тонова и се аргументира, че в офертното предложение не излиза наяве кой обект – бистрото, тенис кортовете или различен, се предлага за безплатно прилагане от жителите.

„ Трябва доста деликатно да се уточни контракта преди да бъде подписан, като бъде предмет на специфичен надзор от страна на непрекъсната комисия “, предложи Диана Тонова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР